Μεγάλωσαν και οι εφαρμογές του Android

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για πιο πολύπλοκες και πλούσιες εφαρμογές, η Google ανέβασε το όριο των APKs, των “εγκαταστάσιμων πακέτων” που κατεβάζουμε από το Play store, στα 100MBs.

android_play_001

Μέχρι πρόσφατα, το μέγιστο μέγεθος που μπορούσε να έχει το “αρχείο εγκατάστασης” μιας εφαρμογής ή ενός παιχνιδιού που κατεβάζαμε από το κατάστημα Play της Google στα smartphones και tablets μας ήταν 50MBs. Τώρα, διπλασιάστηκε.

Περάσαμε, δηλαδή, άλλη μια “φάση” όπου η Google αναγνώρισε πως η πολυπλοκότητα και/ή η ποιότητα των εφαρμογών και παιχνιδιών έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν, απαιτώντας περισσότερο χώρο και, συμπερασματικά, μεγαλύτερο “αρχικό αρχείο”.

android_play_005

Για όποιον απορεί, “μα πώς, εγώ είχα ήδη παιχνίδια που έφταναν σχεδόν στο γκιγκαμπάητε να μου γεμίζουν το χώρο αποθήκευσης”, θυμίζουμε πως αυτό γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται με πρόσθετα αρχεία, που κατεβαίνουν στη συσκευή μετά την αρχική εγκατάσταση.

Η αύξηση του ορίου των 50MBs στα 100MBs δίνει μια μικρή ανάσα στους developers που δεν χρειάζεται πια να… παλεύουν (τόσο) με συμπίεση και προσθαφαίρεση χαρακτηριστικών στις εφαρμογές τους για να μειώσουν το πακετάκι του αρχικού αρχείου απο, π.χ., τα 52MBs στα 49, ώστε “να είναι αποδεκτό στο Play”.

Δεν βοηθούν όμως και πολύ τα uber-πολύπλοκα παιχνίδια που ξεπερνούν (συχνά κατά πολύ) το μέγεθος των 100MBs (π.χ. Real Racing 3, GodFire κ.λπ.)

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.