Αυτόνομες… νταλίκες απο την Daimler!

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα του, το Wired μας περιγράφει πώς η Daimler μετέφερε τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης της Mercedes-Benz σε μια… νταλίκα – και “γιατί αυτό είναι θετικό”.

Daimler_self_driving_truck_003.jpg

Αν και το άρθρο του Wired δεν εμβαθύνει ούτε αναλώνεται σε τεχνικές λεπτομέρειες, έχει αρκετό ενδιαφέρον και μόνο από το θέμα του, το οποίο δεν είναι παρά η πρώτη… νταλίκα-που-οδηγεί-τον-εαυτό-της.

Ody's thoughts

Που σίγουρα “στους παππούδες geeks”, σαν εμένα, ξυπνά αναμνήσεις απο τον… Goliath, τον “μεγάλο αντίπαλο” του K.I.T.T. στην κλασική σειρά Knight Rider!

Η αυτο-οδηγούμενη νταλίκα της Daimler έχει ήδη δοκιμαστεί εκτενώς και φαίνεται να λειτουργεί δίχως σημαντικά προβλήματα. Ή, τουλάχιστον, βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τα αυτο-οδηγούμενα “απλά αυτοκίνητα” για τα οποία βλέπουμε συχνά σχετικές ειδήσεις.

Daimler_self_driving_truck_002.jpg

Η εταιρεία ουσιαστικά μετέφερε στην νταλίκα της τεχνολογίες που ήδη χρησιμοποιούσε η Mercedes-Benz, που επίσης της ανοίκει, και οι οποίες, όπως επισημαίνεται, υπάρχουν εδώ και χρόνια.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το πόσο τονίζεται, περισσότερες από μία φορές σε όλη την έκταση του άρθρου, το ότι η προσθήκη “αυτονομίας” σε νταλίκες δεν έχει ως στόχο να αντικαταστήσει τους οδηγούς τους, αλλά να τους διευκολύνει στην δουλειά τους. Διότι ένας ξεκούραστος οδηγός είναι και ένας πιο αποδοτικός οδηγός, που αν δεν χρειάζεται να είναι συνέχεια αφοσιωμένος στην διαδικασία της οδήγησης, όταν χρειαστεί να κάνει κάτι τέτοιο, όντας πιο ξεκούραστος, το κάνει πιο αποτελεσματικά.

Πάντως, κατά την ίδια, και παρά το ότι σε όλες τις μέχρι τώρα δοκιμές της δεν έχουν εμφανιστεί σημαντικά προβλήματα, μάλλον θα κάνουμε αρκετά χρόνια ακόμα μέχρι να δούμε αυτήν την τεχνολογία να χρησιμοποιείται εκτενώς σε νταλίκες στους δρόμους. Πάνω – κάτω, υπολόγιζε περίπου μία δεκαετία, και είσαι μέσα.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.