Διπλωματικό επεισόδιο από μια βλακεία

Άλλα ‘ντ άλλα, της Παρασκευής το γάλα…

Μερικές ιστορίες αποδεικνύουν πόσο ηλίθιοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι, ειδικά την εποχή των social media. Πριν από 4 χρόνια λοιπόν, το Eurogamer μας επέστησε την προσοχή σε μια viral καμπάινια της Capcom, για την προώθηση της σειράς Resident Evil. Η viral διαφήμιση έδειχνε το αποτροπιαστικό θέαμα ενός ανατριχιαστικού σφαγείου με γδαρμένα ανθρώπινα πτώματα, τα οποία φυσικά ήταν ψεύτικα.

capcom-meat

Έλα μου όμως που μετά από τόσα χρόνια, η “είδηση” έπεσε στα χέρια κάποιων ηλιθίων, οι οποίοι άρχισαν να διαδίδουν ότι η Κίνα αποφάσισε να εξάγει ανθρώπινο κρέας και να το πουλάει σε σούπερ μάρκετ της Αφρικής! Μια από τις ηλίθιες ήταν η κυρία Barbara Akosua Aboagye, η οποία ανήρτησε στο Facebook την ψεύτικη εικόνα από την καμπάνια της Capcom, ισχυριζόμενη ότι είναι πραγματική.
Όπως είναι φυσικό, η φήμη εξαπλώθηκε σαν τη φωτιά, μετά από 26 χιλιάδες προωθήσεις της “είδησης” και οι αφρικανικές φυλλάδες Msanzi Live και Daily Post πήραν την ευκαιρία να φουσκώσουν την ιστορία ακόμη περισσότερο, γράφοντας πως αυτή είναι η λύση που βρήκε η Κίνα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με το λιγοστό χώρο που έχει στα νεκροταφεία της (…).

Οι έξυπνοι συντάκτες της “έγκυρης” εφημερίδας Independent, το πήραν και το… εκτόξευσαν στη στρατόσφαιρα, με άρθρο, το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, δικαιολογούσε τις φήμες, υποστηρίζοντας ότι οι Κινέζοι είναι γνωστοί βρωμιάρηδες και εκμεταλλευτές. Οι ακόμη πιο έξυπνοι βολευτές στη χώρα της Ζάμπια, διέταξαν προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστώσουν την αλήθεια. Ζάμπια και Κίνα, τελικά, εξέδωσαν ανακοινώσεις τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα, γλυτώνοντας έτσι το διπλωματικό επεισόδιο.

Το τελικό δίδαγμα, ωστόσο, παραμένει, ότι στο παγκόσμιο χωριό που ζούμε, ακόμη και παλιά, ξεχασμένα πράγματα, έρχονται ξανά στην επιφάνεια, μετά από χρόνια και μπορούν, χάρη στην τόλμη και την ηλιθιότητα των ανθρώπων, και με τη δύναμη του Διαδικτύου, να βάλουν σε μπελάδες ολόκληρες χώρες…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.