Apple TV: μια φιλόδοξη game machine

Το καινούριο Apple TV θέλει να εξαφανίσει κάθε budget media player και παιχνιδομηχανή
Το καινούριο Apple TV, που παρουσιάστηκε μαζί με το iPhone 6S και το iPad Pro, στις 9 του Σεπτέμβρη, υπόσχεται να παίζει τα πάντα. Να συνδέεται με κάθε υπηρεσία media on demand, να τραβά το υλικό μας από συσκευές και cloud και να το προβάλλει στην TV, αλλά και να τρέχει μυριάδες apps, στο στυλ του iOS (το λειτουργικό του Apple TV ονομάζεται tvOS, επί της ουσίας μια ελαφρώς μεταλλαγμένη εκδοχή του iOS).

Θα παρακάμψω τις media δυνατότητες του νέου Apple TV, για να μιλήσω για τις προθέσεις της Apple να το καταστήσει την πιο διαδεδομένη παιχνιδοκονσόλα για χαμηλούς προϋπολογισμούς, δεδομένου ότι θα κοστίζει γύρω στα 150 ευρώ, πάνω-κάτω.

Απ’ ότι καταλαβαίνουμε, το hardware του νέου Apple TV είναι πολύ παρόμοιο με εκείνο του iPhone 6, το οποίο είναι μια χαρά για φορητή παιχνιδοκονσόλα και δεδεμένου ότι είναι από μόνο του hi-def, θα κάνει τα παιχνίδια του να φαίνονται μια χαρά και στην TV.

Ακόμη περισσότερο, το μαγικό τηλε-κουτάκι της Apple, συνοδεύεται από ένα ιδιότυπο τηλεκοντρόλ, με κουμπάκια, επιφάνεια αφής, μικρόφωνο, αλλά και αισθητήρα κίνησης. Με άλλα λόγια, είναι μια αδτή απομίμιση του WiiMote, κάτι που δίνει στους developers τη δυνατότητα να φτιάξουν ή να μετατρέψουν ήδη υπάρχοντα παιχνίδια, ώστε να αποκτούν τη νέα διάσταση του “motion sensing”. Και παρότι η μόδα αυτή έχει περάσει, καθώς Wii και PS Move έχουν πατώσει, η Apple, χάρη στην αίγλη της, θα το επαναφέρει στο προσκήνιο.

note

Να μην παραλείψουμε ότι με το μικροφωνάκι του τηλεκοντρόλ θα μπορεί κανείς να χειρίζεται το νέο Apple TV και να ψάχνει στα άλμπουμ του και στις online δισκοθήκες με τη βοήθεια της Siri.

Η τεράστια βιβλιοθήκη iOS games, η οποία μπορεί να μεταφερθεί στο Apple TV, με λίγες, ως καθόλου μετατροπές, σημαίνει ότι τα πράγματα σκουραίνουν πολύ για τις λοιπές Android κονσολίτσες, όπως το Ouya, το οποίο προσφάτως πέρασε στα χέρια της Razer, το PlayStation TV ή την Nvidia Shield. Ασφαλώς είναι ακριβούτσικο, π.χ. το PS TV κοστίζει ούτε 70 ευρώ, αλλά μειονεκτούν ως προς την ποιότητα και την ποσότητα των διαθέσιμων apps και games.

Ήδη υπάρχουν ειδικές εκδόσεις games για το Apple TV, π.χ. ειδική έκδοση του Minecraft, ενώ παρουσιάζονται και τα πρώτα αξεσουάρ, όπως το Nimbus Steelseries Controller, για μια πιο “hardcore” εμπειρία στο παιχνίδι.

Απομένει να δούμε (δεν το έχω ψάξει, το ομολογώ), αν στο νέο Apple TV θα έχεις τη δυνατότητα να μεταφέρεις και να παίζεις όλα σου τα αγορασμένα apps, μουσική και ταινίες από το App Store. Αν γίνεται αυτό, τότε το κίνητρο θα είναι πολύ μεγάλο, για όσους θέλουν να αντικαταστήσουν όλα τα media PCs, τα set-top boxes και media players με το κουτάκι της Apple. Βεβαίως έχει και τους περιορισμούς του και σίγουρα δε θα ικανοποιήσει τους απαιτητικούς gamers, που θέλουν κάτι πιο δυνατό και ποιοτικό. Αλλά για τους περισσότερο “casual” τύπους, αλλά και τα παιδιά, μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.