FBI vs Apple: ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός;

Αν κάνεις αυτή την ερώτηση, είσαι ήδη… offside
Θυμάμαι τον παλιό μου αρχισυντάκτη, από το PC Magazine, που μας έλεγε, στο συντακτικό team, να αποφεύγουμε τα θέματα που αφορούν μηνύσεις, δικαστικές διαμάχες, αρνητική δημοσιότητα και γενικά θέματα, που δεν απασχολούν τον πολύ κόσμο και τον κάνουν να βαριέται. Και είχε δίκιο.

Είχε δίκιο γιατί το περιοδικό απευθυνόταν σε ανθρώπους που ήθελαν να μάθουν για τα καινούρια προϊόντα hardware, το νέο software, τα συγκριτικά τεστ, ποιο είναι το καλύτερο, ποιο είναι το “best value for money” κλπ, κλπ. Δεν τον ενδιαφέρουν, σχεδόν καθόλου τι γίνεται στο παρασκήνιο.

Έτσι λοιπόν και τώρα, κανονικά, σεβόμενος τη συμβουλή του παλιού μου μέντορα, θα έπρεπε να έγραφα για τα καινούρια Samsung Galaxy S7 και το LG G5 και τις κάμερες 360 μοιρών και όλα τα άλλα wow και super αστραφτερά γκατζετάκια που ανακοινώνονται στη Βαρκελώνη. Αλλά, στο λίγο χρόνο που έχω διαθέσιμο, στα διαλείματα της δουλειάς, βαριέμαι αφάνταστα να γράφω για πράγματα που μπορείς να βρεις σε οποιοδήποτε άλλο blog, γιατί δεν έχει και πολύ νόημα. Ίσως ασχοληθώ κάποια από αυτές τις μέρες, αλλά δεν υπογράφω και συμβόλαιο.

Γιατί λοιπόν να κάτσουμε να χολοσκάσουμε για τη διαμάχη FBI εναντίον Apple; Τί είναι πάλι τούτο; Ε, κύριε συντάκτα, δε ζούμε στην Αμερική, εεεε, εδώ είναι Ελλάδα, ρεεεεε! Ναι, ΟΚ, σε άκουσα απορημένε μου φίλε. Αλλά ίσως είναι καλό να δούμε τι στο διάολο είναι όλη αυτή η υπόθεση και γιατί μας αφορά.

fbi-iphone-minion

Χαιρετίσματα από το San Bernardino

Τον περασμένο Δεκέμβρη, ένα ζευγάρι πακιστανικής καταγωγής, σκότωσαν 14 άτομα και τραυμάτισαν σοβαρά πάνω από 20, εισβάλλοντας με αυτόματα και σπέρνοντας τον τρόμο σε μια γιορτή υπαλλήλων των υγειονομικών υπηρεσιών της πόλης San Bernardino. Οι αστυνομικές αρχές μετέτρεψαν την έρευνα σε τσίρκο, ειδικά μετά την ανκάλυψη του κρυσφήγετου των δραστών, επιτρέποντας στα τηλεοπτικά συνεργεία να μπουν μέσα και να κάνουν άνω κάτω το χώρο, που θα έπρεπε να είναι άβατο για οποιονδήποτε, πέραν των αρμόδιων αστυνομικών και ανακριτών.

Μετά ήρθε το FBI να κάνει τη δική του χαζομάρα: αφού εντόπισαν το iPhone που χρησιμοποιούσε ο δράστης, οι φωστήρες της υπηρεσίας άλλαξαν το password του λογαριασμού του iCloud, με αποστέλεσμα το κινητό να αρνείται να κάνει backup τα δεδεομένα του στο cloud, ειδικά για μια κρίσιμη περίοδο 6 εβδομάδων περίπου πριν την επίθεση.

Έτσι, απαίτησαν από την Apple να δημιουργήσει ένα ειδικό software, με το οποίο θα μπορούν να σπάσουν την κρυπτογράφηση του iPhone του δράστη, με τη μέθοδο του brute focrce, δημιουργώντας επί της ουσίας μια backdoor, για να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα του κινητού, αφού δεν βρήκαν άκρη με τα δεδομένα που τους έδωσε η Apple από το λογαριασμό του iCloud. Και χρειάζονται την Apple για να φτιάξει αυτό το software, γιατί στο iOS 9, η ασφάλεια της Apple έχει αναβαθμιστεί έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η παραβίαση του κινητού με software, μη εγκεκριμένου (signed) από την Apple.

Το μακρύ χέρι του Νόμου

Το FBI δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και ψάχνει διαρκώς τρίτους, για να αναλάβουν εργολαβικά το έργο που θέλει. Ακόμη κι ο εκκεντρικό John McAffee έχει βγει με τη ντουντούκα και λέει στο FBI “παιδιά εγώ είμαι εδώ, δώστε μου το κινητό να σας το σπάσω”. Αλλά αυτό μάλλον δεν είναι και τόσο εύκολο. Γιατί η Apple, έχει κάνει εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση στις τελευταίες εκδόσεις των iPhones και του iOS. Ουσιαστικά το FBI ζητάει από την Apple ένα παντοδύναμο πολιορκητικό κριό, με τον οποίον οι αμερικανικές αρχές και μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν να σπάνε, με software, οποιοδήποτε iPhone.

Ενώ το FBI ισχυρίζεται ότι αυτό το software θα το χρησιμοποιήσουν μόνο 1 φορά για το συγκεκριμένο iPhone, αυτό δεν είναι αληθές. Το FBI πρέπει, κάθε φορά, κάθε εργαλείο έρευνας που χρησιμοποιεί, στη συγκεκριμένη περίπτωση το “σπαστήρι” που ζητάνε από την Apple, να παρέχει στις δικαστικές αρχές ΟΛΑ τα στοιχεία αυτού του εργαλείου, δηλαδή τον πηγαίο κώδικα και τη μεθοδολογία που ακολουθείται. Αυτό λέει ο νόμος.

note

Φυσικά, ως πολίτες αυτού του κόσμου, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι οποιαδήποτε κυβέρνηση να έχει ένα μαγικό κουμπάκι, με το οποίο να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα των προσωπικών μας συσκευών. Η δικαιολογία της εξιχνίασης εγκλημάτων δεν έχει καμία σημασία. Κάθε υποχώρηση τέτοιας υφής, μας κάνει όλο και περισσότερο a priori υπόπτους, μέχρι της αποδείξεως τουναντίον. Κάθε έννομη μέθοδος προαστασίας μας από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεών μας και των κρατών μας, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και η κρυπτογράφηση των δεδομένων μας και η στεγανοποίηση των συστήμάτων μας εντάσσεται σε αυτά τα δικαιώματα.

Και ο Κινέζος θέλει(;) το iPhone του

Η Apple φυαικά δε θα κάτσει στα τέσσερα και να δει όλη την ασφάλειά της, που με τόσα λεφτά και δουλειά έκατσε και έφτιαξε, να γίνεται χαρτοπόλεμος, επειδή το FBI τα έκανε ματνάρα και επειδή βαριούνται να κάνουν τη δουλειά τους, θέλουν τα πάντα έτοιμα στο πιάτο. Εδώ η Apple έχει φτάσει σε σημείο που δεν μπορεί να αυξήσει πια τα μερίδια της αγοράς των ΗΠΑ και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επεκταθεί στην παγκόσμια αγορά, ιδίως στην Κίνα και τη Ν. Αμερική.

Πώς θα πουλήσει iPhones στον Κινέζο, όταν ο τελευταίος ξέρει ότι το πολυτελές κινητό του μπορεί να παραβιαστεί από το FBI ανά πάσα στιγμή; Ήδη, τα πλοκάμια της NSA και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών της Αμερικής, αλλά και της Ευρώπης (κυρίως στη Γερμανία), έχουν κάνει σουρωτήρι τα υποτιθέμενα αδιάτρητα συστήματα κρυπτογράφησης και ασφάλειας των μεγάλων εταιρειών δικτύωσης και επικοινωνιών. Η Apple θέλει να πάρει αποστάσεις από αυτό το πλαίσιο, αν και στην πραγματικότητα δεν μπορεί, αφού είναι αναγκασμένη, όπως και οι άλλες μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, να δίνει όλα τα δεδομένα που απαιτούν οι Αρχές, όταν υποτίθεται πως υπάρχει θέμα ασφάλειας και διαταγή για δικαστική έρευνα.

Τον Κινέζο όμως, όπως είπαμε, δεν τον ενδιαφέρει η συμμόρφωση της Apple στις αμερικανικές αρχές. Και οι κινεζικές εταιρείες δεν πρόκειται να εφοδιαστούν με iPhones, αν ξέρουν ότι όλα έχουν μόνιμο backdoor που οδηγεί στο FBI ή οποιαδήπτοε άλλη ξένη υπηρεσία.

All your data are belong to us

Η Apple όμως, τσινάει, όχι γιατί την έπιασε ο πόνος για την ασφάλεια των δεδομένων των πελατών της, αλλά επειδή θέλει να κάνει το iPhone, τη de facto συσκευή ηλεκτρονικών συναλλαγών του μέλλοντος, τη συσκευή που θα αντικαταστήσει την πιστωτική κάρτα σε όλον τον κόσμο. Τα λεφτά σου θέλει, τα δεδομένα σου είναι έτοιμη να τα παραδώσει ευχαρίστως, αφού είναι υποχρεωμένη από το νόμο. Θέλει να κάνει μεγάλες μπίζνες με όλες τις τράπεζες και εταιρείες ηλεκτρονικών συναλλαγών και να παίρνει και τη σχετική της προμήθεια για τις συναλλαγές που εκτελούνται μέσω του δικτύου της.

Ο πρόεδρός της, Tim Cook, που σκίζει τα ιμάτιά του για την προστασία των δεδομένων σου, δε νοιάζεται ούτε για σένα, ούτε για τα δεδομένα. Θέλει να σε κρατήσει πελάτη διαρκώς και να σου πουλάει πανάκριβα μηχανάκια με κλειστό software και να σε πείσει ότι το iCloud είναι το πιο ασφαλές cloud από όλα τα άλλα cloud. Κι αν τύχει και γίνει κανένα μαζικό leak από γυμνές σου φωτογραφίες, ας φρόντιζες να κλείνεις τον αυτόματο συγχρονισμό ΟΛΩΝ σου των δεδομένων με το Σύννεφο, παρότι η Apple σου πιπιλίζει το μυαλό ότι το ΔΙΚΟ της συννεφάκι είναι ΚΑΛΟ και ΑΣΦΑΛΕΣ (και ενεργό by default). Είναι για το καλό σου βρε κουτό! Κι όπως σου λέει και η ίδια η Apple στη σελίδα της για το iCloud:

Quote:

…And it’s all done automatically. Just like that.

Η Apple σαν εταιρεία θέλει να διαφυλάξει τα συμφέροντά της. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύτως θεμιτό να αντιδρά στις απαιτήσεις του FBI, να φτιάξουν το απόλυτο backdoor, το οποίο θα μπορεί να ξεκλειδώνει κάθε iPhone. Εκείνο που θα έπρεπε να είχε προσέξει η Apple, και κάθε μεγάλη εταιρεία, είναι να μη φτάσει στο σημείο αλληλεξάρτησης με το πολιτικό και οικονομικό καταστημένο, ώστε να μην έχει μόνο τις θετικές, αλλά και τις παρεπόμενες αρνητικές συνέπειες. Γιατί όσο οι αμερικανικές εταιρείες ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος επενδύουν στα προϊόντα και τις μετοχές της Apple και οι πολιτικοί πίνουν νερό στο όνομα του success story του αμερικανικού κολοσσού όλα είναι καλά και ανθηρά. Αλλά όταν την κατηγορούν για φοροδιαφυγή, άθλιες συνθήκες εργασίες στα εργοστάσιά που κατασκευάζονται τα προϊόντα της, για εξαγωγή θέσεων εργασίας σε χώρες με φτηνό εργατικό δυναμικό και απαιτούν πασπαρτού πρόσβαση στα μηχανάκια της, τότε σφίγγουν οι κόλοι (όχι αυτοί της Ανίτας…).

Αντί επιλόγου: ο Μπιλάκος εμίλησε!

Προσέξτε μια από τις, υποτιθέμενα, “έγκυρες” απόψεις επί του ζητήματος, αυτή του “πολύ” Bill Gates. Μετά την αρχική του δήλωση, ότι το FBI καλώς ζητάει αυτά που ζητάει γιατί αφορά ΜΟΝΟ το συγκεκριμένο iPhone των τρομοκρατών, μετά τα μάζεψε και άρχισε να γενικολογεί περί “χρυσής τομής” και “μέσης λύσης”, για τον κίνδυνο που διατρέχουμε από “τεχνολογικά ενδυναμωμένους” τρομοκράτες με χημικά και πυρηνικά, μπλα, μπλα, μπλα… Είναι το γνωστό ανέκδοτο, ότι η κυβέρνηση και οι αρχές ΠΡΕΠΕΙ να έχουν τα κατάλληλα όπλα κατά των εγκληματών και των τρομοκρατών, τα οποία φυσικά θα χρησιμοποιούν υπό ΑΥΣΤΗΡΕΣ συνθήκες και ΜΟΝΟ για τους παρανομούντες και όχι για τους νομοταγείς πολίτες. Δεν είμαστε Μπανανία κύριοι. Εδώ είναι κράτος, δεν είναι παίξε-γέλασε!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.