YouTube Heroes: εκκολαπτήριο χαφιέδων

Πριν διαβάσεις αυτό το post, έχε πρόχειρη μια σακούλα για τον εμετό…
Χιπστεράκια όλου του κόσμου ενωθείτε! Το YouTube θα σας κάνει Σουπαχίρος του διαδιχτύου, θα σας δώσει τα Σούπερ Όπλα(ΤΜ) για να εξαφανίσετε το “Αρνητικό Περιεχόμενο”, θα σας κάνει λέβελ απ, θα σας δώσει πρόσβαση σε Αποκλειστικό Περιεχόμενο και απευθείας επικοινωνία με τους Γκουρού του Γούγλη, για να σας μεταλαμπαδεύσουν τη θεόπνευστη Γνώση τους. Θα σας κάνει ξεχωριστά δωράκια, θα σας μπάσει μέσα σε πριβέ εξκλούσιβ παρουσιάσεις νέωνε προϊόντωνε!

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Τι είναι τούτα τα πράματα του διαόλου; Ναι, κυρίες και κύριοι, είναι το απίστευτο project της Google, για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του YouTube, χωρίς να κουνήσει το δαχτυλάκι της, χρησιμοποιώντας τους γνωστούς “χρήσιμους ηλίθιους”, που πάντοτε υπάρχουν εν αφθονία, για να κάνουν αυτοί τη βρώμικη δουλειά της.

Η νέα εκστρατεία του YouTube θέλει να φτιάξει μια στρατιά από χαφιέδες και cyber-όχλους, που κραδαίνουν δίκρανα και πυρσούς, πηγαίνοντας από βίντεο σε βίντεο και αναφέροντάς το. Δεν ξέρω τι περισσότερο οργουελικό και φασιστικό θα μπορούσε να σκαρφιστεί το YouTube από το να καλεί τους θεατές σε μαζικές καμπάνιες για αναφορά – “massive flag videos” και ενεργή συμμετοχή σε έλεγχο περιεχομένου και σχολίων – “moderate community content”. Και ως αντάλλαγμα, τι τους δίνει για την καλή τους διαγωγή; Τίποτε, μπιχλιμπίδια για ιθαγενείς και την ψευδαίσθηση ότι είναι “κάποιοι” και ότι επιτελούν θεάρεστο και κοινωνικά επωφελές έργο.

Επειδή “πίσω από τις λέξεις βρίσκεται ο Αλέξης”, ας δούμε ποιος είναι ο επίσημος σκοπός του YouTube Heroes:

Quote:

Το YouTube Heroes είναι μια παγκόσμια κοινότητα συνεργατών που βοηθούν το YouTube να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε όλους. Οι συνεργάτες Heroes επισημαίνουν ακατάλληλο περιεχόμενο, προσθέτουν υπότιτλους σε βίντεο και μοιράζονται τις γνώσεις τους με άλλους χρήστες στο φόρουμ του YouTube, ξεκλειδώνοντας παράλληλα αποκλειστικά προνόμια.

Δηλαδή, πρόκειται (και καλά) για μια παγκόσμια κοινότητα από εθελοντές με σκοπό να φτιάξουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία YouTube για όλους. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό μεταφράζεται:

Quote:

Μια παγκόσμια αγέλη από φανατικά χαφιεδάκια που γυρνάνε από κανάλι σε κανάλι, κατεβάζοντας βίντεο που δε συμφωνούν με τις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις.

Το παιχντρόνι μαζώχνει πόντους κάνοντας τα παρακάτω:

Quote:

Ακριβής αναφορά βίντεο που παραβαίνουν τις Οδηγίες κοινότητας = 1 πόντος
Συνεισφορά μιας πρότασης που δημοσιεύεται ως υπότιτλος = 1 πόντος
Παροχή της καλύτερης απάντησης σε ερώτηση χρήστη στο φόρουμ του YouTube = 10 πόντοι

Δώσε βάση στο πρώτο: “Ακριβής αναφορά βίντεο που παραβαίνουν τις Οδηγίες κοινότητας”.Είναι να τραβάς τα βυζιά σου! Σε επιβραβεύουν για να καρφώνεις YouTubers που έχουν κάνει τζιζ, κακά πλαματάκια και πρέπει να τους κάνουμε ντα, να τους κόψουμε τη χρηματοδότηση από το AdWords, να τους κατεβάσουμε το βίντεο, να τους κλείσουμε το κανάλι, στην τελική, αν είναι και πολύ κωλόπαιδα-ο-Κυριάκος.

image_122

Και το χειρότερο είναι ότι τη λογοκρισία, το χαφιεδισμό και την παρακίνηση για μαζικό bullying σε όσα βίντεο θεωρούνται “αρνητικά”, το YouTube την παρουσιάζει με έναν γλυκανάλατο, τριαλαρί-τριαλαρό, χιπστεράδικο τρόπο με επένδυση από gamification, ή μάλλον ισχυρές δόσεις από gamification, την μαρκετινίστικη δηλαδή προσέγγιση που εφαρμόζει το σύστημα της επιβράβευσης για την ενίσχυση και καθοδήγηση συγκεκριμένων συμπεριφορών: όπως ακριβώς σε ένα παιχνίδι, ο παίκτης πουσάρεται ψυχολογικά από την αίσθηση της προόδου, του ανεβάσματος επιπέδου, της επιβράβευσης με άυλα “τρόπαια” και “επιτεύγματα”, έτσι κι εδώ, ο πραγματικός σκοπός παίρνει τη μορφή παιχνιδιού – κάνε ότι σου λέμε, μάζεψε πόντους, ανέβα επίπεδα, και τελικά γίνε ήρωας! Αλλά στην πραγματικότητα βέβαια, εκείνο που θα έχει συμβεί, θα είναι μια τεραστια χειραγώγηση και η μετατροπή του θεατή σε χαφιέ.

Ασφαλώς ο ναρκισσισμός των ανθρώπων και η δίψα τους για αίμα – έστω κι αν αυτό πρόκειται για ψηφιακό – βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Οι χρήσιμοι ηλίθιοι που περνάνε όλη τη μέρα μπροστά από το πληκτρολόγιο μπλογκάροντας για τις κοινωνικές αδικίες, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των γυναικών, των προσφύγων, του Χαράμπε, του Πέπε και του μ… της Χάιδως, είναι τα ιδανικά στρατιωτάκια του YouTube, του Twitter, αλλά και άλλων οργανώσεων, πολιτικών και μη, που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες των social media για να περάσουν το δικό τους.

Κι όταν βγει ο ψηφιακός ντελάλης του YouTube και αρχίζει να αναφωνεί στα πλήθη “ω, πιστοί Heroes, κοιτάξτε τον Χ που ανέβασε αυτό το σεξιστικό / ομοφοβικό / ισλαμοφοβικό / μυσογυνικό / αντιεξουσιαστικό / ανατρεπτικό / εθνικιστικό / μιλιταριστικό / ρατσιστικό βίντεο!!!”, τα εξαγριωμένα πλήθη θα σπεύσουν να ξεσκίσουν τον Χ. Γιατί ο Χ είναι ο Δαίμονας που πρέπει να φιμωθεί, γιατί αλλιώς διασαλεύεται η Τάξη και η Αρμονία του σύμπαντος κόσμου.

image_121

Αυτά, για όσους θεωρούν ότι ζούμε σε εποχές ελευθερίας σκέψης, έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Εδώ και καιρό έχουμε μπει σε περίεργες ατραπούς και το Internet φαίνεται πως αλλάζει προς το χειρότερο, μέρα με τη μέρα. Κι εμείς συνεχίζουμε να ποστάρουμε να κάνουμε σέλφι φατσούλες και να δίνουμε αφειδώς όλα μας τα δεδομένα τζάμπα στους μεγάλους μας ψηφιακούς νταβατζήδες. Το θέμα είναι, τώρα που έχουμε μπει με τα μπούνια μέσα, μπορούμε να δραπετεύσουμε; Τώρα ίσως αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε ότι όλες αυτές οι βολικότατες δωρεάν υπηρεσίες της Google, δεν ήταν και τόσο επωφελείς τελικά…

Galacticus's thoughts

Η όλη ιστορία ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες, όταν το YT άρχισε να κόβει τη χρηματοδότηση από διαφημίσεις για άπειρα βίντεο, με πρόφαση τη μη συμμόρφωσή τους στις πρακτικές ορθής χρήσης του. Τώρα φαίνονται καλύτερα οι διαθέσεις του και δεν είναι καθόλου αγαθές. Όποιος αντιτείνει ότι πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία, που έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει, ανά πάσα στιγμή, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι και οι χρήστες του μπορούν να την κοπανήσουν όποτε θέλουν, αν ξενερώσουν με τις αηδίες που κάνει. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.