H OUYA πάει για φούντο

Η εταιρεία πίσω από τη γνωστή Android μικροκονσόλα είναι καταχρεωμένη και αναζητά αγοραστή
Πριν από 2 χρόνια η Ouya, η πιο διάσημη από τις μικροκονσόλες Android της εποχής, κατόρθωνε να ξεπεράσει παρασάγγας το όριο των 950, πε΄ριπου, χιλιάδων δολαρίων, που είχε θέσει ως όριο χρηματοδότησης στο Kickstarter και να μαζέψει πάνω από 8 εκατομμύρια. Στη συνέχεια άντλησε δεκάδες επιπλέον εκατομμύρια από διάφορους επενδυτές, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να “απογειωθεί” και να καταστεί κερδοφόρα. Κι αυτό παρά τα επιπλέον 15 εκατομμύρια, που κατάφερε να προσελκύσει από επενδυτές, μετά την επιτυχή καμπάνια στης στο Kickstarter, χώρια άλλες συμφωνίες που απέφεραν επίσης πολλά κέρδη, καθώς και μια συμφωνία με κινέζους, που απέφερε άλλα 10 εκατομμύρια, όπως θα δούμε παρακάτω.

ouya 001

Σε αυτή την πορεία δεν είναι καθόλου τυχαία η συμπεριφορά και τα αλεπάλληλα λάθη τακτικής των στελεχών της εταιρείας. Αρχικά, αφού πήραν τα λεφτά που ήθελαν – και πολύ περισσότερα από αυτά που προσδοκούσαν -, απέτυχαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση των πελατών και άργησαν χαρακτηριστικά να παραδώσουν τις κονσόλες στους υποστηρικτές της. Παράλληλα δεν έδωσαν όσο βάρος έπρεπε στην ποιότητα κατασκευής της κονσόλας και κυρίως των χειριστηρίων, με αποτέλεσμα πολλοί να περιμένουν τη 2η γενιά Ouya, η οποία διόρθωνε πολλά από τα προβλήματα hardware της αρχικής υλοποίησης.

Όσο περνούσε ο χρόνος, το chipset της κονσόλας, δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νέων παιχνιδιών και το, άλλοτε πανίσχυρο Tegra 3, τώρα δεν μπορεί να “σηκώσει” το βάρος των νέων 3D τίτλων που έχουν αναπτυχθεί για iOS και Android. Παράλληλα, η Ouya, αποξένωσε τους indie developers, με περίεργες τακτικές “μαντρώματός” τους στο δικό της οικοσύστημα, με την κατακριτέα τακτική της να καλύπτει τα όρια χορηγίας στο Kickstarter, με αντάλλαγμα την αποκλειστικότητα των games μόνο για λειτουργία στη δική της κονσόλα. Έτσι, μπορεί σήμερα, σύμφωνα με τα όσα λέει η εταιρεία, να έχει μεγαλώσει τη βιβλιοθήκη των διαθέσιμων τίτλων της σε 1.000 παιχνίδια, με 40.000 developers να ασχολούνται με την πλατφόρμα της, αλλά αυτά τα νούμερα δεν αρκούν για να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία.

OUYA console

Την ίδια στιγμή, παρότι η Ouya, ως Android κονσόλα, εκμεταλλευόταν το ανοικτό, αυτό, λειτουργικό σύστημα, έβαζε η ίδια τρικλοποδιά στον εαυτό της, γυρίζοντας την πλάτη στον ωκεανό apps του Google Play Store. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, έφτασε και σε κάποιο σημείο ο ανταγωνισμός από μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας, την Nvidia, την Amazon, τη Sony, τη Valve και άλλους, οι οποίοι άρχισαν τη διάθεση των δικών τους, λίαν ανταγωνιστκών μικροκονσολών, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Ouya. Αρνητικά εκλήφθηκε από το κοινό και η απόφαση της Ouya να επιβάλλει συνδρομή 60 δολλαρίων για πρόσβαση σε “premium” περιεχόμενο, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία διάλεγε δωρεάν τίτλους, ή ήθελε να πληρώνει ανά εφαρμογή, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο των μικροπωλήσεων, που εφαρμόζεται χρόνια τώρα σε όλα τα app stores.

Το μακροπρόθεσμο πλάνο της εταιρείας ήταν να βασιστούν στην επιτυχία της κονσόλας, για να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας δικής τους πλατφόρμας και υπηρεσίας gaming και apps, την οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν σε τρίτους. Σ’ αυτά τα πλαίσια κατάφεραν να κλείσουν μερικές συμφωνίες, όπως π.χ. με την MadKatz, η οποία μάλιστα είναι ένας από τους ανταγωνιστές της Ouya, αλλά και την κινεζική εταιρεία Alibaba, μέσω της οποίας τα παιχνίδια της πλατφόρμας Ouya θα εμφανίζονταν, αποκλειστικά σε smart TVs της εταιρείας Xiaomi, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα ταμεία της εταιρείας, άλλα 10 εκατομμύρια. Ωστόσο, αυτές οι συμφωνίες δεν απέφεραν τα αναμενόμενα και τα χρέη διογκώνονταν.

Έτσι, τώρα πλέον, η Ouya αναζητά απελπισμένα την οικονομική στήριξη για να καταστήσει το χρέος της εξυπηρετήσιμο, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να επωμιστεί νέα δάνεια, καθώς στον ορίζοντα μάλλον δε φαίνεται κάποιος επενδυτής, πεπεισμένος για την μελλοντική προοπτική του οράματος της εταιρείας. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας αναζητούν σανίδα σωτηρίας με σκοπό την εηαγορά της Ouya, πριν έρθει το σημείο να κηρύξουν πτώχευση.

Galacticus's thoughts

Αυτά γίνονται όταν δίνεις περισσότερη έμφαση στο χτίσιμο μιας ελκυστικής εικόνας, χωρίς να έχεις τα εχέγγυα να πραγματοποιήσεις όσα υπόσχεσαι και μάλιστα, όταν θεωρείς ότι μπορείς να καπελώνεις την αγορά, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι έχεις έλεγχο ατόμων και καταστάσεων, στις οποίες είσαι απλός συμμέτοχος.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.