Arduino στα σχολεία, έχουμε

Σχολεία, δεν έχουμε!
Στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, έχει σημάνει συναγερμός σχετικά με το γεγονός, ότι οι περισσότεροι νέοι που περνούν το κατώφλι των μεγάλων πολυτεχνικών σχολών και συνεχίζουν τη σταδιοδρομία τους σε μεγάλες, ή μικρότερες εταιρείες ηλεκτρονικών, αλλά και ανάπτυξης εφαρμογών για συστήματα, είναι ξένοι, που έρχονται στις ΗΠΑ ακριβώς για να φοιτήσουν σε μια από τις μεγάλες, παραδοσιακές σχολές της Αμερικής.

Στα πλαίσια της προσπάθειας να δημιουργηθεί μια νέα γενιά παιδιών, που έχουν “μέσα στο αίμα” τους το μεράκι των ηλεκτρονικών, των κατασκευών, του προγραμματισμού και των εφευρέσεων, η Intel αποφάσισε να συμμαχήσει με το Arduino, ώστε να δημιουργήσουν, από κοινού το Arduino 101, το πρώτο board που στοχεύει στα σχολεία. Μάλιστα, έχουν αναπτύξει και ολόκληρο πρόγραμμα διδασκαλίας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει να κάνει με την εξοικείωση με το hardware, τα… μαστορέματα και τον προγραμματισμό τους.

Το Arduino 101 θα ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πληροφορικής, για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που δημιουργήθηκε από την Arduino

Το Arduino 101 θα ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πληροφορικής, για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που δημιουργήθηκε από την Arduino

Η Intel προσπαθεί να φτιάξει μια κουλτούρα “δημιουργών” – “makers”, όπως έχει πλέον επικρατήσει ο όρος και έχει διαποτίσει και τα μέσα ενημέρωσης, που συμβάλλουν κι αυτά, με τον τρόπο τους, στη μετάδοση και ενίσχυση αυτού του μηνύματος, ότι πρέπει δηλαδή να υπάρξει μια κουλτούρα ενίσχυσης της τεχνικής εκπαίδευσης των νέων. Μάλιστα, στα χνάρια δημοφιλών σειρών, όπως το Mythbusters, η Intel θέλει να στηρίξει μια καινούρια τηλεοπτική σειρά, το “America’s Greatest Makers”, μια εκπομπή σε στυλ reality show, με θέμα ένα διαγωνισμό μεταξύ επίδοξων “makers”.

Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης φάσης του σχεδίου της Intel με το Arduino, βρίσκεται το board Arduino 101. Το Arduino 101, που είναι ένα entry-level board και ο συνεχιστής του Arduino UNO, (ένα board που πλέον έχει αρχίσει να δείχνει τους περιορισμούς της τεχνολογίας του), είναι μάλλον το ιδανικό σημείο εκκίνησης, για αυτόν που θέλει να ξεκινήσει από το μηδέν και να μάθει τια βασικές έννοιες των ηλεκτρονικών και του προγραμματισμού embedded συστημάτων, στην πράξη.

Φυσικά η Intel θέλει να προωθήσει και τα δικά της προϊόντα, τη φίρμα της και τις τεχνολογίες της, κι αυτό δεν είναι κάτι το αθέμιτο, στο βαθμό που αυτό που κάνει προάγει τη μάθηση και βοηθά το εκπαιδευτικό σύστημα να παράγει καλύτερα κατηρτισμένους επαγγελματίες, τεχνικούς και developers, που θα παράγουν καλύτερα προϊόντα και θα αμείβονται καλύτερα, ως εξειδικευμένο προσωπικό, ακολουθώντας μια καλύτερη σταδιοδρομία.

Ανώμαλη προσγείωση στην ελληνική πραγματικότητα

Εκείνο που με στανοχωρεί, είναι ότι στην Ελλάδα, όλα αυτά ακούγονται εντελώς απόκοσμα, σα να συμβαίνουν σε άλλον πλανήτη, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος πλανήτης έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο χωριό, με τα εργαλεία του Internet και της κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μια Ελλάδα, στην οποία, όχι μόνο τεχνκή εκπαίδευση στις 2 πρώτες βαθμίδες, δεν υπάρχει ουσιαστικά, αλλά ακόμη και τα ίδια τα σχολεία ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ πια στην ώρα τους, με την πρόφαση ότι βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης. ΟΧΙ, δεν είναι η Κρίση, σαν ένα αόρατο χέρι, ένα ατυχές επισυμβάν, που μας προέκυψε, το οποίο φταίει. Είναι η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και η ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ όλων αυτών που μας κυβερνούν, και τώρα και στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι η τραγική κατάληξη δεκαετιών έλλειψης κρατικής μέριμνας, σχεδιασμού, εθνικής στρατηγικής για την τεχνική (και όχι μόνο) παιδεία και συστηματική υποβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων σχολείων.

note

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου όλες τις πληροφορίες που δίνει η Intel για τη συμφωνία της με το Arduino

H Intel παρουσιάζει μια νέα, εύχρηστη πλακέτα ανάπτυξης, για την επόμενη γενιά των καινοτόμων δημιουργών

Η Intel και οι ιδρυτές του Arduino* ανακοινώνουν την κυκλοφορία πλακέτας δημιουργίας και ανάλογο πρόγραμμα εκπαίδευσης, σχεδιασμένα για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των έξυπνων, συνδεόμενων ηλεκτρονικών

Τα σημαντικότερα σημεία:

  • Το Arduino 101 αποτελεί την πρώτη, ευρέως διαθέσιμη πλακέτα ανάπτυξης, βασισμένη στο μικροσκοπικό, χαμηλής κατανάλωσης Intel® Curie™ module, το οποίο ανακοινώθηκε από την Intel στην έκθεση CES 2015.
  • Εύχρηστο και οικονομικό, το Arduino 101 είναι ιδανικό για εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, δημιουργούς και developers embedded συστημάτων.
  • Το Arduino 101 σχεδιάστηκε για να εισαχθεί στο πρόγραμμα εκμάθησης του υλικού πληροφορικής της Arduino και στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των σπουδαστών τεχνολογίας, μέσω της ανάμειξής τους σε projects συγγραφής κώδικα, συνεργασίας και δημιουργίας.

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2015 – Η Intel Corporation, από κοινού με τους ιδρυτές του Arduino*, ανακοίνωσε την επικείμενη κυκλοφορία του Arduino 101 (στις ΗΠΑ) και του Genuino 101 (εκτός ΗΠΑ), μια οικονομικά προσιτή εκπαιδευτική πλακέτα ανάπτυξης, ιδανική για τους νέους δημιουργούς, αλλά και για περιβάλλοντα εκπαίδευσης. Το Arduino 101 είναι η πρώτη, ευρέως διαθέσιμη πλακέτα, η οποία βασίζεται στο μικροσκοπικό, χαμηλής κατανάλωσης Intel® CurieTM module.

Η πλακέτα Arduino 101 είναι εύκολη στη χρήση και ιδιαίτερα κατάλληλη για βασικές ασκήσεις εκμάθησης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πρωτότυπων τεχνολογικών προϊόντων, τα οποία διασυνδέονται και εκτελούν υπολογιστικές εργασίες, χάρη στα ισχυρά χαρακτηριστικά του Intel Curie module. Κοστολογείται σε συγκρίσιμα επίπεδα με τις εισαγωγικές πλακέτες μικροελεγκτών, που είναι ήδη διαθέσιμες στην αγορά και περιλαμβάνει ένα επιταχυνσιόμετρο (accelerometer), γυροσκόπιο, καθώς και συνδεσιμότητα Bluetooth Smart*, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη έξυπνων, συνδεόμενων συσκευών.

Η πλακέτα έρχεται να συμπληρώσει την ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα ηλεκτρονικών ανοιχτού κώδικα Arduino, η οποία συνδυάζει σχέδια hardware, τα οποία είναι ελεύθερα διαθέσιμα, ένα εκτενές οικοσύστημα εξαρτημάτων επέκτασης από τρίτους κατασκευαστές, καθώς και ένα περιβάλλον προγραμματισμού, το οποίο καθιστά εύκολη στον καθένα, τη δημιουργία διαδραστικών projects. «Η ενίσχυση των μικρών επιχειρηματικών σχημάτων, που απαρτίζονται από φίλους, αλλά και των νέων σπουδαστών, ανέκαθεν αποτελούσε προτεραιότητα για την Intel. Σε συνεργασία με την Arduino, παρέχουμε τη δύναμη της Intel σε μια νέα γενιά δημιουργών,» δήλωσε ο Josh Walden, senior vice president και general manager του τμήματος New Technology της Intel. «Με τα προηγμένα χαρακτηριστικά του Intel Curie module, ενσωματωμένα στην πλακέτα Arduino 101, οι νέοι μαθητές, αλλά και οι developers, μπορούν πλέον να πραγματοποιήσουν πραγματικά μοναδικές, έξυπνες και συνδεόμενες δημιουργίες.»

Η πλακέτα, η οποία βασίζεται στο Intel Curie, θα αποτελεί, επίσης το εργαλείο ανάπτυξης πρωτοτύπων για τους διαγωνιζόμενους στο America’s Greatest makers, ένα νέο διαγωνισμό reality, που θα προβληθεί στο δίκτυο Turner Broadcasting* και σε ψηφιακές πλατφόρμες το 2016 και το οποίο αποτελεί παραγωγή του CEO του ομίλου United Artists Media * Mark Burnett.

Το Arduino 101 στη σχολική αίθουσα

To Arduino 101 θα ενσωματωθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης υλικού πληροφορικής CTC (Creative Technologies in the Classroom – Τεχνολογίες Δημιουργίας στη Σχολική Αίθουσα), το οποίο αναπτύσσεται και δοκιμάζεται από την Arduino και μέχρι στιγμής ισχύει σε πάνω από 300 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το CTC είναι το πρώτο διεθνώς, επίσημο πρόγραμμα εκμάθησης υλικού πληροφορικής για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και παρέχει στους διδάσκοντες, τα κατάλληλα εργαλεία, την υποστήριξη, αλλά και τη σιγουριά που χρειάζεται, για να εισάγουν τους μαθητές τους, στις θεμελιώδεις έννοιες του προγραμματισμού, των ηλεκτρονικών και της μηχανικής. Η Intel θα συνεργαστεί στενά με την Arduino για να διαθέσει το πρόγραμμα CTC σε σχολεία όλου του κόσμου, μέσα στα επόμενα χρόνια. Με την εισαγωγή του στις σχολικές αίθουσες, το Arduino 101 θα γαλουχήσει την επόμενη γενιά των επαγγελματιών της βιομηχανίας της τεχνολογίας, τους επιχειρηματίες και τους εφευρέτες.

«Συνεργαστήκαμε στενά με την Intel, στην ανάπτυξη αυτής της πλακέτας και επεκτείνουμε το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, έτσι ώστε να συμπεριλάβουμε σε αυτό τη συνδεσιμότητα και τα προηγμένα χαρακτηριστικά, τα οποία επιζητούν οι εκπαιδευόμενοι developers σήμερα,» ανέφερε ο Massimo Banzi, co-founder και CEO της Arduino. «Μέσα από τη συνεργασία μας με την Intel, είμαστε σε θέση να απευθυνθούμε σε μια παγκόσμια κοινότητα αρχάριων δημιουργών και σπουδαστών, με μια εμπεριστατωμένη εισαγωγή στην πληροφορική υλικού. Μάλιστα, τώρα διαθέτουμε μια πιο εξελιγμένη και ισχυρή τεχνολογική λύση, η οποία θα τους βοηθήσει, να μετουσιώσουν τα δημιουργικά τους οράματα σε πραγματικότητα.»

Info

Σχετικά με την Intel

Η Intel (NASDAQ: INTC) είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στις καινοτομίες του computing. Η εταιρεία σχεδιάζει και παράγει τις απαραίτητες τεχνολογίες που αποτελούν τη βάση των σύγχρονων υπολογιστικών συσκευών παγκοσμίως. Ως ηγέτης στον τομέα της εταιρικής ευθύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης, η Intel κατασκευάζει επίσης τους πρώτους εμπορικά διαθέσιμους “conflict-free” μικροεπεξεργαστές στον κόσμο. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την Intel είναι διαθέσιμες στο newsroom.intel.com και blogs.intel.com και για τις conflict-free προσπάθειες της Intel στο conflictfree.intel.com.

Info

Σχετικά με το Arduino.cc

To Arduino είναι μια πλατφόρμα ηλεκτρονικών ανοικτού κώδικα (open-source), η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το 2005, για να απλοποιήσει τη διαδικασία δημιουργίας ηλεκτρονικών πρωτοτύπων και για να επιτρέψει στους ανθρώπους που έχουν μικρό ή και καθόλου τεχνικό υπόβαθρο, να δημιουργήσουν διαδραστικά προϊόντα. Μια παγκόσμια κοινότητα δημιουργών, η οποία αποτελείται από σπουδαστές, χομπίστες, καλλιτέχνες, προγραμματιστές και επαγγελματίες, έχει συμβάλλει σε αυτή την open-source πλατφόρμα, για να δημιουργήσει μία μοναδική πηγή γνώσης, στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση τόσο αρχάριοι όσο και έμπειροι. Το Genuino είναι η εναλλακτική εμπορική ονομασία του Arduino.cc. Η ομάδα και η κοινότητα του Arduino.cc δημιουργήθηκε από τους συνιδρυτές του Arduino, Massimo Banzi, David Cuartielles, Tom Igoe και David Mellis, ενώ το Genuino χρησιμοποιείται για πλακέτες και προϊόντα, τα οποία πωλούνται εκτός ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο πιστοποιούν την αυθεντικότητα και τη συνέπεια με τις βαθιές αξίες και τη φιλοσοφία του Arduino για ανοιχτό hardware και ανοιχτό πηγαίο κώδικα. Το Genuino καθιστά την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Arduino διαθέσιμη σε όλον τον κόσμο, μέσα από συνεργασίες με τοπικούς ηγέτες κατασκευαστές σε Ασία, Ευρώπη, Νότια Αμερική, Καναδά και Αφρική. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Arduino και το Genuino, είναι διαθέσιμες στο arduino.cc

 

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.