iOS 9: η Siri βάζει τα καλά της

Η νέα έκδοση του mobile OS της Apple φαίνεται καλύτερη από ποτέ

Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος για iPhone και iPad, σίγουρα θα ενθουσιάσει όλους τους κατόχους αυτών των συσκευών. Το iOS 9 είναι πιο αυτοματοποιημένο, φανταχτερό, αλλά και πιο εξυπηρετικό από ποτέ, φέρνοντας τη γνωστή ψηφιακή βοηθό Siri, ξανά στο προσκήνιο. H Apple θέλει να πάρει το αίμα της πίσω από την Google και τη Microsoft, χαρίζοντας στη νέα Siri όλα τα πλεονεκτήματα που συναντούμε στην Cortana των Windows Phones, αλλά και του ολιστικού τρόπου λειτουργίας του Now on Tap, που υπόσχεται το Android M.

Όπως βλέπεις κι εσύ, στο παρακάτω κλιπάκι, η Siri του iOS 9 σκέφεται πριν από σένα για σένα, μαθαίνει από τις συνήθειές σου, φέρνει χρήσιμες πληροφορίες και αποτελέσματα από το web, αλλά και από εγκατεστημένες εφαρμογές και δέχεται εντολές μέσω ακόμη πολυπλοκότερων, αλλά και πιο φυσικών, για τον άνθρωπο, τρόπων εκφοράς – κάτι που φυσικά περιορίζεται στα Αγγλικά και σε όποιες άλλες, βασικές γλώσσες υποστηρίζεται η Siri. To όλο σύστημα που η Apple ονομάζει “proactive intelligence” – προληπτική ευφυΐα, είναι ακριβώς η εξέλιξη αυτού που εγακινίασε πρώτη η Microsoft με την Cortana, δηλαδή η σταδιακή “εκμάθηση” των συνηθειών του χρήστη και η προσαρμογή των δεδομένων που εμφανίζει, τις κατάλληλες ώρες και με την κατάλληλη ενέργεια, ώστε να τον εξυπηρετήσει καλύτερα. Οι αυτοματισμοί φτάνουν σε σημείο… αηδίας, π.χ. να ξεκινά αυτόματα η μουσική μόλις βάλεις τα ακουστικά, ή η Siri να σου βάζει αυτόματα υπενθυμίσεις στο Ημερολόγιο, αφού πλέον ξέρει καλύτερα από σένα τι χρειάζεσαι και πότε…

Το όλο σύστημα μοιάζει το αντίστοιχο του Android M να φαίνεται ερασιτεχνικό, τουλάχιστον ως προς την εκτέλεση και τη λειτουργικότητα του interface. Μάλιστα η Apple έχει ανοίξει έναν ανοικτό πόλεμο δημοσίων σχέσεων με την Google, όσον αφορά την πρόσβαση σε προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα του χρήστη, υποστηρίζοντας ότι όλα τα δεδομένα του χρήστη δεν ταυτοποιούνται με αυτόν, μέσω του μοναδικού ID της συσκευής, ούτε τυγχάνουν επεξεργασίας στους back end servers της Apple. Αυτό βέβαια, αν θέλουμε το πιστεύουμε, γιατί η Apple, όπως και οι άλλες μεγαλόσχημες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που εδρεύουν στις ΗΠΑ, υπακούουν στα κελεύσματα της κεντρικής κυβέρνησης, όσον αφορά την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας θεωρούν ότι αποτελεί ζήτημα “εθνικής ασφάλειας”.

Αλλά, ας επανέλθουμε στο iOS 9, το οποίο, πέρα από την πολύ σημαντική ανανέωση της Siri και του προγνωστικού τρόπου, με τον οποίο προβλέπει και αντιμετωπίζει τις ανάγκες του χρήστη, διαθέτει πλέον και καλύτερη υποστήριξη multitasking για το iPad, κάτι το οποίο αποτελούσε ανέκαθεν το υπ’ αριθμόν ένα αίτημα των “power users” του tablet της Apple. Μάλιστα, το σύστημα εμφάνισης πλάι-πλάι ταυτόχρονα εκτελούμενων εφαρμογών, φαίνεται να έχει αντιγραφεί από τη λειτουργία Snap των Windows 8.1. Ορίστε, για να λένε και οι MS fanboys ότι και η Apple τους αντιγράφει. Η Apple αγαπάει τόσο πολύ αυτό το χαρακτηριστικό, που το επεκτείνει και σε άλλα στοιχεία, όπως π.χ. την προβολή των φωτογραφιών. Το θέμα είναι ότι, κατά τα συνήθη της Apple, όλες οι νέες δυνατότητες multitasking θα υπάρχουν μόνο στο iPad Air 2. Οι κάτοχοι παλιότερων συσκευών, δυστυχώς ατύχησαν…

Πολύ πιο εξελιγμένοι εμφανίζονται πλέον και οι ψηφιακοί χάρτες της Apple, με επέκταση σε νέες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, με καλύτερη και ακριβέστερη πλοήγηση και συμπερίληψη στοιχείων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε διάφορες μεγαλουπόλεις του κόσμου. Κι άλλες μικροβελτιώσεις θα υπάρξουν σε άλλες εφαρμογές, όπως στα Notes, όπου υπάρχει ευκολότερος τρόπος εισαγωγής κειμένου. Βελτιωμένος επίσης θα είναι και το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω αντιστοίχισης πιστωτικών καρτών, το οποίο ονομάζεται πλέον Wallet και το οποίο θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερα σημεία πωλήσεων, τα οποία θα υποστηρίζουν τον “ανέπαφο” τρόπο πληρωμής των iPhones.

To iOS 9 θα φτάσει στις συσκευές του λαού μέσα στον Ιούλιο. Προς τέρψη και αγαλλίαση του φιλοχρίστου Μηλοέθνους, το λειτουργικό θα είναι πιο συμμαζεμένο με συμπιεσμένο update file, το οποίο θα έχει μέγεθος όχι μεγαλύτερο από 1,3GB, σε σχέση με το τεράστιο iOS 8, το οποίο είχε μέγεθος 4,6GB και προκάλεσε πολλούς πονοκεφάλους μέχρι να κατεβεί και να εγκατασταθεί από… αέρος.

 

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.