Ο βιασμός της Sansa στο Game of Thrones

Τρία πουλάκια κάθονταν και πλέκανε πουλόβερ. Στο Westeros.

Πανικός στα social media και οργή από τους web ακτιβιστές και απανταχού υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: στο 6ο επεισόδιο της τρομερά δημοφιλούς σειράς Game of Thrones, η τελευταία σκηνή απεικονίζει το βιασμό της άμοιρης Sansa Stark, στα χέρια του σαδιστή και διαστροφικού συζύγου της, τον οποίο μόλις παντρεύτηκε.  Ο φεμινιστικός οίστρος ξεπέρασε κάθε όριο και πολλοί δήλωσαν αηδιασμένοι από αυτή την απαράδεκτη σκηνή βιασμού, η οποία υποβιβάζει την καημένη Sansa και προσβάλλει στο πρόσωπό της, όλες τις γυναίκες. Μάλιστα μια σουρλουλού Γερουσιαστής των ΗΠΑ ξεσπάθωσε στα social media και διέρρηξε τα ιμάτιά της, καλώντας τις γυναίκες να γυρίσουν την πλάτη τους στο Game of Thrones. Και φυσικά δεν έλειψαν ακατάσχετες φεμινιστικές φλυαρίες απίθανων διαστάσεων και αχανούς ηλιθιότητας, όπως ένα άρθρο σχετικά με την κακοποίηση των παντρμένων γυναικών στο Westeros.

Πολλοί χλιμίντζουρες έσπευσαν να δηλώσουν αγανάκτηση επειδή η σκηνή του βιασμού δεν υπήρχε στα βιβλία του G.R.R. Martin, ενώ για έναν που δεν έχει διαβάσει τα βιβλία, όπως εγώ, ήταν πολύ δύσκολο να βρεις αξιόπιστη πηγή για το τι ισχύει ακριβώς, αφού η παραπληροφόρηση και ο οχετός των οργισμένων και ανακριβών blog posts εμποδίζει τις πιο συνετές φωνές να έρθουν πιο μπροστά στα αποτελέσματα του Google Search.

Τελικά, όπως είδα, στο 5ο βιβλίο του Martin, υπάρχει μια ανάλογη σκηνή, στην οποία βιάζεται μια άλλη γυναίκα, φίλη της Sansa και η οποία είχε δοθεί στον σαδιστή Ramsay. Μάλιστα εκείνη η σκηνή, ήταν πολύ πιο σκληρή και αποτρόπαια από αυτό που είδαμε στις οθόνες. Όπως αποδεικνύεται, οι δημιουργοί της σειράς, συνένωσαν τις δύο ιστορίες και έβαλαν τη Sansa στη θέση του θύματος, για να αποφύγουν περιπλοκές και ανοίγματα σε παράλληλα σενάρια, καθώς δεν τους επιτρέπεται από τον περιορισμένο χρόνο που έχουν στα επεισόδια. Άλλωστε, από νωρίς, ο 5ος κύκλος της τηλεοπτικής σειράς έδειξε ότι οι δημιουργοί του αποφάσισαν να παρεκκλίνουν από την ιστορία των βιβλίων, καθώς πρέπει να συμμαζέψουν λίγο την πληθώρα των χαρακτήρων που εξιστορεί ο Martin, αλλά και να επικεντρωθούν στους βασικούς χαρακτήρες, τους οποίους έχει αγαπήσει περισσότερο το κοινό.

Η παράνοια, ωστόσο, του Διαδικτύου, δεν μειώθηκε κατ’ ελάχιστο: η σειρά Game of Thrones έχει γίνει πλέον φαινόμενο και μάλιστα σε επίπεδο υστερίας. Η ίδια η Sansa έχει γίνει meme, επειδή στη σειρά όλο άσχημα πράγματα συμβαίνουν στους αγαπημένους της και η ίδια περιφέρεται σαν την άδικη κατάρα στο Westeros, προσπαθώντας η δόλια να προστατέψει την αγνότητά της και την παρθενία της. Δυστυχώς… μύρισε κι αυτή τον κρίνο!

Ευτυχώς που βγήκαν και πολλοί πιο νηφάλιοι και νουνεχείς άνθρωποι και επεσήμαναν ότι πρόκειται για μεταφορά μυθιστορήματος φαντασίας και μάλιστα με αντισυμβατική προσέγγιση στα στερεότυπα της τυπικής ηρωϊκής μεσαιωνικής λογοτεχνίας φαντασίας. Εδώ έχουν σφαγεί άντρες, γυναίκες, παιδιά και μωρά με τους χειρότερους τρόπους, έχουν σουβλιστεί, αποκεφαλιστεί, κομματιαστεί, ψηθεί και ξάφνου μας έπιασε ο πόνος για τη σκηνή ενός βιασμού, ο οποίος μάλιστα, δε φαίνεται καν στο πλάνο, καθώς η κάμερα είναι στραμμένη στον καημένο Theon Grayjoy, ο οποίος αναγκάζεται να παρακολουθήσει. Κι ας μην ξεχνάμε τα φριχτά βασανιστήρια του ίδιου του Theon, ο οποίος ευνουχίστηκε από τον Ramsay. Τι να πει κανείς…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.