Το PS4 παίζει παιχνίδια του PS2!

…αλλά, ως συνήθως, η Sony τα έκανε πάλι μαντάρα!
Η κωμωδία με τις “next-gen” κονσόλες συνεχίζεται και αυτή τη φορά, στον κεντρικό ρόλο του καραγκιοζόπουλου είναι η Sony. Και συγγνώμη κιόλας που συνδέω το όνομα του Καραγκιόζη με τους πανηλίθιους εκεί πέρα, που νομίζουν ότι μπορούν να ταΐζουν τον κόσμο κουτόχορτο. Σε μια εποχή, που κολυμπάμε μέχρι το λαιμό στα reboots, και τα HD remakes και remastered, τα expansions, τα DLCs και τα pre-order special exclusives (που συνήθως είναι κολοκύθια γεμιστά), έχουμε και την πονεμένη ιστορία της προς-τα-πίσω-συμβατότητας (αγγλιστί backwards compatibility).

Η Microsoft χειρίστηκε το θέμα “περίπου” σωστά: εφοδίασε το Xbox One με μια virtual machine, έναν emulator, που παίζει ειδικές εκδόσεις παλιών παιχνιδιών του Xbox 360. Πρακτικά, βάζεις το δισκάκι του Xbox 360 παιχνιδιού σου στο Xbox One και – αν υποστηρίζεται – κατεβάζεις την ειδική έκδοση από το Live και παίζεις. Φυσικά, το τεράστιο πρόβλημα με αυτή την ιστορία είναι ότι η Microsoft πρέπει να κάτσι και να μετατρέψει πρώτα το παιχνίδι, να το καταστήσει διαθέσιμο και φυσικά να έχει συμφωνήσει με τον εκάστοτε κατασκευαστή. Γι αυτό τα παιχνίδια που υποστηρίζονται αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστα, κι όσο κι αν αυτή η λίστα και να μεγαλώσει, ποτέ δε θα είσαι 100% σίγουρος ότι το παιχνίδι που έχεις αγοράσει, θα παίζει σίγουρα στο Xbox One. Αλλά, είπαμε, τουλάχιστον είναι μια demi λύση.

Κι εδώ έρχεται η Sony, γιατί φυσικά κάτι πρέπει να κάνει κι αυτή, για να ανταγωνιστεί τη Microsoft, και τι κάνει; Μήπως έχει φτιάξει κι αυτή έναν emulator για το PS4; Χα, θά ‘θελες! Τι νόμιζες, ότι θα μπορούσες σαν κύριος να παίξεις τα παλιά σου PS3 παιχνίδια στο καινούριο σου, next-gen PS4; Σιγά μην μπορούσες! Μήπως θα μπορούσες να χώσεις το DVD από παιχνίδι του PS2 και να το προσομοιώσει το PS4; Άλλωστε, στις μέρες μας, οι υπολογιστές μπορούν σχετικά άνετα να προσομοιώσουν το PS2, πολύ απλά, το PS4 θα μπορούσε να κάνει ένα πολύ καλό emulation των παιχνιδιών του PS2, να μπορείς να βάλεις το δισκάκι σου, να το ριπάρεις και να το παίξεις από τον εσωτερικό σκληρό.

moneyz

Φυσικά, αυτά τα πολύ απλά και λογικά, θα μπορούσαν να γίνουν από μια εταιρεία με σεβασμό στον gamer και γενικότερα τον καταναλωτή. Αλλά φυσικά εμείς δε θέλουμε να σε διευκολύνουμε φίλε, αλλά να σου παίρνουμε το παραδάκι, ξανά και ξανά, για τα ίδια παιχνίδια, που μπορεί να έχεις αγοράσει μια και δυο φορές στο παρελθόν. Σιγά μην κάτσειη Sony να εφοδιάσει το PS4 με προς τα πίσω συμβατότητα με το PS3. Ορίστε, συνέχεια βγάζει HD remakes των παλιών της τίτλων, με τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το God of War III. Σιγά μην καθόταν να βάλει μέσα ειδικό hardware προσομοίωσης, αν και σήμερα θα μπορούσε να χωρέσει όλο το hardware του PS2, κυριολεκτικά σε ένα τσιπάκι.

Μην ξεχνάς, αγαπητέ παιχνιδόφιλε, ότι η αρχική έκδοση του PS3, και συγκεκριμένα αυτή που κυκλοφορούσε με τον σκληρό των 60GB, έπαιζε μια χαρά τα παιχνίδια του PS2, κανονικότατα και με το νόμο. Βέβαια αναρωτιέμαι πόσα ακόμη από αυτά τα PS3 έχουν “επιζήσει” από το γνωστό yellow-light-of-death, καθώς ξέρουμε ότι οι πρώιμες εκδόσεις του PS3 υπερθερμαίνονταν και τά ‘φτυναν σε κάποια φάση. Κι άμα πηγαίναμε μια γενιά πιο πίσω, φυσικά είχαμε το PS2 να παίζει άψογα όλα τα games του PS1. Με τον ίδιο τρόπο, το Wii της Nintendo ήταν πλήρως συμβατό με το Gamecube, μέχρι και εκείνες τις βλαμμένες υποδοχές είχε για τον controller του GameCube. Γιατί, βέβαια, ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε και τα γαμω-proprietary ματζαφλαράκια, κι όχι USB, φυσικά για να πουλάμε στο πενταπλάσιο τα δικά μας “εξκλούσιβ” περιφερειακά.

Φυσικά, αυτό που γύρισε κι έκανε η Sony, είναι πολύ απλά, να βγάλει προς πώληση, μέσα από το PSN, παλιούς τίτλους του PS2. Ότι έκανε στο Vita για το PSP. Κι οι κλέφτες, οι λωποδύτες, έχουν το θράσος να χρεώνουν 15 ευρώ για αρχαία παιχνίδια όπως το GTA III. Φυσικά δεν έχει καμία σημασία αν έχεις ήδη στην κατοχή σου το παλιό παιχνίδι. Στην ουσία, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ, απλώς η Sony ξαναπαίζει το ίδιο βιολί, να λανσάρει ξανά την παλιατζούρα της, να βγάζει από τη ναφθαλίνη παιχνίδια 15ετίας και να τα ξαναζεσταίνει στα μικροκύματα, για να τα φας στη μάπα.

Galacticus's thoughts

Θυμάμαι παλιά, που είχα μια αρκετά φορτισμένη συζήτηση με τον Ducklord, σχετικά με το αν είναι θεμιτό, “ηθικό”, σωστό, πες το όπως θες, για μια εταιρεία να αφαιρεί κατά βούληση χαρακτηριστικά από ένα προϊόν της, χωρίς να αναλογιστεί τις συνέπειες που θα έχει αυτή της η ενέργεια, στον πελάτη της. Τότε, το θέμα ήταν η απόφαση της Sony να αφαιρέσει τη δυνατότητα να τρέχεις Linux στο PS3. Αν θυμάσαι μάλιστα, η Sony το είχε παίξει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέγας χορηγός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πλασάροντας το PS3 ως μίνι υπολογιστή, που μπορούσε να συνδεθεί με πολλά άλλα PS3 μηχανάκια σε cluster, δημκιουργώντας ένα mini supercomputer. Αλλά και η αφαίρεση της δυνατότητας backwards compatibility κινείται στα ίδια επίπεδα.
Η πραγματικότητα είναι, δυστυχώς, ότι οι μεγάλες εταιρείες, κινούνται με βάση το συμφέρον τους και δεν τους καίγεται καρφάκι αν ένα μικρό ποσοστό των πελατών της, έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τα προϊόντα της, με τρόπο πιο έξυπνο, από εκείνο που θέλει το τμήμα marketing. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τους κάνουμε όλους τους τεμενάδες. Σε ελεύθερο κόσμο ζούμε, δε σε εμποδίζει κανένας να αγοράσεις retro τίτλους από το PSN. Εγώ θα προτιμούσα να πάω να δώσω ένα κατοστάρικο στο eBay, να πάρω ένα PS2 και μερικούς μεταχειρισμένους τίτλους και να τους ευχαριστηθώ, έτσι όπως σκόπευε ο κατασκευαστής τους, ή ακόμη και να τα φορτώσω σε emulator στο PC μου. Μπορώ ακόμη καλύτερα να τσιπάρω την κονσόλα, ή απλούστερα να τη μοντάρω με software. ΟΧΙ όμως να πληρώσω τη Sony κερατιάτικα για ένα digital download. Μην τους κάνεις το χατίρι. Δεν εκτιμούν το πάθος και την αγάπη σου για τα videogames. Μόνο τα λεφτά σου.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.
 • e4rthw0rm

  Προφανώς τεράστια ντροπή και ξεφτίλα της Sony (για ακόμα μια φορά), αλλά δεν μπορώ να μην κατηγορήσω και αυτόν που θα πλερώκει 15 ευρά για να ξαναγοράσει το GTA III, όπως λες κι εσύ. Αυτός είναι χειρότερος από τη Sony, ή είναι θύμα; Ή και τα δύο; Δεν μπορώ να αποφασίσω ποιόν πρέπει να κατηγορήσω περισσότερο.
  Είναι το ίδιο δίλημμα με την πολιτική κατάσταση της Ελλάδος: Φταίνε οι πολιτικοί που είναι τόσο άχρηστοι, ξεδιάντροποι και ανεύθυνοι; Ή μήπως φταίνε οι ψηφοφόροι που εν γνώσει τους τοποθετούν αυτούς τους ανθρώπους σε αυτά τα αξιώματα;
  Αντίστοιχη κουβέντα έχει ανοίξει και για τον συρφετό των dlc’s, exclusives, remasters, season passes, και όλων αυτών που αναφέρεις στην αρχή. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν οτι οι εταιρίες μας κοροϊδεύουν και μας πλασάρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες μέσω dlc’s. Από την άλλη, υπάρχει και η κατηγορία των gamers που θεωρεί οτι αυτή ακριβώς είναι η δουλειά των εταιριών, να πλασάρει δηλαδή περιεχόμενο αφήνοντας στην κρίση του εκάστοτε gamer την αγορά της συγκεκριμένης προσθήκης (προφανώς εξαιρούνται οι pay to win τίτλοι). Οτι δηλαδή δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτού του είδους την κερδοφορία, αφού στο κάτω κάτω εταιρίες είναι, οπότε ο στόχος τους είναι να αυξήσουν τον τζίρο τους όσο περισσότερο γίνεται. Και δίνουν και πληθώρα επιλογών στους gamers.

  Προσωπικό παράδειγμα: Δεν με χάλασε καθόλου το remaster του The Last of Us, μιάς και δεν το είχα παίξει σε PS3. Μάλιστα κάπου διάβασα οτι πολλοί περισσότεροι παίκτες ανά τον κόσμο έπαιξαν την remastered έκδοση, παρά την κανονική. Θεωρητικά τουλάχιστον, αυτό αποδεικνύει οτι καλώς έγινε το συγκεκριμένο remaster, το οποίο μάλιστα προώθησε και τις πωλήσεις της κονσόλας αφού προσφερόταν ως bundle. Ή ίσως και να προωθήθηκε το ίδιο για αυτόν τον λόγο. Όπως και να έχει, άξιζε. Και όποιος δεν το ήθελε, δεν ο αγόραζε.
  Επόμενο παράδειγμα: Rocket League. Και γαμώ τα παιχνιδάκια, απλό και εθιστικότατο gameplay. Κοστίζει 20 ευρώ, και το τσίμπησα σε προσφορά της μαύρης Παρασκευής με 12 ευρώ. Δεν έχω μετανιώσει ούτε cent. Βλέπω τώρα οτι υπάρχουν 3 διαφορετικά dlc’s με κόστος 2-3 ευρώ έκαστο, που σου προσφέρουν καινούργια οχήματα, αξεσουάρ, κλπ. Τα οχήματα όμως δεν είναι καλύτερα σε κάτι από τα υπόλοιπα. Είναι απλώς διαφορετικά. Συνεπώς, δεν πλεονεκτεί σε κάτι αυτός που θα αγοράσει το dlc, αλλά μπορεί να το κάνει για τη μόστρα ή για να ενισχύσει τους δημιουργούς. Απόλυτα θεμιτό κατ΄ εμέ. Προς το παρόν δεν έχω αγοράσει κανένα dlc, αλλά μπορεί στο μέλλον να σκεφτώ πως αντί να πιώ για παράδειγμα έναν καφέ, θα ενισχύσω τους δημιουργούς ενός παιχνιδιού που με διασκεδάζει.
  Αλλά για να το κλείσω το θέμα, είναι άλλο πράγμα να βάζεις το χέρι στην τσέπη και να ενισχύεις/διευρύνεις ένα παιχνίδι που σου αρέσει, και άλλο πράγμα να βάζει η εταιρία το δικό της χέρι στην τσέπη σου και να σου παίρνει εκβιαστικά τα λεφτά…

 • galacticusX

  Τα remastered και τα HD editions είναι καλά και άγια, άλλωστε το να φτιάξεις έναν original ΑΑΑ τίτλο πλέον, πόσο μάλλον ένα εντελώς καινούριο IP, κοστίζει της Παναγιάς τα Μάτια(ΤΜ). Το θέμα είναι ότι η βιομηχανία έχει πάρει την κάτω βόλτα, εξαιτίας των mobile games και της νοοτροπίας που έχουν εισάγει σε ΟΛΟ το φάσμα του gaming: digital downloads, DLCs, συνεχή updates, μισοτελειωμένα games, micro-transactions. Και η μεγάλη μάζα που ξεκινάει πλέον από τα mobile games στα κινητά και τα tablets, συμπεριφέρεται το ίδιο και περιμένει τα ίδια και στα PCs και στις κονσόλες.

  Όλα έχουν εκφυλιστεί: τα DLCs ξεκίνησαν από ολόκληρα παιχνίδια και έχουν καταντήσει ηλίθια κοσμητικά μπιχλιμπιδάκια. Θυμάσαι πως ξεκίνησαν τα DLCs με παραδείγματα όπως το GTA IV The Gay Tony Ballad, που ήταν ένα ολόκληρο παιχνίδι, μεγαλύτερο από πολλά σημερινά “full” games; Και έρχεται τώρα η ΕΑ και έχει το θράσος να πουλάει στο Battlefront, ως DLC περιεχόμενο που ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!! Ή έχεις το καινούριο Mortal Kombat να σου πουλάει με micro transaction, one-button-fatalities ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ!

  Αλλά φυσικά υπάρχουν πιτσιρίκια και ενήλικοι βλάκες που μπορεί να δώσουν 1, 2, 5, 10. 20 ευρώ για αυτές τις κλαπαρχ#%^*&()*)(!@ και έτσι έρχεται η Microsoft π.χ. και σου λέει “γιατί διαμαρτύρεσαι για τα micro-transactions στο Halo 5, αφού την πρώτη εβδομάδα βγάλαμε 500 χιλιάδες από δαύτα;”. Και δεν έχει άδικο, γιατί υπάρχει κόσμος που τα αγοράζει αυτά τα παπαράκια.

  Δεν υπάρχει σωτηρία πουθενά. Η Nintendo το έχει ρίξει στα Amiibo, το Steam έχει γαμ%&#)(*^& με τα early access, η Microsoft κι αυτή καρκινοβατεί. Και όλο και περισσότερο, ακόμη κι αν χρησιμοποιείς περισσότερο το PC, ολοένα και περισσότεροι τίτλοι ξενερώνονται και κονσολοποιούνται με μέτρια και πολύ unoptimized ports.

 • e4rthw0rm
 • galacticusX