Μπου-χου, τα Windows 10 σου κλέβουν το bandwidth!

Με την κυκλοφορία των Windows 10 ξεκίνησαν και τα – δικαιολογημένα και μη – παράπονα σχετικά με το λειτουργικό σύστημα, τη Microsoft, τον τρόπο διάθεσης του, τον ζεστό καιρό, τα περιστέρια που κουτσουλάνε παντού μπλα-μπλα-μπλα.

Εντάξει, στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα δικαιολογημένο παράπονο – από τα πολλά που έχουν ακουστεί: τα Windows 10 “σου κλέβουν το bandwidth”. Ναι, και όμως, είναι αλήθεια: η τελευταία έκδοση του παραθυροσυστήματος της μάηκροσοφτ σου βουτά την ταχύτητα από του ρούτερ χουρίς να σε ρουτήσει και την μοιράζει σε άλλους. Γιατί έτσι. Μπού, κακιά μάηκροσοφτ, μπού.

Στην πράξη, βέβαια, και όπως επισημαίνουν όλοι όσοι έχουν κλαφτεί για αυτό το πρόβλημα ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ της παραπονοκλαψιάς τους, “είναι η ίδια προσέγγιση με το BitTorrent”. Ω, ναι.

Torrentz.eu_002.jpg

Βλέπετε, για να είναι γρηγορότερη η διάδοση του λειτουργικού συστήματος, έγκαιρα και δίχως να “γονατίσουν΄’ οι servers της, η Microsoft ακολουθεί προσέγγιση peer-to-peer στη διάθεση του. Το κατέβασες; Το έχεις στο δίσκο σου; Θα “στείλει κομματάκια του” και σε άλλους που το κατεβάζουν. Στάκα όμως, πριν κλαφτείς, σκέψου πως ΚΑΙ ΕΣΥ “το κατέβασες έτσι”.

Τώρα, βέβαια, θα πει κανείς “και γιατί να χαλάμε εμείς το δικό μας bandwidth και να μην πλερώσει πάλι η Microsoft, όπως είχε κάνει με τις παλαιότερες εκδόσεις των Windows”. Άλλοι θα επισημάνουν – ορθώς – πως “βρίσκονται σε σύνδεση με περιορισμένο όγκο δεδομένων και δεν τους παίρνει να χαλάνε κομμάτι αυτού του όγκου για να χαίρονται άλλοι με τη σύνδεση τους”.

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει, όμως, και μια παράμετρος που ξεχνούν διακριτικά όλοι: το ότι τα Windows 10 είναι, για την ώρα, ΤΣΑΜΠΑ αν είχες τα Windows 7 ή Windows 8. Μπορείς, δηλαδή, να δεις την χρήση κομματιού του bandwidth σου ως το αντίτιμο για την απόκτηση τους. Και αν δεν σου αρέσει η όλη φάση, αφού τα έχεις κατεβάσει (“τσιμπώντας” ΚΑΙ εσύ “bandwidth από άλλους”, εγωίσταρε), υπάρχει (αν και χαμένη κάπου στο βάθος) δυνατότητα απενεργοποίησης της όλης φάσης.

eyes_funny_001.jpg

Προφανώς ΔΕΝ δικαιολογούμε την Microsoft για αυτή της την κίνηση, έτσι; Απλά, θεωρούμε γελοίο το όλο κλάμμα για ΑΥΤΟ το πρόβλημα (όταν κατεβάζεις τα επεισοδιάκια του Game of Thrones είναι καλά, έτσι; Αλλά ξέρω, είσαι από αυτούς που “κόβουν το seeding όταν έχει έρθει το επεισόδιο στο δίσκο”, παλιο-παρτάκια).

American-Camera-Watching

Υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα να κλαφτεί κανείς. Όπως, για παράδειγμα, πως η εταιρεία “ξέχασε”, διακριτικά-διακριτικά, να “κλείσει” το σύστημα που έστελνε δεδομένα τηλεμετρίας στους σέρβερες της “σχετικά με το πώς χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα κάθε χρήστης, τι κάνει με αυτό, τι αρχεία βλέπει και ποιά sites επισκέπτεται”.

Αυτό, ναι: ΕΙΝΑΙ πρόβλημα.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.