Σφριγηλά καπούλια υψηλής ανάλυσης

H τρισμέγιστη και απολύτως επιστημονικά εμπεριστατωμένη έρευνα για τα video games, που ανατρέπει τα δεδομένα!
Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στον υπέροχο κόσμο της στοχοποίησης των games και των gamers από την πάντα φιλική και καθόλου μισανδρική και υστερική συνομοταξία των φεμινιστριών, αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό αριστούργημα κριτικής σκέψης, ένα απόσταγμα πολυετούς επιστημονικής έρευνας και προσεκτικής αντικειμενικής ανάλυσης. Είναι το τελευταίο επεισόδιο από τις γιουτουμπικές εκπομπές της κυρίας Anita Sarkeesian, η οποία έχει αυτοαναγορευθεί σε κριτικό της pop κουλτούρας και (φυσικά) web ακτιβίστρια και πρόμαχο των φεμινιστικών ιδεών.

Το ανεπανάληπτο έργο της τιτλοφορείται “Στρατηγικές Καλύψεις Κόλων” και αυτό αντικατοπτρίζει όχι μόνο τη θεματολογία του, αλλά και την ΠΟΙΟΤΗΤΑ του. Γιατί είναι πραγματικά ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ. Η αγαπητή (…) μας Ανίτα (όχι Πάνια, αν και αυτή το ίδιο βλήτο είναι) μπουρδολογεί ακατάσχετα και ισχυρίζεται ότι οι γυναικείοι χαρακτήρες παρουσιάζονται με τον κόλο ακάλυπτο και κεντραρισμένο στο οπτικό πεδίο του παίκτη (=σεξουαλικά ερεθισμένος άντρας), σε αντίθεση με τους αντρικούς χαρακτήρες, στους οποίους το ποπάκι καλύπτεται από παλτά, μανδύες, κάπες, επιτηδευμένες γωνίες της κάμερας κλπ, κλπ.

Ακόμη κι αν δεν ξέρει κανείς καλά αγγλικά, δε χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να καταλάβει τις παραρολογίες της Ανίτας. Και δεν χρειάζεται παρά μερικά δευτερόλεπτα για να αντιληφθεί ότι τα παιχνίδια που έχει επιλέξει είναι διαλεγμένα έτσι ώστε να δώσει μια εντελώς μεροληπτική εντύπωση στον θεατή, ο οποίος δεν ξέρει περί τίνος πρόκειται. Είναι εξοργιστικό ότι αποσιωπάται ότι π.χ. το Arkham City, υπάρχει ένας αντρικός χαρακτήρας, ο Nightwing, του οποίου το κολαράκι είναι φάτσα κάρτα στο προσκήνιο, προς τέρψιν αντρικού και γυναικείου πληθυσμού. Ή ότι η υποτιθέμενα σεξιστική αναπαράσταση του κόλου της Lara Croft από το αρχικό Tomb Raider, το 1996 δεν είναι παρά ελάχιστα πολύγωνα που ΜΟΙΑΖΟΥΝ με ανθρώπινα οπίσθια. Όποιος (συγγνώμη για την έκφραση) την βγάζει και την παίζει στο θέαμα του πιξελιασμένου πολυγωνικού κόλου της Lara, λυπάμαι, αλλά ΑΥΤΟΣ είναι που έχει το πρόβλημα, όχι το παιχνίδι. Θα έπρεπε κάποιος να δείξει στην Ανίτα τα οπίσθια του Trevor από το GTA V, για να καταλάβει ότι από τα video games δεν λείπουν καθόλου οι αντρικοί κόλοι και πως η παρατεταμένη προβολή τους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι, αν προσέξεις καλά το βίντεο, η Ανίτα συστηματικά στρέφει την κάμερα για να τονίσει τα οπίσθια της πρωταγωνίστριας, κάτι που φανερώνει την εμμονή της στο επίμαχο σημείο. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για κλασσική περίπτωση ψυχολογικής προβολής των δικών της νευρώσεων και απόδοσή τους στους κακούς άντρες. Αν κρίνω από την προσωπική μου εμπειρία με τα games, εδώ και 3 δεκαετίες, ποτέ μου δεν κάθισα να γυρίζω την κάμερα και να κοιτάω τον κόλο της γυναικείας πρωταγωνίστριας. Ο άντρας δεν ταυτίζεται σώνει και καλά με τον χαρακτήρα, ο χαρακτήρας είναι ένα avatar που ελέγχει με σκοπό την επίτευξη του τελικού στόχου: να τελειώσει το παιχνίδι. Στο θολό μυαλό της Ανίτας, ο χαρακτήρας αποκτά ανθρώπινη υπόσταση και ο παίκτης πρέπει να συμπάσχει μαζί του, να τον σέβεται και να μην του φέρεται σεξιστικά. Αυτή η ηλίθια άποψη, αν τραβηχτεί στα άκρα, σημαίνει ότι ο παίκτης πρέπει να παίζει με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο, για να μην προξενήσει πόνο και οδύνη στους ανήμπορους χαρακτήρες. Γιατί κάθε χαρακτήρας που απεικονίζει άνθρωπο, στο θολό μυαλό της Ανίτας έχει υπόσταση, συναισθήματα και προσωπικότητα. Αυτό είναι τόσο ηλίθιο, όσο ηλίθια είναι και η άποψη ότι κάθε χαρακτήρας σε μια ταινία έχει τη δική του προσωπική ιστορία, όπως η παρωδία των αδικοχαμένων τραμπούκων του Dr Evil στο Austin Powers.

note

Να σημειωθεί ότι η κυρία Ανίτα έχει πάρει από το Kickstarter 158 χιλιάδες δολάρια για να φτιάξει αυτά τα επαίσχυντα βίντεο, μια σειρά την οποία δεν έχει ολοκληρώσει εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ στγο μεταξύ το ποσό αυτό έχει ανέλθει τις 500 χιλιάδες, από εισροές για τον “μη κερδοσκοπικό” οργανισμό της. Ναι φίλε μου. 500 χιλιάρικα, όσα ΔΕ θα βγάλεις πιθανόν εσύ δουλεύοντας σαν το σκυλί επί 20 χρόνια. Σου έχει ανεβεί το αίμα στο κεφάλι; Κοντεύει; Θέλεις κι άλλα; Σύμφωνα με τον τελευατίο της οικονομικό απολογισμό, η κυρία Ανίτα και η παρέα της, έχουν ξοδέψει περίπου 130 χιλιάδες δολλάρια για τα 7 βίντεο που έχουν παρουσιάσει το 2015, δηλαδή θέλει να μας πει ότι το κάθε βίντεο έχει κόστος περίπου 19 χιλιάδες!! Ένα τυπικό ετήσιο εισόδημα εργαζομένου στην Ελλάδα!! Μα ποιον κοροϊδεύουν;;;

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Η Ανίτα, έχοντας μουλιάσει τον εγκέφαλό της στο πλυντήριο της φεμινιστικής ανώτατης εκπαίδευσης ως φοιτήτρια, εκφράζει το νέο κύμα του φεμινισμού, ή μάλλον μιας από τις πολλές εκδοχές του σύγχρονου φεμινισμού, που στηρίζεται στη θεωρία της “αντρικής ματιάς” (the male gaze), κατά την οποία ο άντρας βλέπει τη γυναίκα μόνο ως σεξουαλικό αντικείμενο. Η θεωρία αυτή έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο υπερβολής και υστερίας, που υπάρχουν φεμινιστικά άρθρα που στηρίζουν την άποψη ότι η μπούρκα απελευθερώνει τη γυναίκα, ενώ το μπικίνι τη σκλαβώνει στη μοχθηρή ματιά του σεξουαλικά πεινασμένου αρσενικού. Ναι, καλά διάβασες, η μπούρκα, που καλύπτει από την κορυφή μέχρι τα νύχια το γυναικείο σώμα, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ, τη γυναίκα, ενώ το μπικίνι τη ΣΚΛΑΒΩΝΕΙ. Το ίδιο και η ισλαμική μαντήλα.

H Ανίτα είναι μέρος μιας κλίκας με επίκεντρα τον Καναδά και την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ (κυρίως το Σαν Φρανσίσκο), η οποία προωθεί τα συμφέροντα των φεμινιστικών οργανώσεων στο χώρο του gaming, μέσω του σύνδεσμου DIGRA, ο οποίος είναι ένα μεγάλο εργαστήρι ακαδημαϊκής προπαγάνδας και διαμόρφωσης ενός συγκεκριμένου ιδεολογικού κλίματος για τον επηρεασμό των game developers. Επίσης, ο ίδιος οργανισμός προωθεί καθηγητικές θέσεις σε πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα γύρω από τη θεωρία του gaming, πάντα μέσα από ένα φεμινιστικό πρίσμα, ενώ παράλληλα αποτελεί και τμήμα του μεγάλου φεμινιστικού λόμπι που επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις της Αμερικής, παραταγμένο στο πλευρό των Δημοκρατικών. Δεν πρέπει να προξενεί έκπληξη, ότι οι άνθρωποι σε αυτόν τον ιδεοπολιτικό χώρο έχουν συνασπιστεί πίσω από την Χίλαρι Κλίντον, η οποία με τη σειρά της έχει ποντάρει πάρα πολλά στο κτίσιμο της φεμινιστικής της εικόνας. Και το τραγικό είναι ότι σε εκατομμύρια Αμερικανούς έχει περάσει η ιδέα ότι είναι καλό να ψηφίσουν Χίλαρι, επειδή είναι μόνο και μόνο γυναίκα, όπως συνέβη προηγουμένως με τον Ομπάμα, επειδή ήταν μαύρος. Καλά, μιλάμε για την αποθέωση της κριτικής πολιτικής σκέψης…

Το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο οργανισμό, αλλά και το γενικότερο επίπεδο της αντίστοιχης ακαδημαϊκής έρευνας, έγγειται στο ότι είναι πάρα πολύ χαμηλό. Οι θεωρίες που αναπτύσσονται είναι αναπόδεικτες, οι στατιστικές που χρησιμοποιούν είναι διάτρητες μοθοδολογικά και τα πορίσματα που εξάγουν είναι εξαρχής ειλημμένα, με βολική χρήση επιλεκτικών δεδομένων, που εξυπηρετούν το στρεβλό φεμινιστικό αφήγημα. Αυτό το αφήγημα είναι εξαιρετικά άστοχο και επικίνδυνο, γιατί απηχεί ανοησίες συντηρητικών κύκλων, οι οποίες θεωρούσαμε, ότι έχουν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες, ότι π.χ. τα παιδιά που παίζουν Doom θα μεγαλώσουν και θα γίνουν μαζικοί δολοφόνοι, ή ότι, όσοι σκοτώνουν πόρνες στο Gran Theft Auto θα γίνουν κατά συρροή βιαστές. Το οξύμωρο είναι ότι, οι ίδιες μπαγιάτικες ιδέες εκφράζονται σήμερα, όχι από τους συντηρητικούς, αλλά από την αριστερή “διανόηση”. Είναι ειρωνικό ότι η Anita Sarkeesian έχει φτάσει να ταυτίζεται με τις απόψεις ενός περιβόητου δικηγόρου, του Jack Thompson, ο οποίος, γύρω στο 2003 είχε προπαγανδίσει την ιδέα ότι τα video games ευνοούν τη βία στα μικρά παιδιά, κάτι που αποδείχθηκε πέρα για πέρα ψεύτικο, καθώς όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι η εξάπλωση των games και ο αριθμός των ανθρωποκτονιών, τις τελευταίες δεκαετίες, ακολουθούν εντελώς αντίθετη πορεία.

Το πισωγύρισμα σε αναχρονιστικές δογματικές απόψεις, απομεινάρια μιας μακρινής πουριτανικής, βικτωριανής εποχής δεν είναι κάτι καινούριο. Καλλιεργείται εδώ και 50 χρόνια από ακραίους θεωρητικούς της κοινωνιολογίας και των ανθρωπιστικών επιστημών, γενικότερα. Αλλά η διείσδυσή τους στην καθημερινότητα και μάλιστα η διασπορά τους από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια των ανεπτυγμένων χωρών του δυτικού κόσμου, είναι οπωσδήποτε ανησυχητική. H παρακμή των κολλεγίων και των πανεπιστημίων, ειδικά στην Αμερική, έχει χτυπήσει πάτο. Ο σπουδαστής καλείται να παρακολουθήσει μαθήματα όπως π.χ. η ανάλυση των ταινιών Twilight σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Δες για παράδειγμα το αποτέλεσμα μιας τέτοιας “ανάλυσης” σε αυτό το βίντεο, στο οποίο οι κυρίες (εκ των οποίων μία έχει διδακτορικό δίπλωμα…) αναρωτιούνται γιατί η κακομοίρα η Bella κακοποιείται τόσο άσχημα και δεν υπάρχει ένα μήνυμα για αντισύλληψη και υγιή σεξουαλική σχέση με τον γκόμενό της.

Galacticus's thoughts

Εμ, χελόοοου είναι ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ, πόσο ΥΓΙΗ σεξουαλική σχέση μπορεί να έχει κανείς μαζί του;;;

Η απίστευτη υποκρισία και ο σχετικιστικός μοραλισμός που επιβάλλεται ως δόγμα, διαστρέφει και αλλοιώνει τεκμηριωμένες και αντικειμενικά παραδεδειγμένες αλήθειες σχετικά με τη λειτουγία των φύλων, όχι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στα πλαίσια της κοινωνίας, αλλά έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ, μέσω της εξελικτικής βιολογικής διαδικασίας, επί εκατομμύρια χρόνια. Αλλά δυστυχώς η ουτοπία της Ανίτας και των φίλων της, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Όλοι οι παπαρολόγοι της κατηγορίας της Ανίτας, δεν καταλαβαίνουν (ή εσκεμμένα αποσιωπούν) το γεγονός ότι ο άντρας και η γυναίκα έχουν διαφορετικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά, τα οποία εκτιμά το αντίθετο φύλο. Το αντρικό και το γυναικείο σώμα είναι διαμορφωμένα με διαφορετικό τρόπο και αναλογίες. Πάρτε για παράδειγμα έναν άλλο γνωστό παπαρολόγο:

Όλοι αυτοί οι ιδεολόγοι του κόλου (τώρα πια κυριολεκτικά του κόλου!), πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικές βιολογικές διαφορές μεταξύ θηλυκού και αρσενικού, αλλά ότι τα 2 φύλα είναι κατασκευάσματα που έχουν προκύψει μέσα στην κοινωνία. Έτσι, σύμφωνα με αυτούς τους απίθανους τύπους, άμα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σαν μια tabula rasa, χωρίς να τους συμπεριφερόμαστε σαν αγόρια και κορίτσια, αυτά τελικά θα ενηλικιωθούν και θα μεγαλώσουν σε μια αρμονική και ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΣΗ κοινωνία, στην οποία άντρας και γυναίκα θα είναι κοινωνικά, σεξουαλικά και βιολογικά το ίδιο πράγμα. Σου ακούγεται αυτό τρελό και παλαβό, αγαπητέ αναγνώστη; Αν ναι, μπράβο, δεν σου έχει σαλέψει ακόμη. Υπάρχει ελπίδα για σένα.

Όλοι αυτοί που φωνάζουν και τσιρίζουν για σεξισμό στα games, ότι η γυναίκα παρουσιάζεται ως σεξουαλικό σκεύος ηδονής για τις ορέξεις του πεινασμένου αρσενικού, παραλείπουν τη βαθύτερη αλήθεια: ότι η γυναίκα παρουσιάζεται σαν κάτι το ΠΟΘΗΤΟ, κάτι που πρέπει ο άντρας να λατρεύει, να εξιδανικεύει, να κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει. Για αυτό και στην πραγματική ζωή, ο άντρας είναι αυτός που πρέπει να κινήσει γη και ουρανό για να προσφέρει στη γυναίκα τα πάντα. Αυτή απλώς πρέπει να κουνήσει το κολαράκι της. Αυτό. Τίποτε άλλο.

Όμως οι καιροί αλλάζουν: η μοντέρνα γυναίκα έχει πλέον πλήρη ελευθερία να κάνει ότι θέλει, να επιλέξει την καριέρα της θέλησής της, να ρίξει το μωρό που κυοφορεί, όποια στιγμή της εγκυμοσύνης θέλει, να φοράει ότι θέλει, όποτε θέλει, να μιλάει και να συμπεριφέρεται όπως θέλει και παράλληλα να απαιτεί να μην της ασκεί κριτική κανένας. Ο άντρας είναι πλέον ένα χρήσιμο μεν, αλλά προαιρετικό αξεσουάρ. Φυσικά, ήταν, είναι και θα είναι αναλώσιμος. Η γυναίκα απαιτεί περισσότερη εκπροσώπηση: περισσότερες βουλευτίνες, περισσότερες καλοπληρωμένες CEO μεγάλων εταιρειών, περισσότερες διάσημες σταρ του κινηματογράφου, πολλές φορές υποβοηθούμενες από το κράτος και τη νομοθεσία, με ειδικές επιδοτήσεις, ποσοστώσεις και πλαίσια προστασίας. Πρέπει να έχουμε περισσότερες γυναίκες. Παντού. Παντού; Χμμμ, δεν έχω ακούσει παράπονα για ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στα απορριματοφόρα ή στα ανθρακορυχεία, στις δεξαμενές πετρελαίου και γενικά όπου πέφτει σκληρή, επικίνδυνη δουλειά, πολύ συχνά με δυσανάλογα μικρές απολαβές.

Και φυσικά οι ίδιες γυναίκες που απαξιούσαν, κορόϊδευαν τους γκίκουλες και τα σπασικλάκια που παίζανε παιχνίδια πριν από δεκαετίες, τώρα ξαφνικά που η βιομηχανία των games έχει μεγαλύτερο τζίρο από το Χόλιγουντ, έχουν μυριστεί παραδάκι και γκλαμουριά και έχουν γίνει κι αυτές geeky, διαβάζουν κόμικς, κριτικάρουν sci-fi και video games, έχουν άποψη επί παντός επιστητού, με γνώμονα βέβαια το δικό τους συμφέρον και μόνο. Μόνο που αυτη η άποψη, όπως διαπιστώνουμε, είναι… του κόλου.

Galacticus's thoughts

Κατά τα άλλα, η γυναίκα καταπιέζεται, και σε καθημερινή βάση, εκατομμύρια πιξελιασμένα κολαράκια βιάζονται και κακοποιούνται από τη μοχθηρή ματιά κτηνωδών και σεξουαλικά επιθετικών δεκατριάχρονων αγοριών. Ποιος θα νοιαστεί για όλες αυτές τις κακοποιημένες pixelated γυναίκες;

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.