Το περιφερόμενο ζόμπι της Nokia

Η Nokia ξανά προς τη δόξα τραβά, αλλά ποιος νοιάζεται;
Θυμάσαι τις ένδοξες εκείνες μέρες που η Nokia μεσουρανούσε στο στερέωμα της κινητής τηλεφωνίας και ήταν μακράν το νούμερο 1 στη βιομηχανία του mobility; Πάνε αυτά, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Εταιρείες όπως η Nokia, η Motorola, η Sony, η Blackberry και η Microsoft, όλες είναι πλέον στο περιθώριο, και κρατιούνται στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας από τα ψιχουλάκια που πέφτουν από τα μερίδια του λέοντος που κατέχουν η Apple, η Samsung και οι άλλες μεγάλες εταιρείες smartphones.

Πριν από λίγες μέρες η Microsoft ξεφορτώθηκε το κομμάτι της Nokia που είχε εξαγοράσει το 2013, αντί $350 εκατομμυρίων σε μια θυγατρική της Foxconn. Παράλληλα, οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες της πάλαι ποτέ φινλανδικής Nokia, ανακοινώνουν ότι το brand τους θα επανακυκλοφορήσει, αλλά αυτή τη φορά με τη μορφή smartphones που τρέχουν Android και τα οποία θα κατασκευάζονται σε ταϊβανέζικα εργοστάσια.

Ποιος όμως δίνει μια δεκάρα τσακιστή για τα νέα Nokia, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιά feature phones ή έστω τα symbian phones που έφεραν τη σφραγίδα της παλιάς και κραταιάς Nokia; Μάλλον κανείς, ή ίσως ελάχιστοι, οι οποίοι είναι συναισθηματικά συνδεδεμένοι με το όνομα Nokia και έχουν χάσει επεισόδια από την εξέλιξη στον κόσμο των κινητών. Δυστυχώς για τη Nokia, δεν της φταίει κανείς άλλος, παρά ο εαυτός της, για το γεγονός ότι άργησε χαρακτηριστικά να πιάσει το νόημα, ειδικά μετά την έλευση του iPhone και των apps, κατά την κρίσιμη διετία 2007-2008, οπότε και σήμανε η κοσμογονική αλλαγή για τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.