Smach Z: φορητό Steam Machine;!

Το όνειρο του “να έχεις έναν υπολογιστή στο τσεπάκι σου” ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε με τα smartphones μας – που παραμένουν… συγκριτικά “χαζά”. Ορίστε, λοιπόν, το πρώτο πραγματικό PC τσέπης. Με ειδικότητα στο gaming!

Smach_Z_005.jpg

Το Smach Z μοιάζει με μια τυπική φορητή κονσολίτσα σαν το PlayStation Portable (εν συντομία PSP), με τη διαφορά πως στα δυο άκρα του, αριστερά και δεξιά, τα χειριστήρια του είναι αυτά που συναντάς στο Steam controller της Valve. Όπως και τα πλήκτρα. Και οι σκανδάλες. Και αυτό διότι μέσα του, τα “σωθικά” του, δεν είναι… “κονσολάδικα”, αλλά μια τυπική αλλά λιλιπούτεια πλατφόρμα PC από την AMD!

Η τεχνολογία έχει φτάσει πια στο σημείο που μπορεί να συμπυκνώσει ένα πλήρες PC στο τοσοδούλικο μέγεθος του Smach Z, όπως έχουμε δει εδώ και λίγα χρόνια από τα PC-σε-στικάκια που κυκλοφορούν κυρίως στο εξωτερικό. Ακόμα και η ίδια η Intel έχει παρουσιάσει τέτοιες προτάσεις, όπου μια συσκευή όχι πολύ μεγαλύτερη από ένα τυπικό φλασάκι USB μπορεί να δεχτεί πληκτρολόγιο, mouse και να συνδεθεί με μια οθόνη λειτουργώντας όπως το… tower-κτήνος που πιθανότατα έχεις ακόμα δίπλα σου.

Εντάξει, με χαμηλότερες επιδόσεις και λιγότερες δυνατότητες, αλλά ναι, σαν ένα κανονικότατο PC. Τι “σαν”, δηλαδή, αφού είναι κανονικότατα PC!

Smach_Z_002.jpgΟι δε “χαμηλές επιδόσεις” ίσως στο παρελθόν να ήταν πρόβλημα, μα τώρα η αλήθεια είναι πως η εξέλιξη στα PCs έχει κόψει ρυθμούς. Αν έχεις ένα PC δυο-τριών ετών, μπορείς ακόμα να παίζεις τα πλέον σύγχρονα παιχνίδια, ενώ αν κάνεις και κάποιες παραχωρήσεις όσον αφορά στην ποιότητα των γραφικών τους, μπορείς να παίξεις (σχεδόν) τα πάντα.

Σε αυτό βασίζεται το Smach Z, που σου λέει εντάξει, ναι, μια mobile εκδοχή των PCs, όπου τα πάντα όλα είναι συμπυκνωμένα σε μια τόση δα πλακετίτσα από την AMD, δεν μπορεί αντικειμενικά να πάει κόντρα ένα υπερσύγχρονο PC. Έλα, όμως, που μπορεί να λειτουργήσει, πάνω-κάτω, σαν ένα PC τριών, άντε τεσσάρων ετών! Και άρα; Άρα, όπως και με ένα τέτοιο PC, “να παίζεις τα πάντα”. Άϊντε, κάνοντας κάποιες παραχωρήσεις μια στις τόσες.

Κάτσε, κανονικό-κανονικό PC?! Με κανονικό-κανονικό Steam;

Ω, γιές! Και έτσι, τσουπ, να’το Smach Z ως “το πρώτο φορητό παιχνιδο-PC”! Με τα χειριστήρια του, με τα 4 ή 8 GBs μνήμης του (μικρή-μεγάλη έκδοση), με τα 64 – 128 GBs αποθηκευτικού χώρου (ομοίως), με δυνατότητα προσθήκης δεύτερης μπαταρίας ώστε να επεκταθεί η αυτονομία των 5 ωρών, με υποστήριξη WiFi (και 4G στη μεγάλη έκδοχη)… Είπαμε, δεν πάει κόντρα το κανονικό σου PC, μα… Παίζει και να είναι καλύτερο από το παλιό laptop σου!

Το καλύτερο είναι πως, αφού μιλάμε για το Steam OS, δηλαδή το Steam, δεν χρειάζεται να αγοράσεις παιχνίδια για αυτό! Μπορείς να θεωρήσεις το Smach Z ως “το δεύτερο PC σου”, και άρα να έχεις πρόσβαση σε όλη τη συλλογή τίτλων που έχεις στο Steam! Τσακ-μπαμ, αγοράζεις ένα Smach Z, το φορτίζεις, το ανοίγεις, βάζεις τα στοιχεία του λογαριασμού σου στο Steam και… κάνεις εγκατάσταση το Team Fortress σου ή και το Batman: Arkham Asylum, ή για να είσαι “πιο σύγχρονος και cool” ένα Shadow of Mordor, και… Και δεν θα ξανασηκώσεις κεφάλι στο λεωφορείο ή το τρένο!

Smach_Z_001.jpg

Μειονέκτημα – πέρα από τις “δεν-είμαι-τετραπύρηνος-Intel-με-GTX-970” επιδόσεις του; Τo ότι ακόμα το Smach Z δεν υπάρχει, ως μηχάνημα, στα χέρια κανενός πλην των δημιουργών του, και εκεί σε “beta” φάση – αλλά μπορείς να το παραγγείλεις! Διότι… Kickstarter – με τα όποια αρνητικά συνεπάγεται αυτό (βλέπε “αχ, συγγνώμη, δεν τα καταφέραμε τελικά να το σιάξουμε, και ήπιαμε τα χρήματα σου σε μπιρόνια”).

ΑΝ παραγγείλεις το Smach Z από τώρα (συγγνώμη, “ενισχύσεις την καμπάνια του Smach Z στο KickStarter” ήθελα να πω – ούπς!), θα το έχεις στα χεράκια σου γύρω στον Οκτώβρη. Υπόσχονται οι δημιουργοί του. Παίζει και όχι, διότι είπαμε, KickStarter. Οπότε παίζει να τη βγάλεις με… γύρο στον Οκτώβρη (χαρ-χαρ, ορθογραφικό χούμορ συντάκτη), περιμένοντας πότε θα σου έρθει το Smach Z. Που παίζει και να μην. Αλλά μάλλον θα έρθει. Διότι…

Διοτι το Smach Z είναι ψιλο-safe σε σχέση με άλλα Kickstarter projects, αφού έχει υποστήριξη από την ίδια την AMD – που δηλώνει την πλήρη υποστήριξη της για τους δημιουργούς του. Επιπλέον, το Smach Z έχει δηλώσει το παρόν στα μεγαλύτερα παιχνιδο-sites του εξωτερικού – από το Gamespot και το IGN μέχρι τα EuroGamer, PC Gamer, Polygon, GamaSutra, Hexus Net. Ε, αν αυτό δεν είναι “ψιλο-safe”, τι άλλο θέλεις, γραπτή εγγύηση Λούλης ο Ηλεκτρονικούλης;

Ody's thoughts

Βέβαια, να ΜΗΝ σε πάρω στο λαιμό μου, ΜΗΝ έρθεις σε πέντε μήνες να μου κλαφτείς πως “εγώ σου είπα να το πάρεις και δεν στο έστειλαν”. Γράφω άποψη: ΑΝ είχα χρήματα τώρα, ΕΓΩ θα το έπαιρνα. Το τι κάνεις εσύ με την τσέπη σου είναι δική σου υπόθεση.

Εντάξει, ετοιμάζομαι να πουλήσω το νεφρό μου!

Όχι, στάσου, δεν σου είπα ακόμα το καλύτερο, το κόστος του! Το PSP που είχα πάρει πριν χρόνια μου είχε κοστίσει τα… τριπλάσια από ό,τι “θα σε βάλει μέσα” ένα Smach Z: είχα σκάσει €500 και βάλε. Ναι, “το PSP ήταν φθηνότερο από €500 όταν είχε κυκλοφορήσει”, μα ήμουν γκάντεμ και… μου είχε κολλήσει στο τελωνείο.

Ακόμα και έτσι, και πάλι με την “κανονική” τιμή του κόστιζε περίπου τα διπλάσια από το Smach Z. Βλέπεις, κοστίζει… (σιωπή. Παράταση αγωνίας.) Λέω, το Smach Z κοστίζει… ταραταραταρα… ντράμς… περισσότερη αγωνία… ο γλοιώδης παρουσιαστής της σχετικής διαφήμισης του Τα-Ξύνω-Και-Κερδίζω… άγχος… ένταση… στρες… παχυσαρκία… €199!!!

Να το γράψω ολογράφως: ΕΚΑΤΟΝ ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΝΝΕΑ ΕΥΡΩ για τη “μικρή, απλή” έκδοση.

steam_os_004.jpg

Σημειώνεται πως “όταν κυκλοφορήσει” η τιμή του στα καταστηματα θα είναι €349, οπότε αν σου αρέσει ως ιδέα και δεν φοβάσαι να το παίξεις κορώνα-γράμματα… Τρέχα! Κοψοχρονιά θα το πάρεις!

Ακόμα να τρέξεις;

Τρέχα, διότι το “τρέχα” είναι κυριολεκτικό: υπάρχει περιορισμένος αριθμός κομματιών. Αν την ώρα που το διαβάζεις αυτό έχουν εξαφανιστεί και τα 50, περίπου, που έμεναν από τα 250, πηγαίνεις “στο επόμενο πακέτο” με κόστος €279. Όρμα λέμε!

Ody's thoughts

Εγώ; Εγώ το θέλω σαν τρελός, μα αφού αυτή την περίοδο είμαι… “στεγνός”, δυστυχώς δεν θα το τσιμπήσω. Αν μπορούσα, θα το έπαιρνα με κλειστά μάτια. Ναι, θα έπαιζα διακόσα-και-βάλε ευρώ κορώνα-γράμματα. Εδώ πήρα το PSP για τα διπλάσια, το να έχω το Steam στο τσεπάκι μου θα με χαλούσε;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.