Αντίο Wes Craven

Γνωστότερος για τον Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες και τον Freddy Krueger, ο Wes Craven, άρχων των ταινιών τρόμου, μας άφησε την Κυριακή.

Wes_Craven_005

Στην ηλικία των 76 ετών έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο Wes Craven, που κατάφερε να μας χαρίσει αρκετούς “εφιάλτες” – πέρα από το Nightmare on Elm Street – στην κινηματογραφική σταδιοδρομία του.

Wes_Craven_001

Αν και ο Freddy παραμένει για πολλούς το μεγαλύτερο δημιούργημα του, ο απόλυτος κινηματογραφικός κακός (πριν… γελοιοποιηθεί από τα απανωτά sequels), ο Mr. Craven μας έδωσε και άλλα έπη στο χώρο των thrillers, που θεωρούνται πια κλασσικά.

Το The Last House on the Left ήταν ένα από τα πρώτα θρίλερ που τολμούσαν να πραγματευτούν το θέμα του βιασμού – αλλά και της ακόμα πιο φρικιαστικής εκδίκησης από το θύμα. Και, φυσικά, υπάρχει πάντα και το (δεν-είμαι-λογικό-θρίλερ-αλλά-εντάξει) Scream. Που επίσης ακολουθήθηκε από ζάμπολα sequels.

Αν και στο ενδιάμεσο μας έδωσε και κάποιες κομματάκι μέτριες ταινίες, το My Soul to Take του 2010 θεωρήθηκε από πολλούς μια από τις καλύτερες σύγχρονες ταινίες τρόμου, ακολουθώντας μια συνταγή πιο κοντά στο Evil Dead, ισορροπώντας με μαεστρία ανάμεσα σε σκηνές που “πετάγεσαι” και σε… αρρωστημένο χιούμορ.

Ο Wes μας άφησε ενώ “έψηνε” το νέο Scream με μορφή σειράς για το MTV, με κομματάκι διαφορετική λογική από τα προηγούμενα και – από ό,τι λέγεται – πιο ειρωνικό στυλάκι, όπως και στο My Soul to Take δίνοντας έμφαση στο χιούμορ σε σχέση με τον τρόμο και ακολουθώντας μια πιο σύγχρονη και ρεαλιστική προσέγγιση στην όλη φάση του “ο δολοφόνος είναι εδώ, ανάμεσα σας και σας βλέπει”.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.