Η IBM δημιούργησε “μαγικό” φάρμακο κατά… όλων των ασθενειών;!

Σήμερα, αύριο και, γενικότερα, στο κοντινό μέλλον, θα διαβάσεις τα χίλια-μύρια σχετικά με την επαναστατική ανακάλυψη της IBM, το “μαγικό χάπι” της που “γιατρεύει” εκατοντάδες, όχι, χιλιάδες ασθένειες. Πρώτον, δεν είναι… χάπι! Πάμε παρακάτω;

a2c_ibm_001.jpg

Ναι, η IBM, η γνωστή από το χώρο των υπολογιστών και της τεχνολογίας εταιρεία, δημιούργησε ένα φάρμακο. Και μάλιστα θεωρείται “επαναστατικό”. Όχι, ΔΕΝ θα γιατρέψει το AIDS, το μπέρι-μπέρι και τη σπαστική κωλίτιδα σου. Ή, τουλάχιστον, “μάλλον όχι”. Για την ώρα.

Μα, διάβασα πως είναι φάρμακο για τα πάντα!

Αν μιλούσαν για τα αρκουδάκια Πάντα, ναι, παίζει να “δουλεύει” και σε αυτά. Αν, όμως, εννοούσαν “αντιμετωπίζει ΟΛΑ τα κακά της μοίρας μας”, μάλλον όχι.

Το “μαγικό” φάρμακο της IBM θα έχει πολλές εφαρμογές και σίγουρα αποτελεί μια επανάσταση στην ιατρική – για λόγους που θα δούμε παρακάτω. Για να μη σε κάνουμε να βαριέσαι, όμως, και εν συντομία, για την ώρα αναγνωρίζεται πως λειτουργεί αποτελεσματικά κατά της Έμπολα, του Έρπη, του Δάγκειου πυρετού, του Εντεροϊού 71 αλλά και της “κοινής” γρίπης.

Ody's thoughts

Καταπολεμά, επίσης, τα Marburg και chikungunya, που θα σε γελάσω αν σου πω “τι είναι” αφού α) δεν είμαι γιατρός και β) το Google Translate “μου είπε” πως το πρώτο, το Marburg, είναι “Πόλη στα Δυτικά της κεντρικής Γερμανίας”.

Επειδή αμφιβάλω πως το γιατροσόφι της IBM αντιμετωπίζει επιτυχώς τους Γερμανούς τουρίστες, τα αφήνω ως “Marburg” και “Chukungunya” (ούτε να το προφέρω) και αναμένω διόρθωση από όποιον έχει πραγματικές ιατρικές γνώσεις (ή καλύτερο λεξικό).

ΑΥΤΑ. Για την ώρα. Όχι AIDS, όχι Καρκίνο, όχι Λέωντα στον Σκορπιό or something.

a2c_ibm_004.jpg

Επιπλέον, ΔΕΝ έχουν γίνει ακόμα “πραγματικές” δοκιμές. Τα πάντα έχουν μείνει σε εργαστηριακό επίπεδο, αν και όλες οι δοκιμές της IBM με τους συνεργάτες της, το Institute of Bioengineering and Nanotechnology (IBN) της Σιγκαπούρης, δείχνουν πως “για δες ρε Μπάμπη, αυτό εδώ δουλεύει λέμε!”. Δίχως την παραμικρή (για την ώρα, ακόμα εργαστηριακή και σε θεωρητικό επίπεδο) αμφιβολία.

Αν διαβάσεις τίτλο που μιλά για “μαγικό φάρμακο” που θα σε γιατρέψει από τα πάντα, θυμήσου πως α) δεν “γιατρεύει από τα πάντα” και β) θα κάνουμε να το δούμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πενταετία.

Και πώς λειτουργεί το χαπάκι;

Είπαμε, δεν είναι χαπάκι. Για την ώρα… Δεν είναι τίποτα – είναι μια “ουσία” που “βρήκε” η IBM, η οποία ακόμα δεν έχει “τοποθετηθεί σε κάτι”. Όταν φτάσει στα χέρια μας, ως τελικό προϊόν, μπορεί να είναι όντως χαπάκι, μπορεί σιροπάκι. Στα σχέδια της IBM, πάντως, θα ήταν ιδανικό ένα… κρεμοσάπουνο!

Και αυτό διότι η χημική ουσία της IBM λειτουργεί όχι μόνο ως μέσο αντιμετώπισης, αλλά και προστασίας κατά των προαναφερθέντων ασθενειών. Θα μπορούσε, δηλαδή, να το πάρει κανείς προληπτικά για να μην κολλήσει μια από αυτές τις ασθένειες, ειδικά αν γνωρίζει πως σύντομα – π.χ. λόγω κάποιου ταξιδιού – θα ήταν αυξημένες οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο.

Για αυτό είπαμε “κρεμοσάπουνο” – ή, μάλλον, για αυτό το είπε η ίδια η IBM. Διότι ως κρεμοσάπουνο, ή σε “υγρά μαντηλάκια καθαρισμού”, θα ήταν εύκολο στη λήψη, πλήρως ανώδυνο, πάντα διαθέσιμο.

Όσο για το “πώς λειτουργεί”, του μεσότιτλου μας, δεν είμαστε γιατροί για να στο αναλύσουμε, μα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στο εξηγήσουμε απλά.

VirusFailBG

Φαντάσου τον ιό της γρίπης να “τρυπώνει” στο σώμα σου. Φαντάσου των σαν… μπαλάκια, που “κολλάνε” σε κάποια όργανα σου και δημιουργούν αντιδράσεις που καταλήγουν να εκδηλώνονται ως αυτό που λέμε “γρίπη” – και… να σε παιδεύουν.

Μέχρι σήμερα, οι πιο προχωρημένες μέθοδοι αντιμετώπισης των δυσκολότερων παθήσεων “έπαιζαν” με την ιδέα του “να τις χτυπάνε” απευθείας στο DNA/RNA τους.

Το πρόβλημα με την προσέγγιση του DNA/RNA είναι πως και να καταφέρεις να “χτυπήσεις” έναν από αυτούς, μπορεί να “μεταλλαχτεί” με αποτέλεσμα η μέθοδος που ακολουθούσες ως τότε να αποδειχθεί άχρηστη στη συνέχεια.

note

Δεν θα σε μπλέξουμε, όμως, με περίεργες ορολογίες, αναφέραμε τα παραπάνω για λόγους πληρότητας και για να έχει νόημα η εξήγηση του “τι έκανε η IBM αλλιώς”.

Η IBM, λοιπόν, σκέφτηκε πως αν ήθελε μια λύση που να μπορεί να αντιμετωπίζει ΟΛΟΥΣ τους ιούς (ή, έστω, “μια μεγάλη μερίδα τους”), δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί με το DNA/RNA του καθενός, μα να βρει ένα τρόπο “να χτυπήσει” στα “κοινά σημεία τους”. Αυτό, λοιπόν, κατάφερε.

Οι ερευνητές της IBM παρατήρησαν πως οι Γλυκοπρωτείνες (glycoproteins) που περιβάλλουν τους ιούς, όποιοι και αν είναι, όπως και αν έχουν μεταλλαχτεί, παραμένουν ίδιες, ενώ έχουν και κάποια ηλεκτρικά φορτία, στα οποία θα μπορούσε να “προσκολληθεί” μια χημική ουσία.

note

Φαντάσου, δηλαδή, ένα στρώμα μαρμελάδας γύρω από ένα μπαλάκι για να το οπτικοποιήσεις.

Η… “μαγική” χημική ουσία της IBM, λοιπόν, είναι ένα πολυμερές που μπορεί να εντοπίζει και να προσκολλάται στους ιούς (στα “μπαλάκια” της σημείωσης). Έτσι, δημιουργεί ένα πρόσθετο στρώμα γύρω τους που τους εμποδίζει από το να προσκοληθούν στα όργανα. Αποτέλεσμα, πρόληψη των ασθενειών – αφού “δεν μπορούν να κολλήσουν”, ακυρώνονται, δεν “εκδηλώνονται”, πάπαλα.

Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος ήδη ασθενεί, ή ένας ιός καταφέρει να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια;

Πρώτον, τα “συνδυασμένα” μόρια, ιού και χημικής-ουσίας-της-ΙΒΜ, είναι ευκολότερο να “στοχευθούν” από άλλες λύσεις εξειδικευμένης αντιμετώπισης του εκάστοτε ιού, και η αντιμετώπιση τους μπορεί να είναι πολύ γρηγορότερη από το ρυθμό με τον οποίο εξαπλώνεται ο ίδιος ο ιός.

Δεύτερον, η λύση της IBM αλλάζει την “οξύτητα” των μορίων από “καυστική” σε “ουδέτερη”, που σε απλά Ελληνικά σημαίνει πως αφαιρεί από τον ιό την ικανότητα αναπαραγωγής του: ακόμα και αν “τρυπώσει” σε ένα κύτταρο, δεν μπορεί να “απλωθεί” σε άλλα.

Και πότε με το καλό;

Είπαμε, μάλλον σε πέντε-έξι χρονάκια (πάνω-κάτω). Η IBM ψάχνει για συνεργάτες που να γνωρίζουν “από τέτοια”, δηλαδή από ψιλο-ιατρικές εφαρμογές (και σαπουνάκια), αφού οι μέχρι τώρα “επαφές” της ίδιας περιορίζονται στο χώρο της τεχνολογίας, όπου δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια.

a2c_ibm_002.jpg

Άξιο σημείωσης πως στην εύρεση της λύσης ΔΕΝ συμμετείχε ο Watson, η λύση Τεχνητής Ευφυίας της εταιρείας. Είναι, με άλλα λόγια, αποκλειστικά… ανθρώπινο δημιούργημα. Αλλά ναι, προφανώς χρησιμοποιήθηκαν άλλες λύσεις της εταιρείας, και βοήθησε η τεχνογνωσία και οι υποδομές της.

Αυτό δεν σημαίνει πως θα αρχίσει να συναγωνίζεται τον… Παπουτσάνη, και η ίδια θέλει να παραμείνει μια κατά βάση τεχνολογική εταιρεία, παρέχοντας την ανακάλυψη της σε συνεργάτες της, ιατρικά κέντρα και Πανεπιστήμια για την όποια υλοποίηση της.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.