20 χρόνια PlayStation

Η κονσόλα που άλλαξε το τοπίο στο 3D gaming

Sony-PlayStation-One

Αν και το πρώτο Sony PlayStation έκανε το ντεμπούτο του στην Ιαπωνική αγορά το 1994, οι διεθνείς αγορές έπρεπε να περιμένουν έναν χρόνο ακόμη, μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου του 1995, προκειμένου να δουν από κοντά το μικρό, αυτό, τεχνολογικό θαύμα. Το PlayStation διέθετε μόλις 2ΜΒ μνήμης και ένα CD-ROM drive χωρητικότητας 650ΜΒ και ταχύτητας 300 Kilobytes/sec, κι όμως αρκετά παιχνίδια που αναπτύχθηκαν για αυτό, παίζονται ευχάριστα, ακόμη και σήμερα, 20 χρόνια μετά, χάρη στη δύναμη του emulation.

Sony-PlayStation-One

Το PlayStation, κατά κάποιον τρόπο, “έσωσε την παρτίδα”, γιατί, οι μέχρι τότε κονσόλες που βασίζονταν σε CD-ROM, αποδείχτηκαν τεράστιες εμπορικές φλόμπες και τα παιχνίδια τους, εξίσου ανιαρά και εξαιρετικά αργά ως προς τους χρόνους φορτώματος. Στο βωμό της “κινηματογραφικής” διάστασης και του εμπλουτισμού του gameplay με video, αυτό ακριβώς το gameplay πήγαινε περίπατο, ενώ ο καημένος gamer έπρεπε να περιμένει πολλά λεπτά, μέχρι να φορτώσει και να προβληθεί το video και η πίστα, για να μπορέσει, επί τέλους (!) να παίξει – σε αντίθεση με τις παραδοσιακές cartridge-based κονσόλες, όπου σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, η κονσόλα άνοιγε και εσύ… έπαιζες!

Sony-PlayStation-One

Το PlayStation οδήγησε σε αδιέξοδο τους μεγάλους τους αντιπάλους, Nintendo και Sega, οι οποίοι κλήθηκαν να διαδραματίσουν ρόλο κομπάρσου, αντί πρωταγωνιστή, στη βιομηχανία του gaming. Αν το πρώτο PlayStation καθιερώθηκε ως παιχνιδομηχανή και οικιακό audio CD player και έδωσε ένα ισχυρό χτύπημα στον ανταγωνισμό, το PlayStation 2, η καλύτερη κονσόλα ever, κατά την ταπεινή μου άποψη, καθιερώθηκε αντίστοιχα ως DVD player και ήταν η αιτία να κλείσει το τμήμα hardware της Sega, με κύκνειο άσμα το Dreamcast (με το οποίο πάντως, πέρασα πολλές ευχάριστες νύχτες στα φυλάκια της θητείας μου, με τουρνουά FIFA και Dino Crisis!).

Όσο για τα παιχνίδια, τι να πει κανείς και τι να αφήσει απ’ έξω; Tekken, Gran Turismo, Final Fantasy, Metal Gear Solid, υπήρξαν τίτλοι που αναδείχθηκαν χάρη στο PlayStation και εξελίχθηκαν σε μεγάλα και τρανά franchises…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.