Μπου-χου, τα Windows 10 σου κλέβουν το bandwidth!

Με την κυκλοφορία των Windows 10 ξεκίνησαν και τα – δικαιολογημένα και μη – παράπονα σχετικά με το λειτουργικό σύστημα, τη Microsoft, τον τρόπο διάθεσης του, τον ζεστό καιρό, τα περιστέρια που κουτσουλάνε παντού μπλα-μπλα-μπλα.

Εντάξει, στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα δικαιολογημένο παράπονο – από τα πολλά που έχουν ακουστεί: τα Windows 10 “σου κλέβουν το bandwidth”. Ναι, και όμως, είναι αλήθεια: η τελευταία έκδοση του παραθυροσυστήματος της μάηκροσοφτ σου βουτά την ταχύτητα από του ρούτερ χουρίς να σε ρουτήσει και την μοιράζει σε άλλους. Γιατί έτσι. Μπού, κακιά μάηκροσοφτ, μπού.

Στην πράξη, βέβαια, και όπως επισημαίνουν όλοι όσοι έχουν κλαφτεί για αυτό το πρόβλημα ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ της παραπονοκλαψιάς τους, “είναι η ίδια προσέγγιση με το BitTorrent”. Ω, ναι.

Torrentz.eu_002.jpg

Βλέπετε, για να είναι γρηγορότερη η διάδοση του λειτουργικού συστήματος, έγκαιρα και δίχως να “γονατίσουν΄’ οι servers της, η Microsoft ακολουθεί προσέγγιση peer-to-peer στη διάθεση του. Το κατέβασες; Το έχεις στο δίσκο σου; Θα “στείλει κομματάκια του” και σε άλλους που το κατεβάζουν. Στάκα όμως, πριν κλαφτείς, σκέψου πως ΚΑΙ ΕΣΥ “το κατέβασες έτσι”.

Τώρα, βέβαια, θα πει κανείς “και γιατί να χαλάμε εμείς το δικό μας bandwidth και να μην πλερώσει πάλι η Microsoft, όπως είχε κάνει με τις παλαιότερες εκδόσεις των Windows”. Άλλοι θα επισημάνουν – ορθώς – πως “βρίσκονται σε σύνδεση με περιορισμένο όγκο δεδομένων και δεν τους παίρνει να χαλάνε κομμάτι αυτού του όγκου για να χαίρονται άλλοι με τη σύνδεση τους”.

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει, όμως, και μια παράμετρος που ξεχνούν διακριτικά όλοι: το ότι τα Windows 10 είναι, για την ώρα, ΤΣΑΜΠΑ αν είχες τα Windows 7 ή Windows 8. Μπορείς, δηλαδή, να δεις την χρήση κομματιού του bandwidth σου ως το αντίτιμο για την απόκτηση τους. Και αν δεν σου αρέσει η όλη φάση, αφού τα έχεις κατεβάσει (“τσιμπώντας” ΚΑΙ εσύ “bandwidth από άλλους”, εγωίσταρε), υπάρχει (αν και χαμένη κάπου στο βάθος) δυνατότητα απενεργοποίησης της όλης φάσης.

eyes_funny_001.jpg

Προφανώς ΔΕΝ δικαιολογούμε την Microsoft για αυτή της την κίνηση, έτσι; Απλά, θεωρούμε γελοίο το όλο κλάμμα για ΑΥΤΟ το πρόβλημα (όταν κατεβάζεις τα επεισοδιάκια του Game of Thrones είναι καλά, έτσι; Αλλά ξέρω, είσαι από αυτούς που “κόβουν το seeding όταν έχει έρθει το επεισόδιο στο δίσκο”, παλιο-παρτάκια).

American-Camera-Watching

Υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα να κλαφτεί κανείς. Όπως, για παράδειγμα, πως η εταιρεία “ξέχασε”, διακριτικά-διακριτικά, να “κλείσει” το σύστημα που έστελνε δεδομένα τηλεμετρίας στους σέρβερες της “σχετικά με το πώς χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα κάθε χρήστης, τι κάνει με αυτό, τι αρχεία βλέπει και ποιά sites επισκέπτεται”.

Αυτό, ναι: ΕΙΝΑΙ πρόβλημα.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • galacticusX

  Αυτό με το σύστημα τηλεμετρίας, είναι τσεκαρισμένο; Κι αν ναι, υπάρχει τρόπος να το κλείσεις;

 • Nikolaos Barkouzos

  Κανενα αρθρακι για το λανσαριμα των καινουργιων επε/στων της Intel, Skylake, θα εχουμε?

 • ducklord

  Γιές.
  Δες αυτό και, αν έχεις χρόνο, κάνε του και μια παρουσίαση για εδώ – τώρα δεν προλαβαίνω με την καμία, μόλις τελείωσα ένα πακετάκι παιχνιδο-ταινιο-ειδήσεων.

  https://github.com/10se1ucgo/DisableWinTracking/releases

  Αν θέλει να το κάνει παρουσίαση κάποιος άλλος ως guest blogger, με ινστράξιονς για τη χρήση του, εδώ είμαστε. Ασκ αουρ έντιτορ ιν τσήφ (“τον επεξεργαστή μέσα στον αφέντη”), Γκαλάκτικους, “απουπάνου”.

 • ducklord

  ΚΑΙ για αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παρακαλέσετε τον φίλτατο Γλάυτικους… Σόρυ… Γκαλάκτικους, που εκτός από τσήφ μπος αράουντ όσον αφορά στο περιεχόμενο (αυτός με βαράει όποτε γράφω βλακείες), είναι και ο βασικός “χαρντγουεράς” από τους δυο μας.

  Και φωτογραφοτέτοιος.

  Και μάστορας σε θέματα οθονών.

  Και ειδικός σε οτιδήποτε έχει να κάνει με “ποστάρω ως διά μαγείας χωρίς σύνδεση” (αφού τυγχάνει ΚΑΙ γκαντεμόσκυλο λόγω περιοχής – δεν έχει DSL, σκεφτόμαστε να στήσουμε δίκτυο ανάμεσα μας με εκπαιδευμένα περιστέρια, με γατιά “δεν έκατσε”, ακόμα τα ψάχνουμε.)

 • Lefteris

  Εχεμμμ… κοιτάξτε κατά το installation , των windows 10 , περνάει από την φάση των settings , όπου
  σαν πρώτη επιλογή με μεγάλα γράμματα σου δίνει τα : Express Settings .

  Κάπου εκεί σε αυτό το
  sector
  , έχει και άλλη μια επιλογή με
  πολύ μικρά γράμματα , την επιλογή : Customize Settings .

  Αν πατήσετε customize , σας οδηγεί σε ένα άλλο sector , με καμιά δεκαριά επιλογές.

  Αν διαβάσετε μία προς μία της επιλογές αυτές , θα δείτε ότι είναι τα κόλπα της Microsoft για
  να παρακολουθεί τους πελάτες της .

  Σας δίνει την δυνατότητα να τα απενεργοποιήσετε , έχει ON , OFF . απλά τα γυρνάτε ΟΛΑ στο OFF.

  Και συνεχίζετε την
  εγκατάσταση. ΜΗ κάνετε λογαριασμό στην Microsoft , αν έχετε ήδη ΜΗ κάνετε login από
  windows 10. Απλά δημιουργήστε ένα τοπικό account για τα windows 10.

  Υποτίθεται , ότι μετά από αυτά , η Μικρομαλακή , δεν σας
  παρακολουθεί , anymore …

  Βλέπετε , δεν περίμενα , είχα windows 8.1 , enterprise , το γύρισα σε windows 8.1 Pro , για να πάρω το Τζαμπέ ολέ upgrade των windows 10 Pro. Με enterprise δεν μπορείς να πας σε αναβάθμιση.

  Επίσης , όσοι έχετε classic shell button , στα windows 8/8.1 σας , θα πρέπει να κάνετε uninstall ( απ-εγκατάσταση ) το classic shell button πριν περάσετε στο upgrade .

  Σας το λέω γιατί την πάτησα , το είχα ξεχάσει , και όταν μπήκα στα windows 10 , με το shell ξεχασμένο , κάθε φορά που πατούσα στο start button των windows 10 , μου δημιουργούσε τρελά conflict με το shell . Άνοιγαν και τα 2 , έκλειναν και τα 2 , τρεμόπαιζε η οθόνη κλπ.

  Όλα τα παραπάνω , για τις ρυθμίσεις express settings κτλ , μπορείτε να τα βρείτε και σε αρκετά ξενόγλωσσα sites , όπου και οι ξένοι , έχουν την ίδια ενόχληση από την παρακολούθησή τους από την Microsoft και ψάχνουν τρόπους να απαλλαγούν από αυτή , χρησιμοποιώντας όμως τα windows 10.

  Γενικά είμαι υπέρ του καθαρού installation από την αρχή. ΑΛΛΑ, Σκέψου ΟΤΙ ..

  Μετά το upgrade που εγώ το βρήκα εξαιρετικά εύκολο , μέσα
  σε 20 λεπτά έχεις τελειώσει !

  ΔΕΝ χάνεις ΤΙΠΟΤΑ απολύτως .. ΤΙΠΟΤΑ.. ακόμα και το Desktop σου είναι ακριβώς το ΙΔΙΟ.. ΟΛΑ στη θέση τους ακόμα και το εικονίδιο του κάδου ανακύκλωσης , που εγώ προσωπικά έχω την συνήθεια να το τοποθετώ κάτω δεξιά της οθόνης , πάνω από το ρολογάκι δλδ..

  Ήταν εκεί ..το task bar ακριβώς όπως το είχα.. οι ρυθμίσεις των προγραμμάτων μου , ΟΛΑ όπως πριν .

  Και τα drivers κανονικά , αν και συνιστώ να τρέξετε ένα slim driver (free ) μετά την αναβάθμιση
  για όποια drivers έχουν ξεφύγει .

  Το πρόβλημα είναι στο πληκτρολόγιο του laptop toshiba , όπου δουλεύουν μόνο οι αριθμοί και τα γράμματα .. space και τέτοια δλδ δεν δουλεύουν προς το παρόν .. κάποιο driver είναι τώρα και δεν το έχω ψάξει ακόμα . Έτσι και αλλιώς πάντα έχω ένα πληκτρολόγιο usb το οποίο δουλεύει κανονικά .

  Αυτά τα λίγα ,
  για την ώρα . μέχρι νεοτέρας ..

 • galacticusX

  Ελπίζω από αύριο, Σάββατο, που θα πάρω στα χέρια μου το καινούριο 3G modem από τη Wind (έτσι καλύπτομαι δυστυχώς) να ξεπεράσω τα τεχνικά μου προβλήματα και να αρχίσω να ξαναγράφω. Δυστυχώς η τωρινή μου συσκευούλα πέφτει σε ταχύτητες 2G συνέχεια, οπότε αναγκάζομαι να κάνω αλχημείες στον browser, για να μη φορτώνει γραφικά, γιατί αλλιώς αργεί πάρα πολύ το φόρτωμα των σελίδων.

 • Nikolaos Barkouzos

  Καλα ρε παιδια, που μενετε ολοι? Στο πιο βαθυ φαραγγι που εχουν τα βουνα της Πινδου?

 • galacticusX

  Δυστυχώς, όσον αφορά εμένα, και όπως έχω προαναφέρει στο unreg, μένω σε αγροτική περιοχή, έξω από την Κερατέα και είμαι από τους προνομιούχους που είμαι πατσαρισμένος σε αναλογικό βρόγχο PCM. Και αυτό το πρόβλημα έχουν κι άλλοι, σε περιοχές αστικές, που κανονικά δεν θα έπρεπε να υφίστανται τέτοια προβήματα, π.χ. Παλλήνη, Γέρακας, Πικέρμι, Νέα Μάκρη κλπ.