Νέος σταθμός στο κβαντικό computing

Η IBM φτιάχνει το θεμελιώδες κβαντικό chip
Την ώρα που οι φακοί της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στα μωρά της Δούκισσας του Kensington και της Βαρώνης Μενεγάκη, η IBM ανακοινώνει ότι καρόρθωσε να φτιάξει ένα κβαντικό υπεραγώγιμο chip, το οποίο δείχνει ότι μπορεί να πετύχει, εκεί που απέτυχαν πολλές άλλες απόπειρες κατασκευής ενός πραγματικού κβαντικού υπολογιστή.

Εδώ και χρόνια ο κβαντικός υπολογιστής μοιάζει με το “Άγιο Δισκοπότηρο”, που επιζητούμε, για να εκτοξεύσει την τεχνολογία των υπολογιστών σε άλλα, δυσθεώρητα επίπεδα και να μας επιτρέψει να επιλύσουμε προβλήματα, τα οποία είναι, είτε αδύνατον να επιλυθούν, ή απλώς είναι πρακτικά ασύμφορο, καθώς απαιτούν τόσο χρόνο, όσο και η ζωή του Σύμπαντος, μερικά δις χρονάκια δηλαδή.

Το κβαντικό chip της IBM, το οποίο λειτουργεί σε θερμοκρασία μόλις ενός βαθμού πάνω από το απόλυτο μηδέν, σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένεις, ανυπόμονε εραστή της τεχνολογίας, να δεις σύντομα κβαντικές CPU για το DIY PC σου, γιατί οι κβαντικοί PCs δυστυχώς μισούν τις θερμοκρασίες “δωματίου”. Τουλάχιστον είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς προγενέστερες προσπάθειες, όπως ο περίφημος κβαντικός υπολογιστής D-Wave, στον οποίον μάλιστα είχαν επενδύσει πολλά NASA και Google, αποδείχθηκε… ψιλομούφα!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.