Αυτό το drone θα σε φάει λάχανο

Ένα αυτοσχέδιο drone με προσαρμοζόμενο πιστόλι, προξενεί αναστάτωση και ανησυχία

air-camera-drone

Ένα video clip λίγων δευτερολέπτων στο YouTube, το οποίο δείχνει ένα αυτοσχέδιο drone, στο οποίο έχει προσαρμοστεί πιστόλι, το οποίο εκπυρσοκροτεί εξ αποστάσεως, έχει σημειώσει μέχρι στιγμής πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές και έχει κάνει το γύρο του κόσμου, μέσω των εισησεογραφικών πρακτορείων. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν πρόκειται για νόμιμη ή παράνομη κατασκευή, αλλά μάλλον η τελική επικρατούσα άποψη θα κατατείνει στο ότι ένα τέτοιο κατασκεύασμα αποτελεί όπλο, το οποίο εμπίπτει στη δικαιοδοσία της ειδικής αρχής ATF, η οποία ασχολείται, μεταξύ των άλλων, με την κατοχή και τη χρήση όπλων, φυσικά στις ΗΠΑ, απ’ όπου προέρχεται και ο 18 χρονος, ο οποίος έφτιαξε το συγκεκριμένο φονικό ελικοπτεράκι.

Φυσικά, τα drones έχουν καταστεί δημοφιλή, ακριβώς επειδή η τεχνολογία στις κάμερες και τις φορητές συκευές έχει εξελιχθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί κανείς να τα ελέγχει και να τα καθοδηγεί ακόμη και μέσω smartphone, εμπλουτίζοντας το προσωπικό του “χαρτοφυλάκιο” με εναέριες φωτό και βίντεο των φοβερών του “δραστηριοτήτων”. Η προσαρμογή, ωστόσο, όπλου, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και περιπλέκει την κατάσταση. Όπως σχολιάζει ένας πολίτης, τι θα γίνει αν τα ανώνυμα τρολάκια, που κρύβονται πίσω από ανεξιχνίαστες IP, αντί για δηλητήριο μέσω των social media, αρχίζουν να ανοίγουν πυρ δεξιά και αριστερά; Και μάλιστα, αν πάμε ακόμη ένα βήμα παραπέρα, αν το drone αυτό συνδυαστεί με έναν αλγόριθμο οπτικής αναγνώρισης που ξεχωρίζει ως στόχους π.χ. μαύρους, ή κρατώντες σημαία συγκεκριμένου κόμματος και σημαδεύει αυτόματα και επιλεκτικά, τι γίνεται τότε;

Η αλήθεια είναι ότι τα drones έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικά, αφού και στη χώρα μας, πάρα πολλοι είναι εκίνοι που σπεύδουν να τα αγοράσουν και μάλιστα σε τιμές που φτάνουν ακόμη και τις αρκετές χιλιάδες ευρώ, αφού ως γνωστόν, ο Έλληνας (ή μάλλον νεοέλληνας) είναι και μουράτος και μερακλής, όταν πρόκειται να επιδειχθεί μέσω της τεχνολογικής του πρωτοπορίας, είτε πρόκειται για high-end αμάξι, high-end smartphone, high-end tablet, high-end GoPro camera, ή high-end drone. To timeline στο Facebook αρχίζει να γεμίζει με τύπους που παίρνουν τα drones τους στα χωριά τους και μας δείχνουν με υπερηφάνεια τα λιόδεντρα, τις παραλίες, τα βουνά και τα λαγκάδια και βγάζουν εναέριες selfies. Είναι η νέα μόδα. Ωστόσο, όσο εκνευριστικό κι αν είναι να βλέπουμε από αέρος την ηλίθια μουράκλα του Ευτύχη Μπλέτσα, αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά στη ζοφερή προοπτική ενός drone που μας βάζει στο στόχαστρο.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.