ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ PLAYSTATION 4 ΚΑΙ… Όπα, στάσου, όχι ακριβώς.

Ήδη έχει αρχίσει να εξαπλώνεται η είδηση πως το PlayStation 4 έσπασε, από καταστήματα στην Βραζιλία, που βρήκαν τρόπο να τρέχουν πειρατικά αντίτυπα σε αυτό. Δεν είναι έτσι, όμως, η κατάσταση. Τσου.

PlayStation_4_-_003.jpg

Εμείς πετύχαμε την είδηση στο Destructoid, και με μια γρήγορη αναζήτηση είδαμε πως ήδη έχει αρχίσει να εξαπλώνεται. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι μιλούν για “σπάσιμο” του PlayStation 4, δίχως να καταλαβαίνουν τι ακριβώς έχει παίξει.

Όχι, φίλε gamer, Το Πλέηστέησο Το Τελευταίο Το Άσπαστο ΔΕΝ “έσπασε”.

Υπάρχει μεγάλη, όχι, να το τονίσουμε αυτό, ΜΕΓΑΑΑΑΛΗ διαφορά ανάμεσα σε μια “σπασμένη κονσόλα” και στο “να παίζεις κόπιες των Χ παιχνιδιών που δεν αγόρασες νόμιμα στη δική σου, μη-σπασμένη κονσόλα”.

Τα τζιμάνια στη Βραζιλία, λοιπόν, φαίνεται πως βρήκαν τρόπο χρησιμοποιώντας ένα Raspberry Pi να “κλωνοποιήσουν” το firmware αλλά ΚΑΙ τις άδειες χρήσης, ΚΑΙ την “ταυτότητα” του σκληρού δίσκου ενός PlayStation 4 και, στη συνέχεια, “να τα γράψουν” σε ένα άλλο.

Αποτέλεσμα, το δικό σου PlayStation 4 να μπορεί να γίνει π.χ. κλώνος “του πλεηστέϋσο του Μπάμπη, που έχει ήδη αγοράσει 10 – 15 παιχνίδια αντίθετα με εσένα”.

Και αυτό δεν είναι “σπάσιμο”;

Τσού! Διότι όταν έχεις μια “σπασμένη κονσόλα”, ΕΣΥ καθορίζεις το πώς θα λειτουργήσει, το τι θα εγκαταστήσεις και θα παίξεις σε αυτήν. Δεν παίζεις “αυτά που αγόρασε ο άλλος, πριν από εσένα για εσένα”.

PlayStation 3 Hard Disk Drive

Διότι, βλέπεις, αφού ΟΥΤΕ “η κονσόλα του Μπάμπη” είναι, στην πραγματικότητα, “σπασμένη”, ΔΕΝ αποκτά και η δική σου τη δυνατότητα να της εγκαθιστάς ότι θέλεις, “να παίζεις τις πειρατικές κόπιες που κατέβασες από τον Πιράτ Μπέη” και τέτοια. Ώ, όχι.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να παίξεις τα παιχνίδια που ήταν ήδη εγκατεστημένα σε αυτήν, και μετά…

Και μετά, πάπαλα! Θα πρέπει να ξαναπας στο κατάστημα “που σου έχωσε τα πειρατικά στην κονσόλα σου” (ενώ εσύ δεν ήξερες τα τι και τα πως), και να τους ξανα-μανα πλερώσεις για να σου ξανα-μανα χώσουν ένα προκαθορισμένο σύνολο παιχνιδιών στην κονσόλα σου, τα οποία, όπως και πριν, θα έχουν κλωνοποιήσει από κάποια άλλη, υπάρχουσα κονσόλα.

Πρόσθετο μειονέκτημα, πως προφανώς δεν θα έχεις τα παιχνίδια στο δικό σου προφίλ, αλλά θα τα παίζεις “μέσα απο το προφίλ αυτού που τα αγόρασε”. Και πως αυτό, λογικά, μπορείς να το κάνεις μόνο όσο βρίσκεσαι offline, αφού δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζονται στους servers της Sony περισσότεροι απο ένας… Μπάμπηδες online.

Διότι ο Μπάμπης είναι ο Μπάμπης. Ένας είναι, π’ ανάθεμα τον, δεν είναι τα Minions. Και αν εμφανιστούν περισσότεροι από ένας, η Sony μπορεί να το εντοπίσει εύκολα και να κόψει σε όλους τους “κλώνους” την πρόσβαση στα παιχνίδια τους.

Και σε ερωτώ: ΕΝΑΣ κόπανος, απο όσους αποκτήσουν ένα τέτοιο σετ “κλωνοποιημένων παιχνιδιών”, ΔΕΝ θα την κάνει τη βλακεία να συνδεθεί online, πρακτικά ορίζοντας ημερομηνία λήξης στα παιχνίδια που έχει κλωνοποιημένα στην κονσόλα του – και, μαζί με την… ηλίθια πάρτη του, και σε όσους άλλους “μοιράζονται” τον ίδιο λογαριασμό;

Μη χαίρεσαι, ακόμα, λοιπόν, φίλε πειρατέμπορα. Το PS4 δεν έσπασε, και όσο παραμένει μια κατά κύριο λόγο δικτυακή κονσόλα, δεν θα είναι εύκολο να σπάσει. Αφού αν σπάσει, στην επόμενη σύνδεση του με τους servers της Sony, αυτή θα μπορεί να δει πως είναι “σπασμένο” και να του κόψει την πρόσβαση.

Επιπλέον, θα μπορεί να προσθέσει στην επόμενη έκδοση του firmware της κονσόλας ειδικές “απαγορεύσεις” για “ό,τι έχει κυκλοφορήσει σε πειρατική εκδοχή”, ώστε να το καταστήσει unplayable.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.