Skylake: η επιλογή του φραγκάτου

Έχεις φράγκα και θέλεις επειγόντως να αναβαθμίσεις; Οι νέοι επεξεργαστές της Intel είναι εδώ, για σένα

Intel-skylake

Πότε ήρθαν οι Broadwell, πότε ήρθαν οι Skylake, δεν το πολυκαταλάβαμε, η Intel μας τα έκανε λιγάκι μαντάρα με τα roadmaps της και τα αλληλοεπικαλυπτόμενά της προϊόντα. Όσοι περίμεναν να αναβαθμίσουν από Haswell σε Broadwell και είχαν πάρει για αυτό το σκοπό ένα motherboard με chipset Ζ97, πρέπει να νιώθουν αρκετά απογοητευμένοι, καθώς η Intel επέλεξε να πάει κατευθείαν στους Skylake, τουλάχιστον όσον αφορά τα high-end μοντέλα, τα οποία επιτρέπουν και overclocking.

Παρότι έχουν ανακοινωθεί παρα πολλοι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Skylake, ακόμη και για το desktop, στην αγορά, οι μοναδικές καλές επιλογές για τους απαιτητικούς είναι 2, ο Core i5 6600K και ο Core i7 6700K. Οι βασικές τους διαφορές είναι στην υποστήριξη Hyper-Threading και συχνότητας λειτουργίας – ο Core i5 είναι 4-core χωρίς HT στα 3,5GHz και ο Core i7 4-core με HT και βασική συχνότητα 4GHz.

Το ζητούμενο είναι το κόστος αναβάθμισης και εδώ έρχεται να κουμπώσει ο φραγκάτος: ο Core i5 6600K θα σου κοστίσει περί τα 280 ευρώ, ενώ ο Core i7 6700K μπορεί να φτάσει την 400άρα! Υπενθυμίζομε ότι πέρσι, ένας αντίστοιχος Core i7 4790K θα σου κόστιζε γύρω στα 320 ευρώ, κάτι που έχει να κάνει και με τις διαφοροποιήσεις στις ισοτιμίες ευρώ-δολαρίου, ενδεχομένως και με το γεγονός ότι η ελληνική αγορά έχει συρρικνωθεί, λόγω νέας ύφεσης, αλλά και των κεφαλαιακών ελέγχων, που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες.

Πέρα από το κόστος των επεξεργαστών, αυτών καθ’ αυτών, πρέπει να συνυπολογίσεις την υποχρεωτική αλλαγή του motherboard, αλλά και της μνήμης, καθώς οι νέοι επεξεργαστές Skylake εγκαινιάζουν το νέο socket 1151, καθώς και το νέο chipset Ζ170. Οι νέοι επεξεργαστές έχουν κάποιες διαφορές σε σχέση με τους προκατόχους τους, κυρίως ως προς το γεγονός ότι το σύστημα εξομάλυνσης τάσης έχει μεταφερθεί από το motherboard μέσα στον επεξεργαστή. Ευτυχώς, σχετικά φτηνά Z170 boards, με κόστος όχι πολύ μεγαλύτερο των 130 ευρώ, έχουν ήδη παρουσιαστεί.

Ωστόσο, αλλαγή θα πρέπει να γίνει και στη μνήμη, καθώς υποστηρίζεται πλέον μνήμη τύπου DDR4. Θεωρητικά δεν αποκλείεται και μνήμη DDR3, αλλά τα συγκεκριμένα motherboards αποτελούν τη μειοψηφία και όσο περνάει ο καιρός, τόσο θα σπανίζουν. Υπολόγισε ότι θα χρειαστείς περίπου 80 ευρώ για ένα ζεύγος DIMMS 4GB στα 2400Hz ή 2666Hz. Αν θέλεις να είσαι πιο άνετος, με 16GB, ξεπερνάμε πλέον τα 160 ευρώ.

Ως εκ τούτου, για την φθηνότερη δυνατή αναβάθμιση, δηλαδή έναν Core i5 6600K με 8GB DDR4 θα χρειαστεί να αποχωριστείς 500 από τα πιο αγαπημένα σου ευρουδάκια (280 η CPU, 140 το board, 80 η μνήμη). Αν το διαθέτεις το ποσόν, αν το φυσάς το μετρητό, αν το ξεφυλλίζεις το μαρουλόφυλλο, τότε συγχαρητήρια, ο δρόμος προς την αναβάθμιση είναι ανοικτός…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.