Κάτω η αντιεργατική Disney!

Το σκοτεινό πρόσωπο μιας μαγικής εταιρείας

Disney George Lucas

Η συγκεκριμένη είδηση αφορά ασφαλώς την Αμερική και δεν αγγίζει τον τόπο μας, αλλά δεδομένης της παγκοσμιοποίησης, μην παίρνεις όρκο ότι δε θα έρθει και η δική μας η σειρά. Ποιο είναι λοιπόν το θέμα; Η Disney, μαζί με άλλες, υψηλού προφίλ, εταιρείες, έχουν συστήσει το λόμπι “Partnership for a New American Economy“, το οποίο προωθεί την απασχόληση ειδικευμένων μεταναστών εντός των ΗΠΑ, προκειμένου να μειωθεί το εργατικό κόστος και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της όλης καμπάνιας είναι η προώθηση της άδειας παραμονής H-1B, μιας άδειας visa, η οποία δεν προσφέρει υπηκοότητα στον ξένο εργαζόμενο, αλλά του επιτρέπει παραμονή περιορισμένης διάρκειας, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της σύμβασης που έχει υπογράψει με την εταιρεία.

Η Disney, τις προάλλες, είχε απολύσει 135 εργαζόμενους στο τμήμα IT, αλλά αναφορές των ίδιων των εργαζομένων αναφέρουν πως στην πραγματικότητα οι απολύσεις ανήλθαν σε εκατοντάδες, αντίθετα από την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. Όπως αναφέρουν κάποιοι απολυθέντες εργαζόμενοι, οι ειδικευμένοι μετανάστες που τους πήραν τις δουλειές, ήρθαν με αεροπλάνο, μόλις μια μέρα πριν την κοινοποίηση της απόλυσης. Μιλάμε δηλαδή για συστηματική και άκρως οργανωμένη ενέργεια εκ μέρους της εργοδοσίας.

america-lobby

Αυτά, για όσους συντρόφους πιστεύουν ότι θα κονομήσουν μέσα από νέες τεχνολογίες, startups και γενικά θα βρουν το El Dorado του καπιταλισμού. Τα πράγματα είναι πολύ πιο άγρια και ανελέητα απ’ όσο νομίζουμε. Η χώρα μας έχει μπει με μαθηματική ακρίβεια στην τροχιά αυτού του είδους του ασύδοτου καπιταλισμού και η υψηλή τεχνολογία δουλεύει, δυστυχώς, προς όφελός του.

Ασφαλώς οι τεχνολογικές καινονομίες που όλοι αγαπάμε, δεν έχουν πολιτικό πρόσημο, αλλά το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ένας εργαζόμενος σήμερα, όσο εξειδικευμένος και ταλαντούχος και να είναι, διακρίνεται για την απόλυτη έλλειψη σεβασμού στα στοιχειώδη δικαιώματά του. Πως θα σου φαινόταν, σύντροφε, αν είχες την τιμή κάποια μέρα να δουλέψεις πάνω στα next-gen CGI animations της επόμενης ταινίας του Πολέμου των Άστρων, και να έχεις την τιμή να σε αναφέρουν στα credits, αλλά μόλις τελειώσει η παραγωγή, να σε στείλουν πίσω από εκεί που ήρθες.

Κι αν είσαι 25άρης ή 30άρης, εντάξει, ας πούμε ότι θα την παλέψεις την κατάσταση. Αν είσαι 40άρης και βάλε κι έχεις και 2 κουτσούβελα να θρέψεις, τι θα γίνει, θα μετακινείσαι σαν τον νομάδα από χώρα σε χώρα, αν θέλεις να δουλέψεις σε εργασίες με υψηλές απολαβές. Θα σου λένε “σορι φίλε, αλλά μεταμίζουμε σε Νέα Ζηλανδία, επειδή εκεί έχουν χαμηλότερους φόρους”.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.