Όλοι θέλουν να διαβάσουν τη σκέψη σου

Εκρηκτική αύξηση της έρευνας για εφαρμογές νευροτεχνολογίας

tinfoilhats

Στο παρελθόν έχουμε ασχοληθεί με εντυπωσιακές εφαρμογές συσκευών που μπορούν να μεταφράσουν τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου σε εντολές χειρισμού. Πάρε για παράδειγμα το ειδικά διαμορφωμένο ελικοπτεράκι Parrot AR Drone 2, το οποίο μπορεί να οδηγηθεί μέσω του κράνους Emotiv Epoc EEG, το οποίο, κυριολεκτικά, διαβάζει τη σκέψη του χειριστή, υποκαθιστώντας τα σύρματα χειριστήρια.

Πετυχημένα πειράματα πάνω στην επικοινωνία εγκεγάλου-μηχανής  έχουν διεξαχθεί από τις αρχές της δεκαετίας, ενώ κι άλλες πειραματικές διατάξεις δείχνουν ότι είναι πλέον πολύ πιο εύκολο, όχι μόνο να αποκρυπτογραφηθούν οι εντολές του εγκεφάλου, αλλά και να δοθούν εντολές στο νευρικό σύστημα, με τρόπο μη παρεμβατικό, από ξένο παράγοντα.

Αυτά είναι μονάχα ένα απειροελάχιστο δείγμα του τι πρόκειται να επακολουθήσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Ήδη, οι πατέντες που κατοχυρώνονται γύρω από τέτοια συστήματα νευροτεχνολογίας, έχουν εκτοξευθεί κατακόρυφα, μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά εδώ:

Neurotech

Το ενδιαφέρον των εταιρειών είναι τεράστιο, καθώς η τεχνολογία φαίνεται ότι αρχίζει να είναι σε θέση να αποκρυπτογραφεί την νοητική μας και συναισθηματική κατάσταση, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για οποιονδήποτε λανσάρει ένα νέο προϊόν και θέλει να διαπιστώσει πραγματικά πως νιώθει ο καταναλωτής απέναντί του και αν έχει θετική η αρνητική προδιάθεση για αυτό.

Ανάμεσα στους κατόχους ευρεσιτεχνιών γύρω από τις τεχνολογίες ανάγνωσης και αποκρυπτογράφησης εγκεφαλικών κυμάτων είναι και η Microsoft. Μία από τις πατέντες περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ένα σύστημα θα μπορούσε να ανιχνεύσει πότε ο χρήστης είναι υπερβολικά κουρασμένος, έτσι ώστε ο υπολογιστής αυτομάτως να αλλάζει το interface του σε απλούστερη μορφή.

Επίσης άλλη πατέντα περιγράφει τη μέθοδο προβολής διαφήμισης στην οθόνη, την κατάλληλη στιγμή, όταν ο χρήστης είναι σε καλή διάθεση και δεκτικός σε προωθητικά μηνύματα.

Ανάμεσα στις εταιρείες με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο πατεντών πάνω σε εφαρμογές νευροτεχνολογίας είναι οι Microsoft, Nielsen, BodyMedia (που φτιάχνει το γνωστό JawBone), Accenture, και IBM. Δηλαδή εταιρείες που ασχολούνται με big data, analytics, προώθηση διαφημίσεων, καταγραφή βιομετρικών δεδομένων, wearables και Internet of Things.

Galacticus's thoughts

Μήπως πρέπει να αρίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά για εκείνα τα περίφημα σκουφιά από αλουμονόχαρτο;;

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.