Το Ex Machina κέρδισε Όσκαρ

Μια μικρή νίκη εναντίον της Αυτοκρατορίας
Σε αντίθεση με όλα τα προγνωστικά, το Ex Machina, το εξαιρετικό αυτό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, πήρε το φετινό Όσκαρ ειδικών εφέ, υπερβαίνοντας ταινίες με πολλαπλάσιους προϋπολογισμούς, όπως το Star Wars VII, το Mad Max Fury Road και το The Martian. Με μόλις $15 εκατομμύρια, οι συντελεστές της κατάφεραν να μας δώσουν την εικόνα ενός γοητευτικού, όσο και ανατριχιαστικού ρομποτικού πλάσματος, αλλά και να μας μεταδώσουν το δέος αλλά και την αμηχανία που αισθάνεται ο σύγχρονος άνθρωπος για το μέλλον του, που θα περάσει, αναπόδραστα, από τη διασταύρωση βιολογικού και ηλεκτρονικού.

Η ταινία, που αναλύσαμε εδώ, κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ ειδικών εφέ απέναντι στο μεγαθήριο της Disney, της Αυτοκρατορίας των ψυχαγωγικών media σήμερα, καθώς το Star Wars VII κόστισε 200 εκατομμύρια δολλάρια. Μπορεί το Ex Machina να έκανε τζίρο 25 εκατομμυρίων στο σινεμά, όταν το SW έσπασε κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 2 δις παγκοσμίως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κέρδη αντικατοπτρίζουν την ποιότητα. Ταινία η μία, ταινία και η άλλη, αλλά το είδος, τα μεγέθη, το marketing, το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι εντελώς διαφορετικά. Πάντως εγώ το χάρηκα που η Αυτοκρατορία της Disney ηττήθηκε, έστω και στη μικρή αυτή μάχη.

note

Fun facts: o πρωταγωνιστής στο Ex Machina, Oscar Isaac έπαιξε το ρόλο του πιλότου Poe Dameron στο S.W., ενώ η Alicia Vikander, που υποδύεται την Eva στο Ex Machina, κέρδισε το φετινό Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.