uMatrix: ασφάλεια και ταχύτητες… τουρμπίνας για τον browser σου!

Το uMatrix είναι ένα εκπληκτικό add-on για τον browser σου που και σου επιτρέπει να χαζεύεις όποιο site θέλεις με πρόσθετη ασφάλεια, και τα κάνει όλα να φορτώνουν ταχύτατα. Είναι… αγγουράκι στη χρήση, μα για αυτό είμαστε εδώ!

Το uMatrix, λοιπόν, είναι ουσιαστικά ένα “software firewall για περιεχόμενο σελίδων, με μορφή add-on για τον browser σου”. Χάθηκες; Ας το εξηγήσουμε ακόμα πιο απλά.

Κάθε σελίδα σε κάθε site αποτελείται από ένα σύνολο “στοιχείων”. Υπάρχει ο κώδικας της σελίδας που ορίζει την εμφάνιση της. Υπάρχουν εικόνες. Βίντεα. Διαφορετικές γραμματοσειρές και αρκουδάκια που χοροπηδάνε (ω, Τζεόσιτυς, πώς μας λείπεις!). Υπάρχουν… “πράμματα”, που θα σου έλεγε και η Λαίδη.

Κάποια από αυτά τα “πράμματα” βρίσκονται στο ίδιο το σάητ που επισκέπτεσαι. Να, πάρε για παράδειγμα αυτή τη σελίδα: όοοοολα όσα βλέπεις “είναι του unregistered” ΕΚΤΟΣ από…

 • Το σύστημα σχολίων. Είναι του Disqus. Εφαρμόζουμε κάποιες “ανεπίσημες χακιές” για να αλλάξουμε τα φώτα στην εμφάνιση του, ώστε να ταιριάζει με το υπόλοιπο site (εγκυκλοπαιδικά – και άσχετο – ήταν πονοκέφαλος να το καταφέρουμε, για αυτό δεν βλέπεις πολλούς άλλους να το επιχειρούν). Με άλλα λόγια, “τα σχόλια και το μεγαλύτερο κομμάτι του συνοδευτικού κώδικα που τα προβάλλει και σου επιτρέπει να αφήνεις εσύ τα δικά σου έρχονται από το Disqus”.
 • Το “πώς λειτουργούν τα social εικονίδια του Facebook και του Twitter” το ορίζουν… ταρατατζούμ: το Facebook και το Twitter. Εμείς “καλούμε τον κώδικα που παρέχουν αυτοί” ο οποίος “συνδέει” το κλικ που κάνει κάποιος εδώ με τον “εκεί” κώδικα τους. Not our stuff με άλλα λόγια.

Ένυγουεης, “τέτοια πράμματα”. Αυτά, που λες, μπορείς να τα θεωρήσεις “εξωτερικά scripts”. Το site “τα καλεί” και αυτά “κάνουν social πράμματα”, “παρουσιάζουν διαφημίσεις”, “παίζουν βίντεα”… Όπα… Πρόσεξες αυτό το “παρουσιάζουν διαφημίσεις” εκεί, στη μέση;

Κάποια scripts, που λες, και είναι πάρα μα πάρα πολλά, “κάνουν πράμματα” που ΔΕΝ θέλεις ως επισκέπτης ενός site. Ξέρεις πολύ καλά πως εμείς εδώ, στο Unregistered, κάνουμε ό,τι κάνουμε γιατί το αγαπάμε. Και σε σεβόμαστε ως επισκέπτη. Αυτό θα πει πως ΔΕΝ σου φορτώνουμε περιττά “πράμματα” στη μούρη. Άλλα sites, το κάνουν. Θα σου φανεί αστείο, πιθανότατα, να σου πω πως ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από το 50% του “βάρους” που έχει μια σελίδα στον browser σου, σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ άλλο site επισκεφτείς, οφείλεται σε τέτοια “περιττά (για εσένα, ως επισκέπτη) πράματτα”; Και όμως. Και θα το δείς μέσα από το uMatrix!

Πολλά λες, λίγα δείχνεις!

Υπήρχε λόγος για όοολη αυτή την εισαγωγή διότι, βλέπεις, ένας από τους λόγους που δεν είναι και τόσο δημοφιλές το uMatrix είναι πως φαίνεται αδύνατον να καταλάβεις τη χρήση του με μια ματιά. Ή με δυο. Τρείς. Πεντακόσιες είκοσι έξι. Πάω και στοίχημα πως οι περισσότεροι το βλέπουν και μετά το αφαιρούν από τον browser τους τρομαγμένοι. Εσύ πήγαινε μια βόλτα στο “online κατάστημα add-ons” του browser σου (από ό,τι είδα, υπάρχει και για Firefox, και για Chrome), εγκατέστησε το και, αφού του ρίξεις μια ματιά, ΜΗΝ το αφαιρέσεις. Έλα εδώ να… το συζητήσουμε. Πως λέμε “συνέχισε να διαβάζεις”!

note

Πήρα τις εικόνες στο in.gr. Εσύ καλύτερα “παίξε” με το uMatrix εδώ, στο unregistered.gr, αφού δεν είναι τόσο “φορτωμένο” όσο το in.gr (sorries, την αλήθεια λέμε) και, άρα, θα είναι πιο απλό να το καταλάβεις – όπως θα δεις στη συνέχεια.

umatrix_001

Σκέψου ένα φύλλο με έναν πίνακα του Excel. ΑΥΤΟ προσπαθεί να παρουσιάσει κομματάκι αποτυχημένα το uMatrix, διότι χώνει και άλλα στοιχεία ταυτόχρονα στο interface του. Αριστερά βρίσκονται το site όπου βρίσκεσαι αλλά ΚΑΙ όλα τα sites που “συνδέονται” με αυτό. Μέσω “πρόσθετου κώδικα” σαν αυτόν που προαναφέραμε. Επάνω βρίσκονται οι “διαφορετικοί τύποι στοιχείων” της σελίδας: εικόνες, scripts, cookies, κώδικας CSS… Ο “πίνακας” χωρίζεται, σαν σταυρόλεξο, σε “οριζόντιες” και “κάθετες” γραμμές. Κάν’το κλικ και κοίτα το: στην οριζόντια γραμμή του “unregistered.gr” βλέπεις πως για τη σελίδα που βλέπεις έχει φορτωθεί στον browser σου κάποιος κώδικας CSS, κάποια cookies (από όπου το site “βλέπει” αν είσαι registered και logged-in, “ποιός είσαι στο disqus” κ.λπ.), εικόνες και κάποια scripts. ΟΚ ως εδώ; Τελειώσαμε με αυτή την οριζόντια γραμμή.

Κοιτάζοντας τις επόμενες, βλέπεις τα sites στα οποία “πατάει” το unregistered για κάποια features του – και τα οποία ουσιαστικα “καλλούνται” από τα scripts που είδες “στη γραμμή του unregistered” για την οποία μιλήσαμε παραπάνω. Ανάμεσα τους βλέπεις π.χ. το Disqus (σχόλια), το GoogleAPIs (από όπου “τραβάμε” μια γραμματοσειρά και τον κώδικα AJAX που χρησιμοποιείται από κάποια plugins του WordPress), το Gravatar (οι εικονούλες με τις φάτσες των συντακτών), το WordPress (η “πλατφόρμα” στην οποία έχει χτιστεί το unregistered) και το Google Analytics (που μας θυμίζει πόσα εκατομμύρια επισκέπτες έχουμε – γειά σου Μπάμπη, Κώστα, Μήτσο, να κλείσω τραπέζι στο τοπικό σουβλατζίδικο;). Και το καθένα από αυτά, στη δική του “οριζόντια γραμμή”, σου δείχνει “τι έχει φορτώσει”.

umatrix_002

Ας δοκιμάσουμε να “κόψουμε” τις εικόνες του Unregistered. Γιατί έτσι, βρε παιδάκι μου, δεν τις γουστάρουμε, δεν θέλουμε να βλέπουμε εικόνες σε αυτό το site! Πήγαινε στη “διασταύρωση” των γραμμών unregistered.gr και img. Πρόσεξε πως όταν σημαδεύεις το κουτάκι στο επάνω και στο κάτω μισό του έχει δυο διαφορετικά χρώματα. Κάνε κλικ για να το καταλάβεις καλύτερα: κόκκινο. Πράσινο. Κόκκινο. Πράσινο. Κόκκινο = ΔΕΝ επιτρέπεις “να γίνει αυτό το πράμμα που περιγράφει ο συνδυασμός των δυο γραμμών” (aka: “να παρουσιάζει εικόνες το unregistered.gr”). Πράσινο: το επιτρέπεις. Απαγόρευσε το, προσωρινά, και κάνε refresh τη σελίδα. Μπορείς να το κάνεις και μέσα από το παράθυρο του ίδιου του uMatrix – είναι το 5ο εικονίδιο στην επάνω-επάνω γραμμή του. Είδες που εξαφανίστηκαν οι εικόνες; Όχι;

Και όμως, εξαφανίστηκαν. ΝΟΜΙΖΕΙΣ πως βλέπεις “τις εικόνες του unregistered.gr”, μα αυτά που βλέπεις στην πραγματικότητα έρχονται στον browser σου “μέσω τρίτου” – μέσω του WordPress, που αναλαμβάνει να “ξαλαφρώνει” κομμάτι του φόρτου του unregistered.gr, αλλά και όποιου άλλου site το χρησιμοποιεί με αυτό τον τρόπο. Για να μη λες πως σε κορόϊδεψα, για κοίτα καλύτερα επάνω-επάνω στη σελίδα: πού είναι το λογότυπο μας; Πού είναι, όταν σημαδεύεις το header και το βλέπεις ολόκληρο, τα social εικονίδια; Εξαφανίστηκαν διότι αυτά όντως “σου έρχονται” από το unregistered.gr. Και εσύ “απαγόρευσες” την εμφάνιση τους!

Ναι, αλλά οι εικόνες που βλέπω;

Είπαμε, σου έρχονται από το WordPress. Για ξανάνοιξε το uMatrix και ρίξε μια ματιά στη στήλη image. Βλέπεις κανέναν αριθμούλη σε κάποιες γραμμές; Ε, καθεμιά από αυτές είναι κάποια εικόνα που έχει φορτωθεί από την υπηρεσία της αντίστοιχης οριζόντιας γραμμής. Got it? Είπαμε, Excel! Μπορείς, δηλαδή, να “διαβάσεις” τον πίνακα οριζόντια, για να δεις “τι φορτώνει κάθε υπηρεσία/site που σχετίζεται με τη σελίδα που βρίσκεσαι”, αλλά κοιτάζοντας τον κάθετα, από πάνω προς τα κάτω, μπορείς να δεις “ποιές από αυτές τις υπηρεσίες/sites φορτώνουν α) εικόνες, β) CSS, γ) scripts”… μπλα-μπλα-μπλα!

ΑΡΑ; Άρα, για να “κόψεις” τις εικόνες, πήγαινε και “κάνε κόκκινο” το κουτάκι στο οποίο βλέπεις πως “υπάρχουν εικόνες”! Απλό; Και ναι, hint, spoiler, “είναι το wp.com”!

Μα, δεν είναι το wp.com!

Ah, young grasshoper! Καλωσόρισες στον μαγικό κόσμο των subdomains – και έναν από τους πρόσθετους λόγους που το uMatrix δείχνει τόσο πολύπλοκο! Το unregistered δεν είναι ένα τεράστιο, υπερ-πολύπλοκο site. Για σκέψου, όμως, κάποια τέτοια – π.χ. αυτό του PlayStation. Εκεί, λοιπόν, θα βρείς διαφημιστικά sites, blogs, μπλα-μπλα-μπλα. Όλα έχουν μια “κοινή βάση” αλλά όλα χωρίζονται σε υποτμήματα που αντιμετωπίζονται ψιλο-ανεξάρτητα. Μέσω sub-domains, δηλαδή, “υπο-ονομάτων” του κανονικού τους. Στον κόσμο του web, έτσι, για να μπλέκεσαι, το ΥΠΟ-όνομα ενός site μπαίνει στην ΑΡΧΗ της διεύθυνσης του. Έτσι, μπορεί να έχεις το www.playstation.com, και σε αυτό το BLOGS.playstation.com, το VIDEOS.playstation.com, το XBOXSUCKS.playstation.com. Όλα sub-domains του playstation.com.

Αν, τώρα, δείς το uMatrix, θα δείς πως πολλές γραμμούλες αφορούν sub-domains κάποιων βασικών sites. Στην περίπτωση των εικόνων, στο unregistered, φαίνονται “να έρχονται από πολλά sites”, μα αν τα καλοκοιτάξεις όλα είναι sub-domains του προαναφερθέντος wp.com.

Γιατί το συζητάμε τόσο για τα subdomains; Έχει σημασία; Ω, γιές! Αν και δεν φαίνεται με την καμία πως μπορείς να το κάνεις στο uMatrix, και δεν αναφέρεται κάπου, ΔΕΝ χρειάζεται να κάθεσαι και να “κόβεις” ένα-ένα τα subdomains ενός site αν θέλεις “να κόψεις το περιεχόμενο που έρχεται από αυτό”. Αρκεί να κόψεις το ΒΑΣΙΚΟ domain – σε αυτή την περίπτωση, το ίδιο το wp.com.

Έτσι, αν και στην περίπτωση μας το wp.com δεν φαίνεται να “είναι αυτό που φέρνει εικόνες”, στην πράξη “τις φέρνουν τα subdomains του”. Θες να “κόψεις” τα πάντα; Σκέψου φάση Λερναία Ύδρα: κάτσε και κόβε τα “κεφάλια” ένα προς ένα, ή ρίξε της ένα μέγκα-μπουρλότο και καθάρισες! Γουη νόου άουρ μυθόλοτζυ!

Και γιατί με πρήζουν με subdomains αφού η δουλειά γίνεται και απλά;

Για να έχεις έλεγχο. Σκέψου το υποθετικότατο παράδειγμα του playstation.com που προαναφέραμε. Πες πως το επισκέπτεσαι και θέλεις να βλέπεις τα σχόλια χρηστών από το blogs.playstation.com μα όχι και videos από το videos.playstation.com, γιατί έχεις τελικιάσει τον διαθέσιμο όγκο που σου παρέχει η σύνδεση σου στην όχι-και-τόσο-mainstream συνοικία σου. Τι κάνεις; “Κόβεις” το videos.playstaton.com από το uMatrix μα αφήνεις τα υπόλοιπα ως έχουν.

Πες, για να πάμε σε ένα πιο πρακτικό για πολλούς παράδειγμα, πως πήγες “κάπου” να κατεβάσεις torrents. Η σελίδα πιθανότατα θα πλαισιώνεται από κολασμένες καλόγριες σε απόσταση 3 χιλιομέτρων που διψούν για κάτι που κάνει ομοικοαταληξία με το αίμα σου, ή μαγικές συσκευές, χαπάκια και μαντζούνια που θα μεγαλώσουν τον ανδρισμό σου ή θα τονίσουν τη θυληκότητα σου. Ή με διαφημίσεις για το πώς μπορείς με τον οβολό σου να ενισχύσεις τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Έτσι, για να κομπλάρεις.

Με το uMatrix μπορείς να ρίξεις ένα βλέφαρο στο “τι φορτώνει ο browser σου”, λοιπόν, και να το κόψεις. Πολλές φορές θα κάνεις λάθος και θα κόψεις κάτι χρήσιμο – π.χ. μπορεί να είναι “αυτό το script από εκείνο το παράξενο domain”, όπως θα ανακαλύψεις αφού το εμποδίσεις, “που, τελικά, έπαιζε το βίντεο με τις κολασμένες καλόγριες”. Σιγά-σιγά, θα αρχίσεις να αναγνωρίζεις κάποια domains που προφανώς φέρνουν διαφημίσεις (adserve), που “μετρούν επισκεψιμότητα” σε μια σελίδα κ.λπ. Ε, αυτά ΜΠΟΡΕΙΣ να τα “κόβεις” – και κάνοντας το, αφού δεν θα φορτώνονται, “ελαφραίνουν” οι σελίδες από περιττά στοιχεία.

Πρόσεξε όμως: κάθε αλλαγή που κάνεις είναι προσωρινή. Αφού “έχεις φέρει μια σελίδα στα μέτρα σου”, και έχεις βεβαιωθεί για αυτό μέσω refresh, “σώσε τις αλλαγές” στο uMatrix με ένα κλικ στο τρίτο εικονίδιο, με το “λουκετάκι”. Έτοιμοοοος!

Το καλύτερο για το τέλος

Δεν χρειάζεται να κάνεις τα πάντα με το χεράκι. Παραπάνω σου μάθαμε πώς να χειρίζεσαι το uMatrix για να μπορείς να το φέρεις στα μέτρα σου, ΑΛΛΑ… Ευτυχώς, όχι μόνο υποστηρίζει την εισαγωγή έτοιμων “λιστών περιττών, ενοχλητικών ή και επικίνδυνων sites” που έχουν ετοιμάσει άλλοι, μα διαθέτει και δυνατότητα να τις εισάγεις σε αυτό μέσα από το ίδιο! Χωρίς να ψάχνεις. Να κατεβάζεις. Να παιδεύεσαι. Λίγα κλικ υπόθεση, και τσούπ, εξαφανίστηκε το 95% των ενοχλητικών διαφημίσεων και “κόπηκε” η φόρτωση “επικίνδυνων” sites! Και ταχύτητα, και ασφάλεια, και πιο άνετο σερφάρισμα! Πάμε;

Άνοιξε το παράθυρο του με ένα κλικ στο εικονίδιο του και πρόσεξε ένα γραναζάκι… κρυμμένο στο επάνω αριστερά άκρο του. Κάνε κλικ σε αυτό για να μεταβείς στη σελίδα επιλογών του add-on (θα μπορούσες “να πας εκεί” και μέσω της “κανονικής οδού” του browser, σελίδα add-ons, εντοπισμός add-on, κλικ στο “options” – ευκολότερο “το γραναζάκι”).

umatrix_003

Πήγαινε στο “Hosts files”. Ενεργοποίησε το “Auto-update hosts files”. Διάλεξε ΟΛΑ τα hosts files στη λίστα που ακολουθεί (κάθε host files είναι, με τη σειρά του, μια “λίστα με διευθύνσεις από κακά sites”). Τέλος, κάνε κλικ στο πλήκτρο “Update Now”. Έτοιμοοοος! Πάλι!

Άϊντε, τώρα: ενεργοποίησε πάλι όσα “έκοψες” και εσύ και το uMatrix από το unregistered.gr, γιατί δείχνει ψιλο-χάλια χωρίς εικόνες και σχόλια, και… Καλό browsing!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • e4rthw0rm

  Εκπληκτικός οδηγός, τρομερό add-on, εύγε! Βέβαια για να πω και του στραβού το δίκιο, μου έσπασε λίγο τα νεύρα για να φορτώσει το disqus έτσι ώστε να σχολιάσω (βασικά κατέληξα να κάνω disable matrix filtering για να μου φορτώσει τα πάντα), αλλά γενικά φαίνεται να αξίζει τον κόπο. Ειδικά για (τσοντο)τορρεντάδικα φαίνεται να είναι οτι πρέπει, κυρίως λόγω της εύχρηστης hostfile blacklist (μου θυμίζει peerblock). Θα το δουλέψω μερικές μέρες για να δω αν θα με βολέψει ή θα μου σπάσει τα περισσότερα sites (όχι οτι μπαίνω σε πολλά), και αναλόγως θα πορευτώ.
  Φαίνεται πάντως πολύ αξιόλογο, και σου δίνει και μία ιδέα σχετικά με τη μάστιγα των ιντερνετικών διαφημίσεων (επιτρέποντας σου παράλληλα να δεις στην πράξη πόσο καλή δουλειά κάνει το εκάστοτε add-blocker που χρησιμοποιείς). Εμένα πάντως, με add block plus σε συνδυασμό με ghostery, το uMatrix δεν μου πετάει κανένα domain διαφημίσεων στο in.gr, οπότε το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο…

 • ducklord

  Χεχ, θένκς. Εγώ έμεινα κάγκελο – και για αυτό έσπευσα να γράψω και τον οδηγό – με τη διαφορά επιδόσεων του uMatrix σε σχέση με παραπλήσια add-ons. Ghostery και addblock, είπες, ε; Χαρ-χαρ, ναι, τα χρησιμοποιούσα και εγώ. Για δοκίμασε να τα απενεργοποιήσεις για λίγο και “να κάνεις δουλειά” ΜΟΝΟ με το uMatrix. Μετά δοκίμασε το αντίθετο. Αν δεν δεις (τρελή) διαφορά, να μη με λένε Παίσιο.

  Που δε με λένε, μα ας μην το κάνουμε θέμα.

  Για το θέμα του Disqus, και γενικά “των προβλημάτων σε σελίδες”, έχει να κάνει με την “πρώτη επαφή” – απλά “δεν το έχεις συνηθίσει / δεν του έχεις πάρει τον αέρα” ακόμα. Έτσι ήμουν και εγώ (αν και εντάξει, ξέρω – πια – και πέντε πράγματα από web development και “μου έρχεται φυσικότερο” να “διαβάζω” web διευθύνσεις και υπηρεσίες). Δεν χρειαζόταν “να επιτρέψεις τα πάντα” – απλά πηγαίνεις “στη γραμμή του Disqus” όπου αναφέρεται ΜΟΝΟ το Disqus.com (όχι subdomains) και “επιτρέπεις τα πάντα”. Κάνεις refresh και “κοιτάς δεξιά” – κάποια κουτάκια μπορεί να ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ να “είναι κόκκινα” για λόγους ασφαλείας (το uMatrix, από ό,τι είδα, συνήθως ΔΕΝ ενεργοποιεί scripts και iFrames, αν και επέτρεψες “πρόσβαση σε ό,τι έρχεται από το domain από όπου έρχονται και αυτά”, αφού τα κρίνει ως “περισσότερο επικίνδυνα από απλές εικόνες και CSS”). “Κάνεις πράσινα”, λοιπόν, με το χεράκι ΚΑΙ τα δικά τους “κουτάκια” στη γραμμή του Disqus (η αλλαγή θα “κληρονομηθεί” από τα sub-domains του που το ακολουθούν) και είσαι έτοιμος.

  Πρόσθετη παράμετρος που σπάει νεύρα μα… έτσι δουλεύει το web, αφού έχεις επιτρέψει “ένα πράμμα”, να βλέπεις και πάλι πως “δεν δουλεύει κάτι” – επειδή, απλά, “το πράμμα που επέτρεψες” οδήγησε στη φόρτωση ΝΕΩΝ “πραγμάτων” που, με τη σειρά τους, πρέπει να επιστρέψεις.

  Π.χ. σε ένα “τσοντο-τορρεντάδικο” σαν αυτά που αναφέρεις, μπορεί να πας και να επιτρέψεις “με το χεράκι” τη φόρτωση ενός script “για να δεις ένα βίντεο”. Να κάνεις refresh και να ΜΗΝ δεις το βίντεο. Ο λόγος είναι πως ναι μεν “φορτώθηκε το script” μα, τώρα, “το script που φορτώθηκε” προσπαθεί να επικοινωνήσει με ένα άλλο, τρίτο site, που πρέπει με τη σειρά του να επιτρέψεις.

  Είναι κομματάκι ενοχλητικό, θέλει 2-3-4 refresh σε μια σελίδα, μα το θετικό είναι πως δεν χρειάζεται σε ΟΛΕΣ τις σελίδες. Η πλειοψηφία των “τυπικών sites” που είδα δεν παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στην εμφάνιση της με όσα “κόβει από default” το uMatrix. Άντε, να χρειαστεί να ενεργοποιήσεις “χεράτα” ένα σύστημα σχολίων και να κάνεις 1-2 refresh. Έλεγα πως θα το κάνω πιο συχνά μα, χάρη στο uMatrix, συνειδητοποίησα (πάλι) πως τα σχόλια στο 99% των sites α) σου τρώνε χρόνο δίχως να έχεις να κερδίσεις κάτι από αυτά, κυρίως διότι β) προέρχονται από ηλίθιους. Διότι το 99% όσων σχολιάζουν σε sites (με εξαίρεση όλες τις υπέρλαμπρες μορφές που συχνάζουμε εδώ) είναι, απλά, στόκοι :-D

 • Πωπω, πολύ καλή πληροφορία. Θαυμάζω σε κάτι τέτοια τον τρόπο σκέψης και υλοποίησης.
  Φαντάζομαι, θα είναι σπαστικό στην αρχή όπως αναφέρετε, όπως με τα λογισμικά Firewall, που σπάνε τα νεύρα από ερωτήματα στην αρχή, αλλά μετά παίζει ευχάριστα η επιπλέον ασφάλεια και το μπλοκάρισμα της σαβούρας.
  Ωραίος και κατανοητός ο οδηγός.

 • ducklord

  Yep. Δεν είναι ΤΟΣΟ ενοχλητικό όσο ένα κανονικό firewall, διότι στο 99% των sites “που μπαίνει ο τυπικός μέσος χρήστης την τυπική μέση μέρα” λειτουργεί μια χαρά με τους default κανόνες του (έχοντας κάνει import ΚΑΙ τις lists που ανέφερα στο θεματάκι). Εκεί που “τρώει κόλλημα” είναι με κάτι YouTube / Vimeo embeds σε αυτά, που σύντομα μαθαίνει κανείς πως είναι δυο κλικ υπόθεση να επιτρέψει δυο-τρία συγκεκριμένα domains (πάντα τα ίδια, σε όλα τα sites – π.χ. youtube.com, s.yimtg.com ή κάπως έτσι), save και… έτοιμοι.

  Η διαφορά ταχύτητας σε σχέση με adblock, Ghostery και συναφή είναι απλά ασύληπτη. Ξέρω. Τα χρησιμοποιούσα. Και έφαγαν disable με το που είδα πως κάνει την ίδια δουλειά το uMatrix, λίγο πιο δύσκολα μα τουλάχιστον χωρίς να παγώνει ο browser μου όποτε ανοίγει νέο tab.

 • e4rthw0rm

  Δηλαδή πλέον έχεις μόνο το uMatrix για ασφάλεια/ανωνυμία;

 • Θα χαρώ αν καταφέρω να το μονιμοποιήσω κι εγώ.
  Το Ghostery δεν το γνωρίζω. Κι εγώ μέχρι στιγμής AdBlock έχω, αλλά μαθαίνω διάφορες φήμες και γι’αυτό, όπως για κρυφές λευκές λίστες επί πληρωμή, αλλά και το σπάσιμο ορισμένων σελίδων που κλαίγονται ή ακόμα χειρότερα δεν εμφανίζονται αν δεν απενεργοποιηθεί αυτό (αλλά ναι, το έχω απενεργοποιημένο σε αρκετές, αποδεχόμενος το εκάστοτε αίτημα, οπότε τζάμπα φορτώνει στην τελική).

 • ducklord

  Πέρα από firewall-antivirus? Yes. Ή, τουλάχιστον, δεν θυμάμαι να έχω άλλο σχετικό add-on ενεργό – και δεν βλέπω κάτι “στα εικονίδια της toolbar του φαηρφόξεν νάητλυ”. Σόρυς, βαριέμαι να ανοίξω τη σελίδα των add-ons και να ψάχνω, γιατί έχω καμιά 50αριά ενεργά και (τουλάχιστον) άλλα τόσα ανενεργά. Είπαμε, ο Firefox ΔΕΝ είναι browser, είναι ο αναντικατάστατος Ελβετικός Σουγιάς του Internet. Ο Chrome είναι πολύ-πολύ περιοριστικός όταν αρχίζεις να παίζεις με ανβτάνσντ αντ-ονζ (που θέλουν “άμεση πρόσβαση” σε κώδικα browser-σελίδων). Μπηκώζ “δεν το επιτρέπει η Γκούγκλε για λόγους ασφαλείας”.

  Το AdBlock ήταν τόσο ενοχλητικό ώστε είχα καταντήσει να το έχω ανενεργό. Πολλά sites, όταν έβλεπαν πως “δεν φορτώνονται τα scripts τους” (ένας αρχάριος θα το έλεγε “ανίχνευαν πως τρέχεις adblock”), απλά δεν λειτουργούσαν όπως έπρεπε. Με το uMatrix επιτρέπεις κάποια scripts που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία μιας σελίδας, κρατάς “κομμένα” ΟΛΑ τα άλλα “που έχουν να κάνουν με διαφημίσεις – παρακολούθηση – οτιδήποτε δεν σου αρέσει γιατί είναι μωβ με κίτρινες βούλες” και δεν έχεις το παραμικρό πρόβλημα. Ναι, το κάνεις “με το χέρι” και κομματάκι ενοχλητικό, αλλά μπορείς. Και είναι ευκολότερο από ό,τι στο Adblock (που, από ό,τι διάβασα, απέκτησε και εκείνο δυνατότητα “επιλεκτικού φιλτραρίσματος” σε μια σελίδα), αρκεί να χωνέψεις το “τι παρουσιάζει στο πινακάκι του το uMatrix”. Άπαξ και το χωνέψεις, και πάρεις πρέφα το ποιά είναι τα “ύποπτα” sites/υπηρεσίες και ποιά “αυτά που θέλεις σχεδόν πάντα”, η όλη φάση μετατρέπεται σε τρία-τέσσερα κλικ μέσα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα, αποθήκευση ρυθμίσεων και τσούπ, καθάρισες με ένα site. Τα υπόλοιπα, είπαμε, στην πλειοψηφία τους “δουλεύουν ικανοποιητικά” (aka: χέστηκα που δεν βλέπω σχόλια “από default” σε ξένα gaming sites).

  Το Ghostery, ομοίως, μου εμφάνιζε προβλήματα με κάποιες σελίδες. Ή το αντίστροφο, οι σελίδες με το Ghostery.

  Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως ΚΑΙ τα δυο ήταν ΒΑΡΙΑΑΑΑΑ ρε παιδάκι μου! Μα ΚΑΜΙΑ σχέση με το uMatrix! Έτη φωτός! Και το χειρότερο ήταν ένα που δεν ανέφερα, και δεν αναφέρω για να μη ρίξω και ξέχεσμα, που αναλάμβανε “να φιλτράρει URLs βάσει αρχείου hosts” που μπορούσες να του εισάγεις.

  Βλέπεις, έριχνα τέτοιο “φιλτράρισμα” στο παρελθόν μέσα από έναν proxy server που έτρεχα σε ένα ραζμπέρι. Μου κλάταρε ο σκληρός, βαρέθηκα να το ξαναστήσω, έψαξα εναλλακτική “που να τρέχει απευθείας στο πισί”, αφού πια δεν έχω δίκτυο… 8 υπολογιστών στο σπίτι μου. Και βρήκα το plugin που-όνομα-δε-λέμε.

  Του “έχωσα” τη λίστα που είχα ήδη στον (πρώην) proxy server μου και, εδώ είναι το αστείο, μιας και χρησιμοποιώ Nightly, ενεργοποίησα ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με αυτό και τη νέα υποστήριξη για “περισσότερα processes” των οποίων και αύξησα τον αριθμό σε 4. Αυτό θα πει πως ο Firefox δεν έτρεχε πια ως ΕΝΑ πρόγραμμα, που ήταν η κλασσική… κατάρα του σε σχέση με τον Chrome, μα σε πολλά, παράλληλα. Ό,τι πρέπει για τους σύγχρονους πολυπύρηνους επεξεργαστές μας.

  Ε, με το συγκεκριμένο Add-on, όποτε άνοιγα νέο tab ο browser… πάγωνε. Διότι, υποψιάζομαι (και 99 στις 100 φορές έχω δίκιο “σε κάτι τέτοια”, όπως φαίνεται και από τα αρθράκια και “απαντήσεις σε προβλήματα” που έγραφα κάποτες σε περιοδι΄κά), το συγκεκριμένο add-on “χωνόταν” και έλεγχε μια-προς-μια όλες τις διευθύνσεις που είχε το hosts file που του είχα χώσει.

  Σε συνδυασμό με τα AdBlock και Ghostery δε, η χρήση μνήμης εκτινασσόταν στα 1.5-2GBs ανά process (ναι, “αυτό είναι GigaBytes” και, θυμίζω, έτρεχα ΠΕΝΤΕ processes – ένα “το βασικό” και 4 “βοηθητικά”).

  Βγάζοντας τα και τρέχοντας ΜΟΝΟ uMatrix; Ο Firefox “πετάει” τόσο που δεν χρειαζόμουν καν τόσα processes. Έχω, αυτή τη στιγμή, ένα “κανονικό” παράθυρο με κοντά στα 80 tabs, 10 πρόσθετα “pinned”, και ένα άλλο “private” με καμιά δεκαριά tabs ανοιχτά. Το “βασικό” process μου τρώει 1.7GBs, τα τρία πρόσθετα από 500MBs το καθένα, και ο “plugin-container” (extra process που χρησιμοποιείται π.χ. για web video) μια επτακοσάρα μόνος του. Ναι, είναι πολλά, αλλά, θυμίζω, μιλάμε για… μια κατοστάρα tabs σε browser με καμιά πενηνταριά ενεργά plugins.

  Άρα, uMatrix For The Win.

  (…και αυτή η απάντηση θα μπορούσε να γίνει ξεχωριστό άρθρο. Είπαμε, “σας αγαπάμε και σας σεβόμαστε” εδώ, ε, να μην σας προσέχουμε με custom απαντησούλες; ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΣΑΣ; :-P )

 • ducklord

  Δεν είναι φήμες. Κατά το ήμισυ τουλάχιστον. Νομίζω αναφέρεται ή αναφερόταν κάπου, κάπως, σε “επίσημο documentation” (ή site, ή forum, ή σε “σελίδα πληροφοριών” του AdBlock, ανάθεμα και αν θυμάμαι), πως “έχει trusted partners”. You know, όπως “αυτοί των firewalls”, που το εγκαθιστάς και βλέπεις ένα τσούρμο προκαθορισμένους κανόνες για “έμπιστους δημιουργούς λογισμικού” όπως η Microsoft, η Adobe, η Symantec κ.λπ., τις εφαρμογές των οποίων αφήνει να “επικοινωνούν με τη μαμά τους” αβέρτα-κουβέρτα. Και άντε, μετά, να κόβεις με το χέρι κάτι δεκάδες χιλιάδες κανόνων, ΕΝΑΝ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ, γιατί εσύ ΔΕΝ “έχεις ΑΠΟΛΥΤΗ εμπιστοσύνη στην Adobe” ώστε να την αφήνεις να ανταλλάζει ελευθέρα δεδομένα από το PC που έχεις “εκείνες τις πρόστυχες φωτογραφίες”.

  Ε, ίδια φάση που λες. “Trusted partners” που, “εντάαααααξει μωρέεεεε, δεν είναι κακές οι διαφημίιιιισεις τουυυυς, δεεεες τις” κ.λπ.

  Αν το ψάξεις, είμαι σίγουρος πως κάπου, κάπως θα βρείς τη σχετική αναφορά. Τώρα είμαι στη μέση επεισοδίου της δεύτερης σαιζόν του 12 Monkeys και βαριέμαι να ψάχνω, σόρυς :-D

 • Orestes

  Ντάξει. Αν και στην σελίδα τους έχει ακόμα πολύ ελλιπείς τις οδηγίες χρήσης, παρ’όλα αυτά πιστεύω ότι έμαθα τα βασικά με τη βοήθεια του άρθρου και με δοκιμές.

  Να προσθέσω ότι το uMatrix δίνει δυνατότητα και γενικών ρυθμίσεων για κάθε κομμάτι σελίδας.
  Για παράδειγμα παρατήρησα, όπως αναφέρεται και στο άρθρο, ότι έχει θέμα με το disqus, μιας και το μπλοκάρει σε κάθε σελίδα που το φιλοξενεί.
  Αν πάμε τέρμα πάνω αριστερά ακριβώς κάτω από το εικονίδιο με το γρανάζι, αναφέρεται ο τίτλος της παρούσας ιστοσελίδας. Αν κλικάρουμε εκεί, μας δίνει δυνατότητα αλλαγών στην σελίδα ατομικά ή σε όλες σφαιρικά μέσω του αστερίσκου.
  Πειραματίζοντας ατομικά μέχρι πότε θα εμφανιστεί σωστά το κομμάτι του disqus στην παρούσα σελίδα, κι εφαρμόζοντας την ίδια ρύθμιση στον αστερίσκο, τότε το disqus θα επιτρέπεται να φορτώνει σε όποια άλλη σελίδα επισκεφτούμε.

  Και ναι, δοκίμασα να απενεργοποιήσω το AdBlock και να αφήσω το uMatrix πλέον μόνο κι επιβεβαιώνω ότι έχει τρελλή διαφορά στην απόδοση όλων των ιστοσελίδων!
  Νιώθω όπως όταν έκανα την μετάβαση φόρτωσα για πρώτη φορά τα Windows μέσω σκληρού δίσκου SSD αντί για HDD!

  Τα σέβη μου.

 • Orestes

  Επίσης, απ’ότι φαίνεται, ο δημιουργός του έχει φτιάξει και το γνωστό πλέον uBlock Origin, το οποίο μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα με το uMatrix. Κι απ’ όσο βλέπω είναι αρκετά απλό και πιο γρήγορο από το AdBlock Plus. Για τον μέσο χρήστη δείχνει μια χαρά αυτό.
  Θα πάρω σβάρνα τα μηχανήματα των γνωστών να αντικαταστήσουν το ABP.

 • skylik8

  Πολύ θετικό επίσης η εφαρμογή αντι[-αντι-αντ-μπλοκ] κώδικα!
  Εγώ δούλευα με το πολύ καλό UBlock Origin για το παραπάνω πρόβλημα όμως όχι και τόσο καλό .Ακόμα..
  Να’σαι καλά ducklord ευχαριστώ για το hint!