Η Intel αγοράζει την Altera για $16,7 δισεκατομμύρια

Με μία κίνηση που εγγυάται πως θα μείνει “στην κορυφή του παιχνιδιού” (…της κατασκευής μικροεπεξεργαστών), η Intel σκοπεύει να εξαγοράσει την κατασκευάστρια FPGAs, Altera, για κάτι λιγότερο από $17 δισεκατομμύρια.

ALTERA CORPORATION LOGO

Αν και η Intel βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά στην σχεδίαση, κατασκευή και διάθεση επεξεργαστών για PCs, δεν έχει “χωθεί” στο χώρο των Field-Programmable Gate Arrays, κατά κόσμον FPGAs. Αντίθετα με την Altera.

Info

Αντίθετα με τους “παραδοσιακούς” επεξεργαστές, οι FPGAs δεν δηλώνουν ειδίκευση σε μία συγκεκριμένη χρήση. Όπως δηλώνει και το “programmable” του ονόματος τους, μπορούν “να αλλάξουν διαρρύθμιση” κατόπιν της παραγωγής τους, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε διαφορετικά workloads.

Χονδρικά – αν και ΔΕΝ είναι “έτσι”, σκέψου το κάπως έτσι για λόγους ευκολίας – φαντάσου έναν επεξεργαστή αρχιτεκτονικής x86 να μπορεί… “να γίνει ARM”, δηλαδή “απο επεξεργαστής PC” να μεταλλάσσεται σε “επεξεργαστή κινητού / tablet”.

Σε αυτό το είδος “μεταλλασσόμενων” επεξεργαστών ειδικεύεται η Altera.

altera_001

Έτσι, αντί να ξεκινήσει από το μηδέν, η Intel προτίμησε να “αξιοποιήσει” τα… χρήματα της, εξαγοράζοντας μία εταιρεία που ήδη γνωρίζει τον χώρο και έχει αποδείξει πως “ξέρει τι κάνει” σε αυτόν.

note

Η Altera βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά στην κατασκευή FPGAs, αμέσως μετά την Xilinx.

Intel_Core_i7.jpg

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν στο παρελθόν, με την Intel να παρέχει την τεχνογνωσία και τα εργοστάσια της στην Altera, επιτρέποντας της την κατασκευή επεξεργαστών στα 22 και 14 νανόμετρα – όπου η Intel πρωτοπορεί.

Η συμφωνία ανάμεσα τους έχει σχεδόν κλείσει, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους υπόλοιπους έξι με εννιά μήνες.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.