Ξανά στη σέντρα

Έρχεται το Kick Off Revival, η εκσυγχρονισμένη έκδοση του θρυλικού retro ποδοσφαιρακίου

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.
 • ducklord

  Να θυμίσω, όμως, πως ΔΕΝ είναι η πρώτη προσπάθεια εκσυγχρόνισης του! Είχαμε δει παραπλήσια φάση προ δεκαετίας, αν θυμάμαι καλά το “πότε”. Που, τελικά, αποδείχθηκε ψιλο-μάπα.

  Ένα από τα προβλήματα με την οποιαδήποτε μεταφορά του είναι πως το Kick Off χρειάζεται joystick για να παίξεις. Όχι joypad. Όχι πληκτρολόγιο. Joystick, στο στυλ των πάλαι-ποτέ κυρίαρχων στη χώρα μας “Pac-Man” (της Aneroussis Control, αν το έγραψα καλά), ή γενικότερα “στο στυλ των μοχλών των arcades”. Ο χειρισμός του τίτλου είχε χτιστεί εξαρχής για τέτοιου είδους joysticks, και μάλιστα όταν γίνονταν… παγκόσμια πρωταθλήματα του (ναι, υπήρχαν και τέτοια τότε, πριν το ιντερνέτ, με κόσμο να ταξιδεύει εις το εξωτερικό για να βαρέσει σούτα ταπεινώνοντας άτομα άλλων χωρών “για τη φανέλα”), τέτοια joysticks χρησιμοποιούσαν “οι κορυφαίοι της παρέας”.

  Ε, τέτοια joysticks ΔΕΝ έχουμε πια. Για να πάρεις ένα τέτοιο, θα το παραγγείλεις ως “εξειδικευμένο arcade stick” κόστους €100 και βάλε. Οπότε…

  Οπότε, χάλι. Διότι αυτό που έκανε το Kick Off – Kick Off ήταν ο χειρισμός του. Και αφού ο χειρισμός του τώρα πια “δεν”… Ποιό το νόημα;

 • galacticusX

  Τα γερά joysticks δεν ήταν και τόσο φτηνά, αν θυμάσαι, τα Pac-man η τα Τomahawk έκαναν 30.000 δρχ και βάλε, που για εκείνη την εποχή ήταν σημαντικό ποσό, κι άμα αναλογιστείς και τον πληθωρισμό, φτάνει άνετα τα 100 ευρώ που κοστίζει σήμερα ένα arcade stick. Πάντως, για μένα, αν είναι να παίξεις τέτοα παιχνίδια, καλύτερα να πάρεις ένα raspberry και να του χώσεις retropie για να παίζεις με emulation όλα τα παλιά games, ή να πάρεις καμιά Amiga και να παίξεις εκεί, αν είσαι… μερακλής.

 • ducklord

  Δεν θυμάμαι καλά (η μνήμη μου πάντα ήταν άστα τσε βράστα) μα έχω την εντύπωση πως μέχρι και την εποχή της Amiga τα Pac-Man ήταν φθηνότερα ή “στα ίσα” με ξενόφερτες προτάσεις. Π.χ. όσα θα έδινες για ένα “QuickShot” εισαγωγής (με εμφάνιση a-la πηδαλίου αεροπλάνου, μα πλαστικούρα), τόσα θα έδινες για ένα Pac-Man. Ήταν η διαφορά κόστους εισαγωγής / εγχώριας παραγωγής (Aneroussis FTW!).

  Μετά, με την μετάβαση στα PCs, τα Pac-Man μεταλλάχτηκαν σε Tomahawk, έγιναν πιο πλαστικούρες και αυτά, και διπλασιάστηκε το κόστος τους. Έχω ένα (μπορεί και δυο) για PC και είναι η μέρα με τη νύχτα σε αυτά που έχω για την Amiga μου (που ΑΚΟΜΑ δουλεύουν τέλεια, ακόμα και αν το ένα είχε εκτοξευτεί σε τοίχο πολλές φορές – ακριβώς λόγω… ήττας φίλου στο Kick-Off 2 – και το δεύτερο είχε πέσει από τον τρίτο στο πεζοδρόμιο).

  Και έχω την εντύπωση πως ΔΕΝ ήταν 30 χήνες το καθένα (τότε που τα πήρα). Μου ανάβει λαμπάκι που λέει “πες επτάμισυ χιλιάρικα δραχμές και είσαι μέσα”, μα δείχνω εγκράτεια διότι, είπαμε, η μνήμη μου είναι Yatabaza.

  Φτου. Το είπα το επτάμισυ, έτσι; Ε, “κάπου εκεί”. Επαναλαμβάνω: εποχές Amiga. Δεν ξέρω τι παίζει με ισοτιμίες, διακυμάνσεις, αυξήσεις, μειώσεις κ.λπ. Μπορεί να μεταφράζεται σε σημερινά €666,6. Ντέν ξέρω.

  EDIT: Τώρα που το θυμάμαι, τα Quickshot είχαν επίσης – από κάποια εποχή και έπειτα – και το “bonus” των “περισσότερων από ένα πλήκτρων”, ενώ τα πάκαμαν επέμεναν στο ΕΝΑ (και καλό). Μέχρι τη φάση των Tomahawk. Που έβαλαν άλλα 5 πλήκτρα στην πλέον άβολη και άχρηστη τοποθεσία, όλα σε μια κάθετη γραμμή και μικρότερα από το ΕΝΑ (και καλό).

 • galacticusX

  Μπορεί και να έχεις δίκιο για τα Pacman, όσον αφορά την τιμή, γιατί δεν είχα Amiga. Το καλύτερο joystick που είχα ποτέ στο PC μου, περίπου το 94-95 ήταν ένα Multijoy με κρεμ κουτί, κόκκινα fire buttons και μαύρη μπίλια. Και αν θυμάμαι καλά είχα δώσει 20-25.000. .

 • ducklord

  Α, καλά, το gaming στα PCs εκείνη την περίοδο ήταν… “premium” από τη φύση του. Θέλεις κάρτα με 256 χρωματάκια αντί των Hercules – EGA? Τι, θέλεις ΚΑΙ ήχο; Πφφ… Τι, και joystick; Και CD-Rom για μαλτη-μύδια γκέημινγκ και FMV adventures; Δεν πας και σε έναν 486 DX2, τώρα που κυκλοφόρησαν, και πετάνε; Θα σου δουλεύει τζιτζί και το X-Wing! Μα για αυτό, κρίμα δεν είναι να μην βάλεις και λίγη μνήμη παραπάνω; Και ο δίσκος; Τι γίνεται με το δίσκο;

  Και να’σου το… μύριο για έναν υπολογιστή.

  ΑΑΑΑΧ, ΩΡΑΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ… :-D

 • galacticusX

  Ωραίες εποχές, αν εξαιρέσεις τους ρέιβερς, αυτή τη μάστιγα της νεολαίας…

 • ducklord

  Τι να πει και η “μάνα”…

  Χρόνια δεν ήξερα “πού κολλούσε αυτό”, και μετά είδα clip από τη συνέντευξη (και έκλαψα απ’ τα γέλια) :-D

 • spiros

  Σε ένα ποστ, ολα σε ένα αλλά όχι νοικοκυρεμένα :)

  Η φώτο του ποστ από το swos( και όχι απο το πρωτο sensi,το οποιο δεν είχε τετοιο τερεν)
  To revival έχει τίτλο kick off αλλά το remake είναι του goal και όχι του kick off, όπως και τα πλάνα από το βίντεο του δημιουργού.

  Τέλος, το τελευταιο kickoff που θυμάμαι, ήταν το kickoff world για ps1 με τον Μιτσικώστα speaker, εντελώς απαράδεκτο παιχνίδι αλλά τέρμα cult

  Α, να προσθέσω ότι χαβαλέ αγόραζα ps4 για το revival, ομως 2 λόγοι με αποτρέπουν:
  Πρώτον, ps4neo
  Δεύτερον, κι εγώ υποσχέθηκα πως όταν μεγαλώσω θα γίνω κυριλέ.