Αυτό το rootkit θα σε ταλαιπωρήσει πολύ!

Δε θα γλυτώσεις, ακόμη κι αν σβήσεις όλο το λειτουργικό σου!
Έχουν αγριέψει τα πράγματα και οι εταιρείες ασφαλείας μας προειδοποιούν για την ύπαρξη ενός rootkit που προσβάλει τα UEFI BIOS των PCs, παραμένοντας κρυφά στο σύστημα, ακόμη κι αν σβήσεις τα πάντα από το δίσκο σου, ακόμη κι αν αλλάξεις δίσκο, ανεξαρτήτως του software AV προστασίας που χρησιμοποιείς.

Το πανούργο rootkit προσβάλλει κυρίως BIOS φορητών υπολογιστών, σχεδιασμένο από την Insyde, ενώ υπάρχουν και βάσιμες υποψίες ότι υπάρχει παραλλαγή του rootkit που προσβάλει και BIOS σχεδιασμένα από την AMIBIOS. Η γνωστή εταιρεία ασφαλείας Trend Micro κάνει λόγο ακόμη και για δυνατότητα προσβολής από το rootkit μέσω απομακρυσμένης εισβολής, αλλά προς το παρόν το βέβαιο εόναι ότι χρειάζεται φυσική πρόσβαση στο PC για μετάδοση του rootkit και συγκεκριμένα διαδικασία BIOS flashing με μολυσμένο firmware. Ως εκ τούτου, και αν διαπιστωθεί μόλυνση, το μόνο αντίμετρο είναι εκ νέου BIOS flashing με επίσημο firmware.

Info

Το επίμονο BIOS rootkit έχει εντοπιστεί σε spyware της εταιρείας Hacking Team, που εδρεύει στο Μιλάνο (Hacking Team Remote Control System – RCS). Πρόκειται για μια πολυσυζητημένη εταιρεία “ασφαλείας”, η οποία αναπτύσσει και πουλά επιθετικό software διείσδυσης και παρακολούθησης σε κυβερνήσεις και υπηρεσίες ασφαλείας.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.