Εκτυπωτές με… ημερομηνία λήξης από την HP – τώρα και αποδεδειγμένα!

Από καιρό υπήρχαν φήμες και “θεωρίες συνομωσίας” πως οι δημιουργοί εκτυπωτών χώνουν “ημερομηνία λήξης” στις συσκευές τους για να σε αναγκάζουν να αγοράζεις καινούργιες επειδή “η παλιά χάλασε”. Τώρα, η HP… πιάστηκε στα πράσα!

hp_002

Δεν είναι ένας, ή δυο, ή εκατόν τριάντα δυο. Είναι χιλιάδες οι εκτυπωτές της HP που “παρέδωσαν το πνεύμα” μέσα σε μια ημέρα, την ίδια ημέρα, την 13η Σεπτεμβρίου. Τυχαίο;

Όλοι τους χρησιμοποιούσαν μελλάνια που δεν είχαν τη στάμπα επισημότητας της ίδιας της HP. Και ξεκίνησαν να παρουσιάζουν ένα μήνυμα του στυλ:

Quote:

…ένα ή περισσότερα από τα cartridges μελλάνης φαίνεται να έχει πρόβλημα. Αφαιρέστε το και αντικαταστήστε το με ένα καινούργιο.

hp_003

Η εταιρεία online πώλησης μελλανιών 123ink επικοινώνησε με τους πελάτες της για να δει αν είχαν συναντήσει και οι ίδιοι πρόβλημα με τα προϊόντα της όπως η ίδια. Περίμενε πως θα λάμβανε ένα, δυο, άντε, εκατόν τριάντα δυο μηνύματα. Έλαβε χιλιάδες που επιβεβαίωναν πως, ναι, και οι ίδιοι καλούνταν “να αλλάξουν μελλάνι”.

Πελάτες της HP παραπονέθηκαν στην εταιρεία πως ναι, είναι δικαίωμα της να ζητά να χρησιμοποιούν “επίσημα” μελλάνια (που προφανώς συνοδεύονται και από… premium “επίσημο” κόστος), μα όχι και να τους αναγκάζει να κάνουν κάτι τέτοιο. Στις επίσημες οδηγίες των συσκευών της δεν αναφέρει πως “ο εκτυπωτής δεν λειτουργεί αν χρησιμοποιηθεί ανεπίσημο μελλάνι”. Αναφέρει πως “μπορεί να εμφανιστεί πρόβλημα”.

Εδώ το πρόβλημα δεν “εμφανίζεται” λόγω “προβληματικού μελλανιού” – όπως αφήνεται να εννοηθεί από τα manuals. Δεν είναι το μελλάνι το πρόβλημα, “που είναι κατώτερης ποιότητας από τα δικά της”, για να το κάνουμε λιανά: το πρόβλημα είναι ΤΕΧΝΗΤΟ και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ από την ίδια ως… τιμωρία σε όποιον τολμά να την “αμφισβητήσει” χρησιμοποιώντας ένα “ανεπίσημο” μελλάνι.

hp_005

Η ίδια έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέγοντας πως “το πρόβλημα οφείλεται σε ένα προβληματικό firmware update που δέχτηκαν οι εκτυπωτές πρόσφατα”.

Έλα όμως που… Τσά: έκπληξη! Το “πρόβλημα” εμφανίστηκε και σε εκτυπωτές που ΔΕΝ είχαν πρόσβαση στο Internet, που ΔΕΝ είχαν δεχτεί κάποιο “firmware update”, που είχαν μείνει ΑΚΡΙΒΩΣ στην ίδια κατάσταση που τους είχε παραλάβει κάποιος τη στιγμή που τους αγόρασε από κάποιο κατάστημα. Που θα πει πως η “φυτευτή οδηγία αυτοκαταστροφής” (ή, εντάξει, “μη αναγνώρισης ανεπίσημων μελλανιών και εξαναγκασμού χρήσης τους ΜΟΝΟ με ακριβότερα μαμίσια”) υπήρχε ΕΞΑΡΧΗΣ σε αυτούς, στο ΑΡΧΙΚΟ τους firmware.

fail_004

Που θα πει πως δεν είναι “σφάλμα” μα η (αν)επίσημη πολιτική της εταιρείας.

Για όσους ρωτήσουν το προφανές, στο Slashdot συζητούν πως οι προτάσεις της Brother παραμένουν αξιόπιστες και δεν συνοδεύονται από κάποιου είδους… “DRM”, ούτε ψοφάνε σαν τις κατσαρίδες όπως άλλων δημοφιλέστερων εταιρειών. Έτσι, για να γνωρίζεις τι να διαλέξεις την επόμενη φορά (ή αφού πάρεις την HP ένα τηλεφωνάκι και της πεις πού να χώσει τον εκτυπωτή που σου πούλησε).

Ody's thoughts

Και για όποιον απορήσει, προσωπικά έχω έναν Canon. Που ψόφησε στον πρώτο χρόνο χρήσης, μετά από ούτε 50 εκτυπώσεις. Τον κρατάω διότι δείχνει ίχνη πως “αν παλέψω μαζί του, παίζει και να ξαναδουλέψει” – από την πρώτη στιγμή συνήθιζε να… πέφτει για υπνάκο αν είχε μετακινηθεί, να δουλεύει αν τον… ξανα-μετακόμιζες, πράγμα που με κάνει να υποπτεύομαι πως α) δεν είναι καλά συνδεδεμένο κάποιο καλώδιο μα βαριέμαι να το ψάξω εδώ και χρόνια και β) η Canon είναι χάλι μαύρο όσον αφορά στο QA των εκτυπωτών της.

Και πριν από αυτόν, είχα έναν Epson, με εξαιρετική ποιότητα εικόνας και πανάκριβα μελλάνια, που η μαμάκα του “θανάτωσε” αρνούμενη να διαθέσει drivers για οτιδήποτε μετά τα Windows 98 για να σε αναγκάσει να αγοράσεις τα νέα, “συμβατά” της μοντέλα. Ήταν η τελευταία φορά που εγώ και η σύζυγος αγοράσαμε κάποιο προϊόν της – μέχρι τότε είμασταν οπαδοί, ως “ανεπίσημα-γραφίστες”.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.