Η Apple θέλει το DNA σου

Για το καλό της ανθρωπότητας φυσικά

Apple ResearchKit

Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι η Apple είχε μεγάλα σχέδια για το ResearchKit, την software πλατφόρμα της, που είδαμε να ξεκινά τον περασμένο Μάρτη και η οποία επιτρέπει τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων που καταγράφονται από τους ειδικούς αισθητήρες των συσκευών της Apple (και συμβατών από τρίτους), με σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία και έρευνα από γιατρούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων.

Η φήμη της Apple τη βοήθησε να έχει μεγάλη ανταπόκριση το σχέδιό της και να προσελκύσει χιλιάδες γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και εταιρείες της ιατρικής βιομηχανίας, οι οποίες ανακάλυψαν έναν εύκολο τρόπο συλλογής μαζικού όγκου δεδομένων, αλλά και ανάπτυξης νέων εφαρμογών και εργαλείων, αρωγών στα σχέδιά τους.

note

Kαι η Google θέλει να μπει στο παιχνίδι της συλλογής και “αξιοποίησης” του DNA μας

Εκείνο που αφήνει μια περίεργη γεύση στη γλώσσα είναι ότι το συγκεκριμένο project της Apple επεκτείνεται και στη συλλογή γενετικού υλικού DNA και δεν περιορίζεται στην καταγραφή και συλλογή βιομετρικών στοιχείων όπως η πίεση, οι καρδιακοί παλμοί κλπ. Μιλάμε για εντελώς διαφορετική πτυχή του σχεδίου της Apple, το οποίο απαιτεί εθελούσια συμμετοχή του ατόμου, το οποίο θα δίνει το γενετικό του υλικό σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια εγκεκριμένα από την Apple. Σε πρώτη φάση, το γενετικό υλικό που θα συλλέγεται, θα χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της ακολουθίας του γονιδιώματος, κάτι για το οποίο υπάρχουν μερικά ειδικά ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ, με τα οποία φέρεται να συνεργάζεται η Apple.

Galacticus's thoughts

Βεβαίως το να ανακατεύεται με το DNA μας, μια εταιρεία που έχει χτιστεί πάνω σε proprietary τεχνολογίες και θέλει να μπει και πάλι μεσάζων, ανάμεσα σε μας και την επιστημονική έρευνα, μόνο καλό δεν είναι. Η Apple, δυστυχώς, βλέπει τα βιομετρικά μας δεδομένα ως εμπορεύσιμα big data, και ίσως, κάποια μέρα, ανακατευτεί και σε ιδιόμορφες πατέντες βιοτεχνολογίας, αν δεν το έχει ήδη κάνει.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.