Μπλογκάροντας με το WordPress desktop app

Αυτό, λοιπόν, το ποστάκι γράφεται αυτή τη στιγμή με το WordPress desktop app. Είναι καλύτερο από το… μαύρο χάλι των υπόλοιπων παραπλήσιων εφαρμογών;

Η σύντομη απάντηση; Αν δείτε να εμφανίζεται σωστά αυτό το ποστάκι, τότε ναι, ναι, είναι. Για την ακρίβεια, αν δείτε… και μόνο να εμφανίζεται αυτό το ποστάκι, θα πει πως το έγραψα, το έλεγξα, το επεξεργάστηκα και, τέλος, το ανέβασα στο σάητε. Τι, αρασιτέχνεζ είμαστε; Γιατί, όμως, κάνω θέμα μια φαινομενικά απλή εφαρμογή;

Η κατάρα του desktop blogging

Ας μιλήσουμε για δυο προγραμματάκια: το ScribeFire (“Old”, τώρα πια, αφού έχει κυκλοφορήσει και το… sequel του, “ScribeFire Next”) και Zoundry Raven (συναντάται συχνά με το πιο σύντομο “ZRaven”). Αυτά, αυτά τα δυο, όσο απίστευτο και αν φαίνεται αυτό, είναι τα μοναδικά προγράμματα για blogging από το desktop που αξίζουν της προσοχής κάποιους. Και μόνο αυτά.

Αν κάνεις μια αναζήτηση για “blogging apps”, “blogging clients” ή “desktop blogging”, ή κάτι παραπλήσιο τέλος πάντων, θα βρεις πρώτα από όλα κάποιες εφαρμογές του είδους για smartphones. Στη συνέχεια, θα σου πεταχτούν δυο-τρείς “εξκλούσιβς” για Mac και θα καταλήξεις σε μια επτάδα-δεκάδα, πάνω-κάτω, εφαρμογών για τα Windows. Τι και αν το άρθρο που βρείς είναι του 2015, του 2010, παίζει και του 2005, τα ίδια ονόματα θα συναντήσεις.

Linus_Torvalds_Flipping_NVIDIA_Off_Wide

Αν προσθέσεις τη μαγική λεξούλα “Linux” στην αναζήτηση σου, θα δεις πως και εκεί συμβαίνει ό,τι και στα Windows, αλλά με διαφορετικά ονοματάκια: οι ίδιοι “παίκτες” παραμένουν σταθεροί εδώ και χρόνια. Και αυτό είναι το πρώτο από τα προβλήματα.

Κρατήσου, γιατί όσο απίθανο και αν σου φανεί, ισχύει: οι μισές από αυτές τις εφαρμογές ούτε καν δουλεύουν! Και δεν εννοώ “υπολειτουργούν”, μιλάω για φάση “δεν τρέχουν καν”, και όταν τρέχουν, μπορούν να σου δημιουργήσουν τρελά προβλήματα.

Τι προβλήματα;

Αααααχ λέμε.

Windows Live Writer. Αυτό θα δεις πάνω-πάνω στις περισσότερες “ψαγμένες” λίστες του είδους. Που προέρχονται από γκάου νουμπάδες που το μόνο που ξέρουν είναι να (προσπαθούν να) γράφουν ένα κειμενάκι, όπως στην Πρώτη Δημοτικού, για το πόσο τους αρέσει το νέο τους φλάουτο… σόρυ… “πρόγραμμα blogging”, που “μπορεί να γράφει κειμενάκια, να μαρκάρει λέξεις ως bold αλλά και να χώνει εικόνες αριστεράααα, δεξιάααα αλλά, γουάου, και στο κέντρο”! Τεκνόγκνωση Τουντέη λέμε.

Ο λόγος που θάβω τα συγκεκριμένα ανθρωπίδια είναι διότι δεν συνειδητοποιούν πως “αυτό” ο Live Writer “το κάνει” χώνοντας κώδικα εκεί που δεν τον σπέρνουν. Θέλεις η εικόνα “να είναι κεντραρισμένη”; Ε, θα πάει και θα “την τυλίξει”, για να το περιγράψω χωρίς κώδικες και πολύπλοκα παραδείγματα, με κώδικα που “λέει” στον browser “ψιτ, αυτό πάει κέντρο”.

Το πρόβλημα, λοιπόν, με αυτό, είναι πως, επιτρέψτε μου κεφαλαία και bold, ΕΤΣΙ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΖΕΟΣΙΤΙΣ ΡΕ ΚΑΓΚΟΥΡΕΣ. Αχέμ. Ας προσπαθήσω να ηρεμήσω.

wordpress

Οι σύχρονες “πλατφόρμες” σαν το WordPress, το Drupal, το Joomla, τα λεγόμενα “CMS”, τέλος πάντων, στα οποία “πατάει” το 99% των sites στο Internet, είναι έτσι δομημένες ώστε να παρουσιάζουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, από άποψη εμφάνισης, όταν έχουν, πάμε πάλι bold και κεφαλαία, ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ. Γκούχου. Ηρεμία, ηρεμία.

Ίσως έχετε ακούσει τον όρο “themes”. “Θέματα” στη γλώσσα μας. Στον κόσμο των CMS, “themes” καλούνται “πακέτα κώδικα”, συνήθως HTML-PHP-CSS με περιστασιακά ολίγη από JavaScript, που αναλαμβάνουν να ορίσουν τη δομή και την εμφάνιση του site.

Ουσιαστικά, μπορείτε να το σκεφθείτε σαν μια εξίσωση με δυο τμήματα: Οι “λειτουργίες” ενός site, το “παρουσιάζω ποστάκια με τιτλάκια, κατηγορίες, tags, κείμενο, εικόνες, μπούρου-μπούρου” ορίζονται από το CMS. Την “πλατφόρμα” του. Το WordPress, Joomla, Blogger κ.λπ. Η “εμφάνιση” και το βασικό κομμάτι της “δομής” του (το “εδώ πάει το τιτλάκι”, “εδώ το κείμενο και τα tags” κ.λπ.) ορίζονται από το theme.

ΚΑΙ Ο LIVE WRITER ΤΟ ΕΧΕΙ ΧΕΣΜΕΝΟ

Τόσο απλά. Δεν θα μπορούσα να το θέσω διαφορετικά. Σόρυς.

Το αποτέλεσμα αυτού είναι, λοιπόν, πως εσύ μπορεί να χρησιμοποιείς ένα theme που ΔΕΝ λειτουργεί σωστά με “εικόνες αριστερά”. Τις παρουσιάζει “κάπως”, βρε παιδάκι μου, με κάποιες να πέφτουν επάνω σε μενού, άλλες πίσω από το κείμενο, γενικώς, ένα ελεεινό μπάχαλο που σε κάνει να θέλεις να κρυφτείς από την ντροπή σου για το χάλι που εκτόξευσες στα ιντερνέτς. Σοφά το theme, αναγνωρίζοντας το “κουσουράκι” του, ΔΕΝ σου επιτρέπει να έχεις εικόνες αριστερά και δεξιά ώστε να τα κάνεις όλα Γυνή Που Αρρέσκεται Στο Να Συνευρίσκεται Σεξουαλικώς Ολημερίς Και Ολονυκτίς Με Ό,τι Μακρόστενο (Και Όχι Μόνο) Συναντήσει. Το έθεσα κομψά, δεν μπορείς να πεις.

Και έχεις τον Live Writer να πηγαίνει και να να “παρακάμπτει” τον κανόνα “γιατί μπορεί”. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αυτό που περιέγραψα παραπάνω. Κομψά.

Λες “‘Ντάξ, είμαι μάγκας και γνωρίζω, θα το γυρίσω σε ΧουΤουΜουΛού μόουντ και θα γράψω απευθείας εκεί τα άρθρ…” ΓΚΡΑΑΑΑΝ, ήχος καμπάνας επιστροφής στην πραγματικότητα a-la Inception: θα’θελες.

Blogging concept

Με το που έχεις γράψει το κείμενο σου, απλό και καθαρό σαν να ήσουν στο NotePad, σίγουρος πως δεν έχει τίποτα παραπάνω από όσα έγραψες εσύ (και του προσέφερε η Μητέρα Φύσ… εμ… Τεχνολογία), “το γυρίζεις” σε “normal mode” (ή preview, ή δεν-θυμάμαι-πώς-διάολο-το-έλεγαν-από-όταν-απεγκατέστησα-την-κακιά-κατάρα-από-το-σύστημα-μου) για να το τσεκάρεις. Χμμ, γκούντ, γκούντ. “Ξαναγυρίζεις” σε “κώδικα” και ΓΚΡΑΑΑΑΝ, ζούσες ένα όνειρο και μόλις επέστρεψες στη ζοφερή πραγματικότητα, τσούπ, πρόσθετος κώδικας γύρω από ό,τι είχες γράψει.

Γιατί; Γιατί να στο κάνει αυτό;

Γιατί μπορεί.

Εντάξει, και τα άλλα;

Τι να σου λέω, τώρα. Άσε, γιατί θα με πάρουν τα κλάμματα. ΟΛΕΣ οι desktop εφαρμογές για Windows ΚΑΙ Linux έχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κουσούρια. Το κατά πόσο είναι “σημαντικά” εξαρτάται από το αν αντιμετωπίζεις αυτά που γράφεις σοβαρά ή θέλεις απλά να γράφεις στο μπλόγκερ για το πόσο γαμάουα είναι το πλεηστέησο που σου πήρε ο μπαμπάς σου προκτές.

  • Μη υποστήριξη drafts. Το έγραψες; Θα το ποστάρεις.
  • Μη υποστήριξη προγραμματισμού χρόνου δημοσίευσης (π.χ. για “μελλοντικά” posts).
  • Μη υποστήριξη “απλού ανεβάσματος” εικόνων (που θα πει πως “τις κάνουν ντε και καλά επεξεργασία – π.χ. resize / crop / ανασυμπίεση – πριν τις ανεβάσουν ΑΝΤΙΘΕΤΑ με το τι θα συνέβαινε αν τις ανέβαζες από το backend του site σου μέσω του browser σου).
  • Μη υποστήριξη Unicode. Βλέπε “Ελληνικών”.
  • Μη υποστήριξη του CMS που χρησιμοποιείς. Π.χ. τι, θέλεις self-hosted WordPress; ΟΟΟΟΧΙΙΙ! ΜΟΝΟ στο WordPress.com.
  • Έχει και χειρότερα, αλλά θα στο πω παρακάτω, εκτός λίστας.

Αυτά, τα παραπάνω, είναι τα “ψιλολοίδια”. Ναι, το “δεν συνδέεται καν στο blog μου” είναι “ψιλολοίδι” σε σχέση με, π.χ., τον… πόνο του ScribeFire. Αυτό είναι μια περίεργη εξαίρεση στον κανόνα – και αποτελούσε την αγαπημένη μου λύση στο παρελθόν, εν μέρη για αυτό το λόγο – αφού δεν είναι μια desktop εφαρμογή. Είναι ένα add-on για τον Firefox, κατόπιν της εγκατάστασης του οποίου, με ένα πατηματάκι του F8, τσούπ, πεταγόταν ένα παράθυρο εντός του Firefox ή εκτός αυτού (“floating”), που σου επέτρεπε να γράψεις ένα άρθρο στο site/blog σου εύκολα και γρήγορα. Υποστήριζε Unicode (και, άρα, και Ελληνικούς χαρακτήρες), ανέβασμα φωτογραφιών, δεν “πείραζε” τον κώδικα μα είχε και “preview mode” για όσους προτιμούσαν να βλέπουν τα αποτελέσματα της εμφάνισης του post τους καθώς το έγραφαν. Παρελθοντικοί χρόνοι, διότι Chrome.

scribefire_270514_5

Η επιτυχία του Chrome της Google έκανε τον δημιουργό του να αποφασίσει να διαθέσει μια εκδοχή του ScribeFire “και εκεί”. Έλα μου, όμως, που η Google είναι πιο αυστηρή όσον αφορά στο “πόσο στενά” μπορούν “να συνεργάζονται” τα add-ons / extensions με τον browser της σε σχέση με τον Firefox! Το ScribeFire γινόταν άρρηκτο κομμάτι του browser κατά την εγκατάσταση του – σε σημείο που ο εναλλακτικός browser “Flock” δεν ήταν παρά ένα “πακετάρισμα” του Firefox με το ScribeFire και άλλα δυο-τρια plugins, και αυτο-παρουσιαζόταν ως “ο browser για τους bloggers” ως “πλήρες πακέτο”. Στον Chrome; Δεν γίνονται τέτοια πράματα εκεί. Διότι “ασφάλεια”, κατά την Google.

Έτσι, το ScribeFire του Chrome ήταν μια “Lite” εκδοχή του “κανονικού” που έβρισκες στον Firefox. Και, μάλιστα, αυτό ήταν αν δεν απατώμαι και το όνομα του: ScribeFire Lite. Υπήρχαν δε δυο είδη ανθρώπων που το χρησιμοποιούσαν: όσοι το χρησιμοποιούσαν στον Firefox, χρησιμοποιούσαν παράλληλα και τον Chrome, και ήθελαν να δουν αν λειτουργεί καλύτερα εκεί μπας και “πηδήξουν browser”, που κατέληγαν να επιστρέφουν τρέχοντας στην έκδοση του Firefox όταν έβλεπαν πόσο περιορισμένο ήταν στον Chrome, και υπήρχαν και οι φανατίλες του Chrome. Που προτιμούσαν να χρησιμοποιούν μια “κουτσουρεμένη” εφαρμογή από το να εγκαταστήσουν τον Firefox με ένα add-on.

Κάποια στιγμή, ο μέγας ντηβελοπεράς κατάλαβε πως δεν θα μπορούσε να συντηρεί παράλληλα δυο εκδόσεις της ίδιας εφαρμογής, αφού είχαν αρχίσει να διαφοροποιούνται όλο και περισσότερο. Κατέληξε, λοιπόν, στο προφανές για όλους συμπέρασμα: σταμάτησε την ανάπτυξη του “πλήρους” ScribeFire (που, θυμίζω, λειτουργούσε τε-λει-α) και επικεντρώθηκε στο “λατινικοί χαρακτήρες και υποστήριξη draft του χρόνου” ScribeFire Lite, που μετονόμασε σε Next. Ή ίσως το έλεγαν εξαρχής Next. Δεν ξέρω, αφήστε με να κλάψω λίγο, δεν θυμάμαι.

Μέχρι την τελευταία φορά που το δοκίμασα, το Next επέμενε να μην υποστηρίζει Ελληνικά. Και να χώνει κώδικα όπου δεν το έσπερναν. Το Classic σταμάτησε, πια, να λειτουργεί, αφού το WordPress συνέχισε να εξελίσσεται ως πλατφόρμα και, αναπόφευκτα, “το άφησε πίσω”.

Και τελειώνουμε με το καλυτερότερο…

…το Zoundry Raven. Raven, της Zoundry. Raven το πρόγραμμα, Zoundry η εταιρεία. Όχι τίποτε άλλο, για να ξέρετε ποιόν να ψάχνετε με την καραμπίνα (ή, απλά, να μηνύσετε) όταν σας διαγραφούν τα μισά post.

zoundry_raven_20140725_05

Θεωρητικά, το Zoundry Raven είναι μια λαμπρή εφαρμογή. Όχι μόνο είναι ταχύτατο, αλλά δεν επεμβαίνει στον κώδικα (ή στο “αγνό κείμενο”, για να μην λέω συνέχεια “κώδικα”). Μπορεί όχι μόνο να ανεβάζει εικόνες, αλλά και να το κάνει με πολλαπλές συνδέσεις ώστε να είναι γρηγορότερη η διαδικασία. Επιτρέπει preview των posts πριν ανέβουν στο site, διατήρηση “τοπικού αρχείου” στο δίσκο, παράλληλους λογαριασμούς σε πολλαπλά sites/blogs αλλά και διαφορετικά CMS – ώστε π.χ. να μπορείς να ποστάρεις το ίδιο άρθρο σε ένα blog στο Blogger αλλά και σε ένα εταιρικό site “χτισμένο” σε Joomla. Το “θεωρητικά” το θυμάσαι; Εκεί, στην αρχή της παραγράφου. Δεν ήταν αστείο.

Πρακτικά, κάποια στιγμή στα παλιά πρώτα χρόνια της λειτουργίας του unregistered, είχαμε συνεργαστεί με τον Αλέξανδρο που τώρα γράφει στο Windows Systems Admin. Και, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο προγραμματάκι, είχα ανεβάσει 2-3 ποστάκια και στα δυο sites μας παράλληλα.

Κάποια στιγμή, με παίρνει ένα τηλεφωνάκι ο Αλέξανδρος και με ρωτάει γιατί αντικατέστησα κάποια παλιά του posts. Say what, που λένε και οι φίλοι μας οι Αμέρικανς; Τσεκάροντας ποιά posts είχαν επηρεαστεί (και thanks to WordPress previous versions) σώσαμε τα αρχικά posts και καταλάβαμε πως έφταιγε το ότι χρησιμοποίησα το Zoundry Raven. Και μαντέψαμε και το “γιατί”: διότι το πανέξυπνο αυτό πρόγραμμα (ναι, Μπάμπη, αυτό ήταν “ειρωνεία”) “ανέβαζε” στα δυο sites το ποστάκι με ΤΟ ΙΔΙΟ ID. Τι και αν το ένα site είχε 500 και το άλλο 5000 posts; Ένα post παραπάνω, 501 ID, κάνει και για τα δυο μωρέ. Και τσούπ, πάααει το ποστάκι με 501 ID που “κατοικούσε” στο ένα εκ των δυο sites, υπερκαλύφθηκε από το νέο.

maxresdefault

Το καλύτερο; Το Zoundry Raven είναι, όπως είπα, εκπληκτικό από άποψη ταχύτητας. Το παράλληλο ανέβασμα εικόνων είναι ένα, μόνο, από όσα παίζουν ρόλο σε αυτό. Βλέπεις, το ότι σου επιτρέπει να γράφεις drafts “τοπικά”, “στο δίσκο”, αλλά και όταν κρίνεις πως είναι έτοιμα, να τα επιλέγεις μαζικά και να τα ανεβάζεις σε batches στο site σου… Ναι, ακούγεται θετικό. Για συνδύασε το, όμως, με multi-site blogging και το προαναφερθέν σενάριο!

ΓΚΡΑΑΑΑΝ, μόλις “υπερκάλυψες” μια κατοστάρα ποστάκια στο εταιρικό site του Μπάρμπα σου. Καλή τύχη.

WordPress App Blogging, λοιπόν!

Αυτή η εφαρμογή, λοιπόν, αυτό που βλέπω τώρα εγώ στο desktop μου, την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, είναι η τελευταία μου ελπίδα όσον αφορά στο “desktop bloggin (από άλλους)”. Βλέπεις, στο ενδιάμεσο απήυδησα τόσο με την όλη κατάσταση ώστε έμαθα τα βασικά από AutoHotKey, Python “και κάτι άλλα” και έφτιαξα ένα δικό μου φρανκενσταϊνικό mix από scripts που μου επιτρέπουν να μπλογκάρω εδώ (και αλλού) πραγματικά εύκολα, γρήγορα και απλά. Διότι, όσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτό, αυτή η ελεεινή και ερασιτεχνική “καστομιά” μου παίζει και να είναι ο… μοναδικός desktop blogging client στον πλανήτη που, όντως, δουλεύει όπως θα έπρεπε να δουλεύει. Δεν έχει editor, δεν έχει previews, είναι απλά ένα πακετάκι που ανεβάζει TXTs στο WordPress ως draft posts για περαιτέρω επεξεργασία. Τουλάχιστον, όμως, δεν σου… διαγράφει posts, δεν σου αλλάζει τη γλώσσα σε Σουαχίλι και δεν σου διαλύει το theme. Δουλεύει.

Να σημειώσω πως, αν ενδιαφέρεται κανείς, μπορώ να διαθέσω κομμάτια του κώδικα και να εξηγήσω “τι και πώς”, κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά σημαντικό κομμάτι της λύσης είναι custom-made “για τον τρόπο που λειτουργεί το unregistered” (με το επίσης custom theme του), οπότε απλά δεν θα δούλευαν σε άλλα sites. Αν κανείς, όμως, θέλει να γράφει στο Notepad και να ποστάρει drafts, εδώ είμαστε.

Όσο βολικό και αν είναι αυτό, όμως, πάντα χρειάζεται ένας πραγματικός desktop blogging client. Μέχρι τώρα, και αφού πιθανότατα όντως μπορείς να διαβάσεις αυτό το post (αλλιώς… Μπάμπη; Εσύ είσαι ρε;), με έχει εντυπωσιάσει. Διότι, απλά, δουλεύει. Πόσο τραγικό ακούγεται αυτό, να λες “ευχαριστώ, Ω, Μεγάλε Μπάαλ” για κάτι τόσο φαινομενικά απλό που, για δες, δουλεύει;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.