Πρόσεξε τι γράφεις στο Facebook

Θα σε χαντακώσει στα επαγγελματικά σου!

Καλό είναι να προσβλέπουμε στη Δύση και να αντιγράφουμε τη δυναμικότητα και την ευελιξία τους στο επιχειρείν και την καινοτομία, αλλά για πλείστες άλλες φορές πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις μας. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει και μάλιστα πάρα πολύ, όπως στο συγκεκριμένο θέμα που θα εκθέσω ευθύς αμέσως:

Μαθαίνουμε από σχετικό άρθρο των Financial Times, μιας έγκριτης αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας, ότι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων και διαχείρισης δανειοδοτήσεων, που συνεργάζονται με τράπεζες, έχουν πια κάνει σύστημα, την παρακολούθηση της κινητικότητας των πελατών τους στα social media, αλλά και των υποψηφίων δανειοληπτών, με συστήματα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητάς τους, με βάση τις αναρτήσεις τους στο Facebook και τα λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ως αποτέλεσμα, αν η εταιρεία αποφασίσει ότι αναρτάτε πολλές φωτογραφίες από μπαράκια σε κατάσταση προχωρημένης μέθης – κοινώς “λιώμα”, “σκνίπα” ή “ντίρλα”, που θα λέγαμε και εμείς, αυτά τα δείγματα έκλυτου βίου, μπορεί να συντελέσουν στη μείωση των πιθανοτήτων μας να εγκριθεί το δάνειο που θέλουμε να πάρουμε για να πάρουμε δεύτερο ψυγείο και να επεκτείνουμε το χασάπικό μας. To ωραίο είναι ότι αρκεί και μόνο η αναφορά συγκεκριμένων “απαγορευμένων” λέξεων ή φράσεων, για τους εξελιγμένους αλγόριθμους ανάλυσης της εταιρείας, για να αποφανθεί ότι δεν είστε σταθερό και αξιόπιστο άτομο για την αποπληρωμή των χρεών που θέλετε να επωμισθείτε.

Έτσι λοιπόν, τα social media, εκτός από πηγές εύκολων ειδήσεων και φωτογραφιών για τα χαζοκάναλα, εξελίσσεται σε ακόμη μια μεγάλη πληγή, την κλειδαρότρυπα, μέσα από την οποία η τράπεζά μας, μπορεί να κρίνει αν η διαγωγή μας είναι κοσμία, έτσι ώστε να αποφασίσει να μας δανείσει μπικικίνια. Μετά όμως, μην έρχεσαι να μου κλαίγεσαι, αθώε μου θιασώτη της κοινωνικής δικτύωσης και να διαμαρτύρεσαι περί προστασίας της ιδιωτικότητάς σου. Ας πρόσεχες κι ας μην έβγαζες selfie καθώς ξερνούσες 4 το πρωι έξω από τον Διογένη…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.