Μάθε τα πάντα για την ψηφιακή φωτογραφία

Με τέσσερα πρακτικά βιβλία-οδηγούς, που θα σου μάθουν όλα τα μυστικά της φωτογραφίας και της επεξεργασίας της, με τη βοήθεια του υπολογιστή
Στις μέρες μας, πλέον, η ψηφιακή φωτογραφία να έχει γίνει παιχνιδάκι, ειδικά με τις τρομερές αυτοματοποιήσεις και την εξαιρετική ποιότητα λήψης των εξελιγμένων καμερών των smartphones. Ωστόσο, όσοι θέλουν να εντρυφήσουν λίγο περισσότερο, ή θέλουν να έχουν μονίμως στη βιβλιοθήκη τους μια σειρά από μικρούς και εύχρηστους οδηγούς “τσέπης”, μπορούν να επιλέξουν ένα, ή καλύτερα όλα, τα βιβλία της εκπαιδευτικής σειράς εκμάθησης “Ψηφιακή Φωτογραφία” των εκδόσεων Digerati.

Πρόκειται για 4 μικρά και πρακτικά βιβλιαράκια 100 σελίδων έκαστο, τα οποία ασχολούνται με πρακτικά θέματα γύρω από την ψηφιακή φωτογραφία, τα μυστικά μιας καλής φωτογράφησης, τα κόλπα και τις τεχνικές οργάνωσης της φωτογραφικής βιβλιοθήκης μας, με τη βοήθεια του υπολογιστή, αλλά και πολλά μυστικά και “τρικς” για την αποτελεσματική βελτίωση και επεξεργασία εικόνας, με τη βοήθεια γνωστών εφαρμογών.

Τα περιεχόμενα των βιβλίων

Τα 2 πρώτα βιβλία της σειράς, “Γνωρίστε τη φωτογραφική μηχανή” και “Πρακτικές συμβουλές φωτογράφισης“, μας μαθαίνουν τι εστί φωτογραφική μηχανή, πως να αναγνωρίζουμε τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά, τα κουμπιά, τις λειτουργίες της και σε δεύτερη φάση, μας εισάγουν στον συναρπαστικό κόσμο της ερασιτεχνικής φωτογραφίας, μαθαίνοντάς μας να βάζουμε τις σωστές ρυθμίσεις, ανάλογα με το θέμα και τις συνθήκες του φωτισμού, πως να χειριζόμαστε κινούμενα θέματα, πως να φωτογραφίζουμε καλύτερα σε συνθήκες κακού φωτισμού, και άλλα τέτοια “κόλπα και μυστικά”.

books-1-2

Τα επόμενα 2 βιβλία της σειράς, “Ψηφιακή φωτογραφία και υπολογιστής” και “Επεξεργασία και προβολή φωτογραφιών” αφορούν το επόμενο στάδιο, μετά τη φωτογράφηση, δηλαδή, πως περνάμε τις φωτογραφίες μας στον υπολογιστή, πως τις οργανώνουμε σε βιβλιοθήκες, ανάλογα με διάφορα κριτήρια, αλλά και πως μπορούμε να βελτιώσουμε παλιές φωτογραφίες, να ψηφιοποιήσουμε το παλιό μας άλμπουμ, ώστε να προστατέψουμε παλιές αναμνήσεις από φωτογραφίες που έχουν αρχίσει να φθείρονται.

Eπίσης μπορούμε να δούμε παραδείγματα εφαρμογών, που λειτουργούν σε smartphones/tablets, Android και iOS, για να δούμε πως το κινητό ή το tablet μας, μπορεί να συνεργαστεί με τον υπολογιστή μας, πάνω στο θέμα της φωτογραφίας. Ακόμη μαθαίνουμε πολλά από τα “μυστικά” της επεξεργασίας της εικόνας, από απλά παραδείγματα, όπως το πως να διορθώσουμε τη φωτεινότητα και να ζωηρέψουμε τα χρώματα σε μια φωτογραφία, μέχρι και πιο εξελιγμένα “κολπάκια”, όπως π.χ. τη χρήση καμπυλών και επιπέδων στο Photoshop, για πιο προηγμένες εργασίες φωτογραφικής επεξεργασίας.

books-3-4

Σε ποιους απευθύνονται

Τα βιβλία είναι γραμμένα με απλή και κατανοητή γλώσσα και απευθύνονται στον αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που θέλει να ανακαλύψει ακόμη περισσότερα πράγματα για το χόμπι της ψηφιακής φωτογραφίας. Ακόμη κι αν οι ίδιοι κατέχουμε το θέμα, μπορούμε να δωρίσουμε αυτά τα βιβλία σε κάποιο άτομο που θέλει, αλλά… διστάζει να ψάξει το χώρο της φωτογραφίας, από κάποια προκατάληψη ή “φόβο”.

Ενναλακτικά, μπορούμε να τα συστήσουμε σε ένα φιλικό ή συγγενικό μας πρόσωπο, μεγαλύτερης ηλικίας, που θέλει να καταπιαστεί με τη φωτογραφία ως χόμπι, ή θέλει να μάθει πως να χειρίζεται τον υπολογιστή του, για να αποκαταστήσει παλιές του φωτογραφίες, ή να μάθει να περνά στον υπολογιστή του τις φωτογραφίες του, για να τις αναρτά στα social media και να φτιάχνει τα δικά του ψηφιακά άλμπουμ, από οικογενειακές φωτογραφίες, ταξίδια κλπ.

Πως μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί

Μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί σε ψηφιακή μορφή από το ηλεκτρονικό κατάστημα ReadPoint, σε πολύ χαμηλό κόστος, μόλις €1,99 το βιβλίο, ενώ μπορεί να παραγγείλει και έντυπα, αν θέλει, αν επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τις εκδόσεις Digerati στο τηλ. 216-7007490. Όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις παραγγελίες, μπορεί κανείς να τις δει στο site της Digerati, όπου μπορεί να ανακαλύψει κι άλλα πολλά τέτοια εκπαιδευτικά βιβλία για πολλά άλλα θέματα και εφαρμογές: από τις εφαρμογές του Microsoft Office, μέχρι τη χρήση του Facebook, του Skype και των social media, μέχρι το στήσιμο ενός e-shop, ή τα μυστικά για πετυχημένες αγοραπωλησίες μέσα από το eBay. Μπορεί κανείς, επίσης, να βρει σημεία πώλησης και βιβλιοπωλεία, σε Αττική και Πάτρα, όπου μπορεί να βρει τα βιβλία της σειράς. Η τιμή κάθε βιβλίου σε έντυπη μορφή ανέρχεται στα €2,90. Επομένως με λιγότερα από €12 μπορεί να αποκτήσει κανείς έναν εξειδικευμένο τόμο 400 σελίδων, όπου θα βρει συμπυκνωμένες πληροφορίες για όλα τα θέματα της ψηφιακής φωτογραφίας. Δεν είναι κι άσχημο!

Περιεχόμενα και εισαγωγή

1. Γνωρίστε τη φωτογραφική μηχανή
2. Πρακτικές συμβουλές φωτογράφισης
3. Ψηφιακή φωτογραφία και υπολογιστής
4. Επεξεργασία και προβολή φωτογραφιών

note

Πολλά από τα κείμενα των συγκεκριμένων βιβλίων έχω γράψει εγώ (π.χ. στη συγκεκριμένη σειρά της ψηφιακής φωτογραφίας έχω γράψει τα 2 δύο τελευταία βιβλία), ενώ άλλα βιβλία έχουν γράψει και επιμεληθεί επαγγελματίες του χώρου: εν προκειμένω, τα 2 πρώτα βιβλία της σειράς “Ψηφιακή Φωτογραφία” έχουν γραφτεί από την Έλλη Κατσιγιαννάκη, επαγγελματία φωτογράφο και πολύ έμπειρη ειδική συντάκτρια του χώρου της ψηφιακής εικόνας, η οποία έχει θητεύσει, επί πολλά χρόνια στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, και τα περιοδικά του, όπως π.χ. το RAM.

 

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.