Τέρμα οι… μπανάνες λόγω κλωνοποίησης;!

Το ήξερες πως το αγαπημένο σου φρούτο (και βασικό είδος τροφής των Minions) είναι είδος προς εξαφάνιση; Πως σε λίγα χρονάκια ΔΕΝ θα μπορείς να φας μπανανούλες, και φταίει ένας ιός και… η κλωνοποίηση; Ω, ναι!

bananas_001.jpg

Όπως μαθαίνουμε σε άρθρο της Washington Post (θα το βρείς στην πηγή μας – όπως πάντα), οι μπανάνες, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζουμε, είναι είδος προς εξαφάνιση.

Ή, οκ, αυτό το γνωρίζαμε. Έστω, κάποιοι από εμάς. Κάπου το είχε πάρει το αυτί μας. Το “γιατί”, όμως… Εκεί είναι το ενδιαφέρον!

Που λες, οι περισσότεροι δεν το θυμόμαστε πια, μα πριν τις Chiquita και Dole που γνωρίζουμε σήμερα, η πιο δημοφιλής ποικιλία μπανάνας ήταν η Gros Michel. Αυτό ήταν το ονοματάκι της, ο “τύπος” της. Αφράτη, κρεμώδης, γευστικότατη και… Και τώρα πια, εξαφανισμένη.

bananas_003.jpg

Βλέπεις, ένας ιός, που ονομάστηκε Panama Disease και πρωτοεμφανίστηκε στην Αυστραλία, τις αποδεκάτισε. Gros Michel πάπαλα, και έτσι μεταβήκαμε στην αμέσως επόμενη, από άποψη ποιότητας και γεύσης, ποικιλία, την Cavendish. Αυτές είναι και οι Chiquita και Dole που γνωρίζεις.

Έλα μου που η ίδια ασθένεια φαίνεται πως τώρα χτυπά την πόρτα και στις Cavendish! Μια δυνατότερη εκδοχή της ίδιας ασθένειας, η Tropical Race 4, έχει αρχίσει να αποδεκατίζει τις μπανάνες Cavendish. Οι ειδικοί θεωρούν πως δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος – είναι απλά θέμα του “πότε”. Και “τότε”, μπανάνες όπως τις ήξερες, γιόκ. Θα πάμε στην επόμενη, πάλι λίγο χειρότερη ποικιλία.

Ody's thoughts

Και έτσι, να το θυμάσαι αυτό, θα λέμε και εμείς στα παιδιά και τα εγγόνια μας, “αχ, οι μπανάνες που τρώτε σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που τρώγαμε εμείς” – και, για δες, θα ισχύει!

Τώρα, θα μου πεις, τι γυρεύει αυτό το θέμα εδώ, στο καρα-geek-άδικο blog, δίπλα από τα Star Wars και το trailer του World of Warcraft. Και θα αναρωτηθείς γιατί σε κορόιδεψα μιλώντας για κλωνοποίηση. Μα, δεν σε κορόϊδεψα! Αυτός είναι, τελικά, ο λόγος της εξαφάνισης της μπανάνας!

bananas_004.jpg

Και αυτό διότι, για να έχουν συνοχή οι μπανάνες που πουλάνε, να έχουν, βρε παιδάκι μου, “μια κάποια άλφα ποιότητα” και να μην υπάρχουν (τρελές) διακυμάνσεις ανάμεσα στις παρτίδες τους, είναι… Κλωνοποιημένες! Chiquita, Dole (και φαντάζομαι και λοιπές εταιρείες που δεν μου έρχονται τώρα) δεν αφήνουν τη φύση να συνεχίσει το έργο της δίχως παρεμβάσεις. Διότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και “σκάρτες σοδιές”. Έτσι, φροντίζουν όλες οι μπανάνες που παράγουν να είναι ίδιες.

Που το πρόβλημα;

Εχεις ακούσει το “ποτέ μην βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι”; Ακριβώς: το ότι δεν υπάρχουν μεταλλάξεις και διαφοροποιήσεις, σημαίνει και πως όλες μα όλες οι μπανάνες, ως… κλώνοι, είναι το ίδιο ευαίσθητες στο ίδιο πρόβλημα: στον ιό Tropical Race 4. Εδώ, ξαφνικά, η είδηση για τις μπανάνες αρχίζει να μοιάζει σαν κακό σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας γάμμα (και βγάλε) διαλογής!

bananas_002.jpg

Ο ιός Tropical Race 4, λοιπόν, δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνος αν υπήρχαν μικρο-μεταλλάξεις στις μπανάνες. Όχι να έχουν ξεπετάξει χέρια, πόδια και να συνωμοτούν για την καταστροφή μας, αλλά μικροδιαφορές, από αυτές που για παράδειγμα επιδυκνείουν οι τομάτες Ελλάδας VS τομάτες Ισπανίας. Λέμε τώρα. Το ότι είναι κλώνοι, μέχρι τώρα εγγυόταν την ποιότητα τους, μα στην τελική, θα είναι η αιτία της καταστροφής τους!

Είδες που, τελικά, τόσο στο Χόλιγουντ, τόσο στο γκέημινγκ όσο και, τελικά, στις… μπανάνες, “οι κλώνοι είναι πάντα κακός οιωνός”;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.