Τα νέα μηλοτηλεφωνάκια της σεζόν 2015-16

Τα iPhone 6S και iPhone 6S Plus, μπαίνουν στην εποχή του 4Κ βίντεο
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, η Apple παρουσίασε στις 9 Σεπτέμβρη, τα νέα της κεντρικά ψηφιακά gadgets, τα οποία πρόκειται και πάλι να πουλήσουν τρελά, όπως και τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα, που καλούνται να αντικαταστήσουν. Άλλωστε τα νέα iPhone συνέβαλλαν τα μέγιστα, ώστε η Apple να έχει, τη χρονιά μέχρι τώρα, έσοδα πάνω από 50 δις και κέρδη πάνω από 11 δις, δηλαδή επάξια των οικονομικών προσόδων μιας μικρής χώρας!

Τα καινούρια iPhone παραμένουν στις 4,7 και 5,5 ίντσες και εξωτερικά δε διαφέρουν από τους προκατόχους τους, αλλά είναι σημαντικά βελτιωμένα στο εσωτερικό, ενώ εγκαινιάζουν και έναν νέον τύπο οθόνης αφής. Ο νέος επεξεργαστής Apple A9 υπόσχεται σχεδόν διπλάσια ταχύτητα, σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα και ασφαλώς αποτελούν τα θεμέλια ενός πλήρους 64μπιτου συστήματος, με το λειτουργικό iOS 9.

Ζούλα την οθόνη

Η νέα τεχνολογία “3D multitouch”, δεν είναι κάτι το το καινοφανές, είναι ένα σύστημα δυναμικής ανάδρασης και αίσθησης πίεσης, το οποίο συνδυαζόμενο εμπλουτίζει το interface με νέες δυνατότητες και απομένει στην εφευρετικότητα των developers να το εκμεταλλευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ενδεχομένως να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο για όσους ασχολούνται με σχεδιαστικές εφαρμογές, αλλά ασφαλώς ένας μεγάλος περιοριστικός παράγοντας είναι οι μικρές οθόνες των κινητών.

Τούμπανο κάμερες

Σπουδαίας σημασίας είναι η αναβάθμιση των καμερών: η κεντρική κάμερα έχει πλέον ανάλυση 12Mpixels, από τα προηγούμενα 8Mpixels και για πρώτη φορά στη σειρά των iPhones, επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση σε ανάλυση επιπέδου 4Κ. Θεωρώ ότι πολλοί κατασκευαστές τηλεοράσεων θα τρίβουν τα χέρια τους, καθώς τώρα πλέον, πάρα πολλοί θα θελήσουν μια 4Κ TV για να βλέπουν το μικκρό Γιαννάκη να τρώει την κρεμούλα του σε ανάλυση Ultra Χάι Ντεφινίσιο.
Νέα κολπάκια επίσης εμπλουτίζουν τη χρηστικότητα των καμερών, όπως το γεγονός ότι κάθε φορά που τραβάς μια φωτογραφία, γίνεται παράλληλα και μια σύντομη βιντεοσκόπηση, η οποία δίνει την αίσθηση ότι η φωτογραφία μας “ζωντανεύει” (κάτι παρόμοιο είχε παρουσιάσει παλιότερα η Nokia στη σειρά Lumia. Από την άλλη πλευρά, η selfie camera έχει αναβαθμιστεί κι αυτή στα 5Mpixels.

Galacticus's thoughts


Επί τη ευκαιρία, πολλοί εξυπνάκηδες εγκαλούν οποιονδήποτε αποκαλούν την “εμπρόσθια” ή “δευτερεύουσα” κάμερα με το χαρακτηρισμό “selfie camera”. Δεν είναι σκόπιμο να συγκρούεσαι με την πραγματικότητα, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου χρησιμοποιεί την “εμπρόσθια” κάμερα του κινητού του, για να τραβάει selfies, και δευτερευόντως για video chat. Μας αρέσει, δε μας αρέσει, έτσι έχουν τα πράγματα και μιλάμε για καταναλωτικά προϊόντα. Η HTC το έπιασε πρώτη το νόημα και ήταν η πρώτη που παρουσίασε κινητό (HTC ONE M8) με “εμπρόσθια” κάμερα με καλύτερες προδιαγραφές απ’ ότι η βασική (η… οπίσθια). Τέλος παρένθεσης.

Χρώματα κι αρώματα

Κατά τα συνήθη της Apple, και μάλλον για να χαρούν περισσότερο οι φίλοι μας οι Κινέζοι, οι οποίοι αρέσκονται περισσότερο σε πανηγυρτζίδικα χρωματάκια, έχει προστεθεί, πέρα από το χρυσαφί και ένα ροζακί χρωματάκι, με αποτέλεσμα η νέα σειρά iPhone να μοιάζει περισσότερο με συλλογή ποικιλίας κρασιών. Εκεί που έχει πλάκα η υπόθεση είναι ότι, η Apple πρέπει να τρολάρει τους χρήστες των προϊόντων της – δεν εξηγείται αλλιώς – καθώς επιμένει να διατηρεί μοντέλο των 16GB, τη στιγμή που η βιντεοσκόπηση στα 4K τρώει στο άψε σβήσε τη μνήμη, ενώ οι μοντέρνες apps και κυρίως τα games, μπορούν άνετα να ξεπερνούν το 1 με 1,5GB. Πόσο κοστίζει πια να βάλουν αυτή την υποδοχούλα για καρτούλες microSD; ΟΚ, εντάξει, το ξέρουμε το τροπάρι με το cloud, αλλά, έλεος πια με αυτούς τους αστείους περιορισμούς για κινητά “ναυαρχίδες”.

Πλερώ ή δεν πλερώ, για καινούριο iPho;

Τέλος, αξίζει την προσοχή μας μια νέα υπηρεσία της Apple, η οποία είναι συνδρομητική, με κόστος 32 δολλάρια το μήνα, και με την οποία, ο συμβαλλόμενος θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει το υφιστάμενο κινητό του, με το ανάλογης κλάσης επόμενο κινητό της Apple, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη χρονιά. Στο πακέτο θα περιλαμβάνεται και το πλαίσιο κάλυψης Apple Care, το οποίο μάλλον αφορά τους προνομιούχους κατοίκους ΗΠΑ και άλλων ανεπτυγμένων κρατών – δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά η χώρα μας, τυπικά και ουσιαστικά μάλλον δεν ανήκει σε αυτη την παρέα κρατών…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.