Έρχεται το PlayStation 4 NEO

Μια νέα έκδοση του PlayStation 4 με πολύ ενισχυμένα γραφικά

playstation_4_anniversary_edition_005

Έχοντας στόχο να ανανεώσει το PlayStation 4, ώστε να ανταπεξέρχεται καλύτερα στις απαιτήσεις τις Virtual Reality, η Sony σχεδιάζει να κυκλοφορήσει, κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, μια νέα έκδοση του PlayStation 4, με την κωδική ονομασία PlayStation 4 NEO. Οι φήμες αναζωπυρώθηκαν από ένα σχετικό άρθρο του έγκυρου gaming site Giant Bomb και σύμφωνα με αυτό, οι προσθήκες και βελτιώσεις της καινούρια κονσόλας θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Αυτά είναι τα βασικά φημολογούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας κονσόλας, σε αντιπαράθεση με τα αντίστοιχα του τωρινού PS4.

Υπάρχον PS4 / PS4 “NEO”
CPU: 8 Jaguar Cores @ 1.6 GHz / 8 Jaguar Cores @ 2.1 GHz
GPU: AMD GCN, 18 CUs @ 800 MHz / AMD GCN+, 36 CUs @ 911 MHz
Stream Processors: 1152 SPs ~ ανάλογο με HD 7870 / 2304 SPs ~ ανάλογο με R9 390
Μνήμη: 8GB GDDR5 @ 176 GB/s / 8GB GDDR5 @ 218 GB/s

Ασφαλώς τo πιο εντυπωσιακό σημείο, είναι εκείνο που δείχνει ότι το επίπεδο των γραφιών που θα μπορεί να αποδίδει η νέα κονσόλα, είναι αντίστοιχα με εκείνα μιας AMD R9 390, η οποία είναι μια εξαιρετική mid-high level κάρτα γραφικών. Υπάρχει επίσης το σοβαρό ενδεχόμενο, λόγω της στενής συνεργασίας της Sony με την AMD, το υποσύστημα γραφικών να είναι ακόμη καλύτερο, δηλαδή να μη βασίζεται στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική Hawaii της R9 390, αλλά στην επερχόμενη αρχιτεκτονική Polaris, η οποία θα έχει καλύτερη απόδοση, δυνατότητα εξόδου HDMI 2.0 στα 4Κ/60Hz, αλλά και υποστήριξη HDR, για συνεργασία με τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν.

Επομένως, τα νέα είναι πάρα πολύ καλά για το μέλλον του PS4, τουλάχιστον όσον αφορά το hardware. Σαφώς αυτό θα προξενήσει κάποια σύγχυση σχετικά με τους νέους τίτλους που θα κυκλοφορήσουν και θα έχουν διαφορετική απόδοση και οπτική ποιότητα σε σχέση με το τωρινό PS4.

note

Να σημειώσω εδώ ότι και η Microsoft φημολογείται ότι ετοιμάζει μια νέα έκδοση του Xbox One, η οποία μάλιστα ενδεχομένως θα παρουσιαστεί στην έκθεση E3 τον Ιούνιο. Η ανανεωμένη έκδοση του Xbox One, αν υπάρξει αυτή στο προσεχές χρονικό διάστημα, μάλλον θα στηρίζεται στο υπάρχον hardware, αλλά θα στεγάζεται σε ένα πιο συμμαζεμένο κουτί, θα καταναλώνει λιγότερο ρεύμα, θα εκλύει λιγότερη θερμότητα και θα είναι πιο ήσυχο, όπως περίπου είχε γίνει με την περίπτωση του Xbox 360 model S.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.