Η αποτυχία του Quantum Break στο PC

Οι κονσόλες ξανά μπερδεύουν τα πράγματα…
Το συγκεκριμένο θέμα έχει ανακύψει εδώ και αρκετές ημέρες, απλώς δεν είχα την ευκαιρία να γράψω κάτι σχετικά. Αφορμή είναι το αναλυτικό άρθρο του Digital foundry από το γνωστό gaming site, Eurogamer, στο οποίο αναζητούνται οι λόγοι της κακής απόδοσης του πολύ προβεβλημένου παιχνιδιού για το Xbox και Windows PCs, Quantum Break.

Το γεγονός ότι το παιχνίδι δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε καν στα 60fps σε ανάλυση FullHD και μάλιστα με πολύ καλές κάρτες γραφικών, όπως η Nvidia GTX970 και η AMD R9 390. Η πολύ κακή απόδοση στα PCs, όπως εξηγεί το άρθρο, οφείλεται εν μέρει στην κακή απόδοση του συστήματος Universal Windows Platform, κάτω από την οποία τρέχει το παιχνίδι και στο γεγονός ότι το παιχνίδι έχει βελτιστοποιηθεί για εκτέλεση από το Xbox One και το port δεν εκμεταλλεύεται καθόλου καλά το πολύ ανώτερο hardware ενός μοντέρνου PC.

Είναι πολύ άσχημο να βλέπεις συνεχώς ΑΑΑ τίτλους να βγαίνουν ημιτελείς και με επιπρόσθετα προβλήματα, ειδικα στο PC. Όλοι θομόμαστε το περσινό φιάσκο του Batman Arkham Knight, το οποίο αποσύρθηκε μάλιστα από το Steam, εξαιτίας της χείριστης απόδοσής του και των συνεχών κρασαρισμάτων του. Επίσης θυμόμαστε την αλγεινή εικόνα που είχε αφήσει η πρώιμη έκδοση του Assassin’s Creed Unity (τώρα πλέον, μετά την κυκλοφορία αρκετών patches έχει βελτιωθεί), αλλά και πάλι είναι συνεχές και ανησυχητικό το φαινόμενο, οι προγραμματιστές να ρίχνουν το βάρος τους στις κονσόλες και να μην προσέχουν τα PC ports, συχνά κάνοντας outsource την ανάπτυξη των εκδόσεων PC σε developers κατώτερης στάθμης.

Καταλαβαίνω ότι οι κονσόλες είναι ποιο οικονομικές και πιο δημοφιλείς στο ευρύ κοινό, αλλά είναι πολύ άσχημο να μην προσέχονται δεόντως οι εκδόσεις για τα πολύ ισχυρά PCs, που πλέον είναι ικανά να αποδώσουν γραφικά, που οι κονσόλες ούτε καν μπορούν να επιχειρήσουν να αναπαράγουν.

Galacticus's thoughts

Και ναι, η εικόνα στο background είναι από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του παιχνιδιού, το 2013, πριν στρατολογηθούν γνωστοί ηθοποιοί, βαριέμαι να γκουγκλάρω…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.