Τα φθινοπωρινά χαΐρια της Microsoft

Είχανε δεν είχανε, πάλι με τσαντίσανε τα αδικιορισμένα ρεμάλια του Redmond…

depressed

Πολύ με πικραίνει η Microsoft τον τελευταίο καιρό. Εκεί που κάνει μια σωστή κίνηση , τα θαλασσώνει άλλες δυο τρεις φορές, για να πατσίσει. H πρώτη και μεγαλύτερη απογοήτευση έρχεται από το χώρο των κινητών τηλεφώνων. Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει πρέφα, αλλά είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να σκάσει κανόνι ή όλη υπόθεση με τα Windows Phone. Η εταιρεία έσπρωξε, έσπρωξε, αγκομάχησε έκανε ότι μπορούσε, (υποτίθεται) αλλά τελικά δεν μπορεί να σπάσει το δίπολο Android και iOS.

Ήθελα Windows Phone, τρομάρα μου!

Αφού ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες, αποκτώντας την Nokia και έχοντας στο ενεργητικό της ορισμένα πολύ καλά μοντέλα της σειράς Lumia, τώρα πετάει την πάλαι ποτέ Νο 1 εταιρεία κινητών, απολύει χιλιάδες εργαζόμενους της και φαίνεται ότι σε λίγες μήνες θα ρίξει στο κάλαθο των αχρήστων όλη τη σειρά Lumia, και γενικότερα όλη τη γκάμα των Windows Phone. Και εγώ ως παπάρας (συγγνώμη για την έκφραση, αλλά έτσι αισθάνομαι) θα μείνω ξεκρέμαστος, επειδή επέλεξα έτσι για αλλαγή, γιατί είχα βαρεθεί το Android, να προτιμήσω ένα Windows Lumia 640 και να δοκιμάσω την τύχη μου στο εναλλακτικό λειτουργικό της Μικρομαλακής.

Θα μου πεις φίλε οδηγέ, λάτρη της τεχνολογίας «καλά να πάθεις παπάρα, ε παπάρα. Που μου θέλεις ένα κινητό με λειτουργικό, που έχει μερίδιο στην αγορά μόλις 3%. Τι περίμενες, ότι θα γίνει ένα θαύμα και ότι θα πλημμύριζε ξαφνικά το Windows Store από εφαρμογές μεταγραμμένες από Android και iOS;» Τέλος πάντων, μη μου ρίχνετε άλλο αλάτι σε αυτή την πληγή, θα σκεφτώ τι θα κάνω στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αφήστε με στον πόνο μου και στα φοβερά προβλήματα μου (εδώ βέβαια κόσμος ανατινάζεται, πεθαίνει από τρομοκράτες και ψοφάει από την πείνα, σεισμούς και καταποντισμούς και ο δικός μου ο νταλκάς έχει να κάνει με το κινητό μου τηλεφωνάκι; Ας μην δραματοποιούμε την κατάσταση.

Μούτζωσε τον πελάτη σου

Ας προχωρήσουμε λοιπόν στο δεύτερο λόγο, γιατί η Microsoft είμαστε κάνε λίγο σαλατέγκα: η δεύτερη λοιπόν πατατούλα της είναι ότι, περιόρισε δραστικά το διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο στην υπηρεσία OneDrive , ήτοι 5 Gbyte για τους χρήστες που χρησιμοποιούν τη δωρεάν υπηρεσία και ένα terabyte για τους συνδρομητές του Office 365. Ειδικά για όσους πληρώνουν για συνδρομή αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί μέχρι από λίγες μέρες η Microsoft διαφημίζει ότι η online υπηρεσία αποθήκευσης της είναι “απεριόριστη”. Φαίνεται ότι ο πρόεδρος της έκρινε ότι το ΟneDrive δε βγάζει αρκετά λεφτά και έτσι οι κάνουλες στέρεψαν: «αν θέλεις μπόλικο αποθηκευτικό χώρο να πλήρωσεις, να στάξεις το παραδάκι» είναι σα να μας λέει ο κύριος Σάτια Νουτέλα, Νατέλα, πως τονε λένε τον τύπο.

Εντάξει ρε φίλε, να πληρώσω ας με περιορίζεις στο ένα terabyte, αλλά με δυσκολεύεις, ειδικά αν χρησιμοποιώ την υπηρεσία για να αποθηκεύσω μεγάλα αρχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δουλειά μου και δε σπαμάρω με καταχρηστική χρήση, ανεβάζοντας όλα τα άπαντα των τόρεντζ. Δώσε μου την επιλογή, άμα είναι, να πληρώσω κάτι παραπάνω, αλλά να έχω περισσότερο από ένα terabyte χώρο στο Κλάουντ.

Και ο κύριος πρόεδρος, όχι μόνο δεν έδειξε σεβασμό στους πελάτες του, που πληρώνουνε για το Office 365 και το ενισχυμένο ΟneDrive, αλλά σαν τους έριξε μια μούτζα, πήγε και άνοιξε μία προσφορά ενός έτους για όσους δεν έχουν ακόμη πλήρωσει, ούτε δεκάρα τσακιστή, και τους είπα ότι, ορίστε σας δίνω δωρεάν το Office 365 για να χρόνο για να το δοκιμάσετε. Έτσι; Με αυτό τον τρόπο δείχνεις το σεβασμό στους πελάτες σου, που σου τα σκάνε; Χώρια ότι το one drive έτσι όπως έχει ενσωματωθεί στα Windows 10 δεν συγχρονίζεται καλά και αναγκάζει πολλούς να καταφύγουν σε άλλες υπηρεσίες online αποθήκευσης, όπως το πάρα πολύ καλό Dropbox.

Που πήγε το ISO, οέο;

Το τρίτο πολύ εκνευριστικό με τη Microsoft αυτή την αυτές τις ημέρες είναι η μυστηριώδης εξαφάνιση (όχι του Τζον Αυλακιώτη), αλλά του ISO για την τελευταία έκδοση των Windows 10 από το επίσημο site της εταιρείας. Υπενθυμίζω ότι αυτές τις μέρες κυκλοφορεί η έκδοση 1511, η πρώτη μεγάλη αναβάθμιση των Windows 10, η οποία χωρίς να έχει μια συγκεκριμένη πολύ μεγάλη αναβάθμιση, σε σχέση με την πρώτη έκδοση που, κυκλοφόρησε το καλοκαίρι, συγκεντρώνει ένα τεράστιο πλήθος εκατοντάδων αναβαθμίσεων, ενημερώσεων και επιδιορθώσεων.

Windows 10 update

Υποτίθεται ότι το αυτόματο Windows update έχει ήδη κατεβάσει και εγκαταστήσει τη νέα έκδοση, χωρίς εσύ να χρειάζεται να κάνεις κάποια κίνηση. Όμως η πραγματικότητα δεν είναι πάντοτε τόσο ρόδινη και για παράδειγμα, το ένα από τα δύο μηχανήματα μου δε λέει να κατεβάσει την τελευταία αυτή έκδοση και έτσι παραμένει στην αρχική version 10240. Σα χαρούμενο παιδάκι πήγα κι εγώ να κατεβάσω το ISO από το σχετικό site της Microsoft και είδα με έκπληξη μου ότι το είχανε αποσύρει και μάλιστα χωρίς να δώσουν καμία δικαιολογία δηλαδή μ’ άλλα λόγια δίνει deal with it (παπάρα, ε παπάρα – δις).

Μία βρώμα που έχει κυκλοφορήσει στην πιάτσα και την ανέφερε πρόσφατα και το Ars Technica είναι ότι η τελευταία έκδοση 1511 είχε προξενήσει ορισμένες ανωμαλίες σε αρκετά συστήματα και έτσι η Microsoft έχει αναγκαστεί να το τραβήξει προσωρινά. Προσωπικά όμως δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα μα κανένα πρόβλημα με τα Windows 10 και στα δύο μηχανήματα που χρησιμοποιώ αντίστοιχα για τη δουλειά μου και για τα παιχνίδια μου. Η Microsoft θα πρέπει επιτέλους να μας δώσει την επιλογή να εγκαθιστούμε όπου και όποτε θέλουμε εμείς τις ενημερώσεις για το λειτουργικό μας σύστημα και όχι με τον αυτόματο τρόπο που παραπέμπει σε mobile λειτουργικά που χρησιμοποιεί η κάθε Μαριγούλα – με σεβασμό και αγάπη στις Μαριγούλες όλου του κόσμου…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.