Απο την αρχαία Ελλάδα στο Blade Runner και το Ex Machina

Σε ένα εξαιρετικό άρθρο του στο The New York Review of Books, ο Daniel Mendelsohn παρουσιάζει την σχέση μας με τα ρομπότ και τις τεχνητές ευφυΐες, απο την εποχή των αρχαίων προγόνων μας μέχρι την απεικόνιση τους στο πρόσφατο Ex Machina.

ex_machina_004

Στο άρθρο του, που δεν θα αναπλάσουμε ή αποδώσουμε εδώ διότι ούτε έχουμε τα δικαιώματα, ούτε μας αρέσει να… κλέβουμε ύλη από αλλού (μπορείς να το διαβάσεις, στην αγγλική, με μια επίσκεψη στην πηγή μας), ο Daniel Mendelsohn παρουσιάζει μια σφαιρική εικόνα της σχέσης μας με τα ρομπότ και τις τεχνητές ευφυΐες.

ex_machina_002

Μια “εικόνα” που ξεκινά με την Ιλιάδα του Ομήρου, και τις εκεί περιγραφές των “Αυτόματων” που κατασκεύαζε ο Ήφαιστος ως βοηθούς του (και όχι μόνο), συνεχίζει με την ιστορία του Ιάσονα με τους Αργοναύτες, κάνει μία στάση στον Frankenstein της Mary Shelley και καταλήγει στα Blade Runner, A.I., Her και Ex Machina.

Όπως καταλαβαίνεις, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια που αξίζει να τιμήσεις με μια ανάγνωση, για ένα θέμα που, χάρη στις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής ευφυΐας αλλά και του Quantum Computing, δείχνει πιο ενδιαφέρον από ποτέ.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.