Οι γελοιότητες του αντιπειρατικού συστήματος του YouTube

Μια σύντομη ιστορία ηλεκτρονικής παράνοιας
Το 2009 ένας απλός YouTuber βιντεοσκόπησε ένα ασείο bug στο παλιό παιχνίδι μπάσκετ Double Dribble της κονσόλας NES, παιχνίδι το οποίο είχε βγει το 1987. Αυτό το bug είχε ως αποτέλεσμα να μπαίνουν όλα τα τρίποντα που εκτελεί ο παίκτης από τις γωνίες του γηπέδου. Πρόσφατα, οι δημιουργοί της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων Family Guy, προφανώς έκλεψαν το συγκεκριμένο βίντεο και το έβαλαν σε επεσόδιο της σειράς τους.

Η γελεοιότητα της υπόθεση είναι ότι, μόλις προβλήθηκε το επεισόδιο, τα αυτόματα συστήματα προστασίας DMCA του YouTube εντόπισαν το αρχικό βίντεο και θεώρησαν ότι είναι κλεψίτυπο τμήμα του επεισοδίου του Family Guy, με αποτέλεσμα το βίντεο να αποσυρθεί, μετά από αυτόματο αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού Fox, που είναι κάτοχος της σειράς Family Guy.

Μόλις η υπόθεση έγινε αντιληπτή από τα ΜΜΕ και αποκαλύφθηκε η ανοησία, το νομικό τμήμα της Fox κινήθηκε ώστε να ποκατασταθεί το αρχικό βίντεο του άσημου YouTuber. Μέχρι να γίνει αυτό όμως, το κακό είχε γίνει και μια ακόμη περίπτωση λανθασμένης απόφασης απόσυρης βίντεο από το YouTube είχε συμβεί. Τέτοιες γελοιότητες έχουμε δει πολλές φορές, αποδεικνύοντας πόσο διάτρητο είναι το αυτοματοποιημένο σύστημα του YouTube και πόσο άδικο είναι για πολλούς δημιουργούς, οι οποίοι βλέπουν τον κόπο τους να εξανεμίζεται. Οι χειρότερες περιπτώσεις είναι όταν ο YouTuber βγάζει λεφτά από το video του, αλλά κάποιος διεκδικεί, χωρίς νόμιμη βάση, τα δικαιώματα του κλιπ, καταπατώντας τη νομοθεσία περί νόμιμης χρήσης περιεχομένου για λόγους κριτικής, σάτιρας, έρευνας κλπ.

Και παράλληλα, εκεί που πραγματικά τα βίντεο είναι εντελώς απαράδεκτα, δηλαδή στα περίφημα “reaction videos”, όπου καποιοι τύποι απλώς κάθονται και κοιτάνε άλλα βίντεο, όπως π.χ. trailers ταινιών ή παιχνιδιών, δεν γίνεται αππολύτως τίποτα, με το YouTube να ευθύνεται έτσι για τη δημιουργία παρασιτικών καναλιών, που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να εκμεταλλεύονται τον κόπο των άλλων και να θησαυρίζουν σε βάρος τους.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.