Δε θα κάνεις εικονικά Χριστούγεννα

Το Oculus Rift δε θα βγει μέσα στο 2015

Αδέρφια, η μέρα της λευτεριάς από τα δεσμά του πραγματικού κόσμου πλησιάζει… αλλά είναι ακόμη μακριά: Η Oculus μας λέει ότι το περίφημο Oculus Rift virtual reality headset θα είναι διαθέσιμο νωρίς το 2016 και επίσης μας έδειξαν και μερικές εικονίτσες από το τελικό προϊόν, έτσι όπως θα το πάρει στα χέρια του ο ευτυχής πελάτης. Μπορεί να μας φαίνεται υπερβολικό που χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια, οι δημιουργοί του, να καταλήξουν σε τελική καταναλωτική έκδοση του Rift, ειδικά όταν αυτό ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012, μέσα από το Kickstarter.  Αλλά μην ξεχνάμε ότι στην αρχή το όλο project έμοιαζε περισσότερο με πείραμα, παρά με επιχειρηματική ενέργεια και οι δημιουργοί του δεν περίμεναν οι ίδιοι τόσο θερμή υποδοχή από το κοινό και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, κάτι που άλλαξε εντελώς τα δεδομένα.

Τελικά η μεγάλη αναμονή δημιούργησε τεράστιες προσδοκίες και προσέλκυσε το ενδιαφέρον κι άλλων παραγόντων. Από τότε μέχρι σήμερα έχει συντελεστεί, σχεδόν, μια κοσμογονία γύρω από το Oculus Rift, καθώς η εταιρεία ανήκει πλέον στο Facebook και άλλοι παίκτες έχουν μπει στην αρένα. Τελικά, το Oculus Rift, από πρωτοπόρο στη σύλληψη, θα βγει μάλλον τελευταίο για τον καταναλωτή, δεδομένου ότι το  Valve/HTC VR headset, και μάλλον και το Sony Project Morpheus θα βγουν νωρίτερα, ή σχεδόν ταυτόχρονα με το Oculus Rift.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.
 • e4rthw0rm

  Άντεξα δύο μνημόνια, άντεξα κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά, άντεξα νεοναζί να εκλέγονται δημοκρατικά, άντεξα Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο εκτός φυλακής, άντεξα κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά με γκαρνταρόμπα καφενείου και υπουργό οικονομικών απομίμηση του Σταμάτη Γαρδέλλη, αλλά Χριστούγεννα χωρίς Oculus Rift δεν νομίζω οτι μπορώ να αντέξω. See you on the other side…

 • ducklord

  Η γυναίκα μου έχει τρομάξει με εμένα όσον αφορά στο Oculus Rift! Είναι το μόνο πράγμα για το οποίο με έχει δει να βαράω τέτοια πόρωση – και να το έχω ξεκαθαρίσει: δεν με νοιάζει αν δεν έχω να φάω, αν πεθαίνω στο κρεβάτι του πόνου, αν δεν έχουν μείνει χρήματα ούτε για χαρτί υγείας. Είναι το μόνο πράγμα που κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει από το να το αγοράσω φέτος / τώρα πια, του χρόνου.

  Και της το έχω εξηγήσει ως εξής: “αυτά τα πράματα τα έβλεπα σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και εργαστήρια στυλ NASA προ τριανταετίας, σε πολύ-πολύ χειρότερη μορφή. Πληρώναμε δυο και τρία και πέντε κατοστάρικα για να παίξουμε λίγο με μια χάλια και γκουμουτσέ δεκάκιλη κρανούμπα αυτού του στυλ `στον ναό` στη Στουρνάρη προ εικοσαετίας. Και τώρα που θα μπορούμε να το αποκτήσουμε σπίτι, `δεν`;!”…

  Τρείς ψηφιακές εμπειρίες είμαι σίγουρος πως αποτελούν σημείο – σταθμό στη (ψηφιακή) ζωή μου: η απόκτηση του πρώτου μου υπολογιστή, ενός c64, η αναβάθμιση του στον μεγαλο έρωτα της ζωής μου, μια Amiga 500 (και, λίγα χρόνια μετά, αυτής σε μια Amiga 1200), και τωρα η αγορά ενός Oculus Rift. Όλα τα αλλα είναι, απλά, λεπτομέρειες.

 • galacticusX

  To θυμάμαι το γωνιακό ουφάδικο Στουρνάρη με τα πολυτελή μωσαϊκά και το VR αριστερά μόλις έμπαινες. Δεν αξιώθηκα να το χρησιμοποιήσω ποτέ, αλλά απ’ ότι μου είχαν πει ήταν κάτι παρόμοιο με Virtual Boy, ό,τι έπρεπε για να τυφλωθείς πρόωρα. Μιλάμε αρχές δεκαετίας 90.

 • ducklord

  Να σου πω εγώ που το θυμάμαι, για να καταλάβεις ακριβώς γιατί μιλάμε: κράνος γύρω στα πέντε κιλά, που σε πονούσε ο αυχένας αν το χρησιμοποιούσες περισσότερο από 5 λεπτά, χοντρά καλωδιωμένο με την υπόλοιπη μονάδα.

  Ευτυχώς (;!) ΔΕΝ μπορούσες, και να ήθελες, να το χρησιμοποιήσεις περισσότερο από ένα λεπτό. Βλέπεις, ένα παιχνίδι είχαν, όσο το θυμάμαι εκεί, όλο κι’ όλο, έναν εξομοιωτή εναέριων μαχών, μόνο που… δεν “έτρεχε”! Το hardware δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του τίτλου, με αποτέλεσμα η κίνηση να “τρέχει” με ρυθμό 3 – 5 καρέ το δευτερόλεπτο. Όχι ό,τι καλύτερο για “εξομοιωτή πτήσης”.

  Επιπλέον, η τεχνολογία της εποχής δεν μπορούσε να αποδώσει… επιφάνειες, όπως-λέμε-textures, και έτσι τα γραφικά του παιχνιδιού ήταν πολυγωνικά-σκέτο, και μάλιστα με πολύ μικρό αριθμό πολυγώνων – X-Wing και βγάλε.

  Και έτσι, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, στην καλύτερη, και αν ήσουν πολύ τυχερός, μέχρι το ένα λεπτό – το πολύ, είχες… χάσει! Τέλος “εμπειρίας”!

  Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν δεδομένο πως θα σου προκαλούσε πονοκέφαλο, ενώ επιπλέον… άδειαζε και την τσέπη σου, ζητώντας απο δύο μέχρι και πέντε φορές περισσότερο από ότι τα υπόλοιπα παιχνίδια στον “ναό”, καθιστώντας την εμπειρία μια κουραστική, άκρως ενοχλητική και πανάκριβη ματιά σε ένα πιθανό αλλά πολύ μακρινό μέλλον.

  Και για αυτό θέλω το καταραμένο το Rift. Διότι εκείνο το “τότε πιθανό μέλλον” υλοποιείται μέσω αυτού. Χωρίς τα τότε μειονεκτήματα.

  Ακόμα και αν ΔΕΝ είναι τέλειο το Rift, που προφανώς δεν θα είναι, σίγουρα θα είναι τουλάχιστον εκατό φορές καλύτερο απο εκείνο το… μαρτύριο, εκείνη την μαγευτική… μαζοχιστική ονείρωξη που τότε, πάντα στο πριν και μετά, φάνταζε καλύτερη από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

 • e4rthw0rm

  Εντάξει, μπορώ να πω οτι τα επιχειρήματα μου ακούγονται πολύ ανθρώπινα, οπότε δέχομαι τον ενθουσιασμό και την προσμονή σου. Αλλά τελικά, πόσο θα κοστίζει το μαραφέτι; Και που θα συνδέεται; Τι συσκευές θα υποστηρίζει; (Ναι, βαριέμαι να κάνω γούγλη σέρτς…)

 • galacticusX

  Θά ‘ναι ακριβή η μαλ…, εχμ, η συσκευή, δεδομένων των καπέλων που μας φοράνε εδώ, βλέπω κανένα 450άρι. Ε, δε θα θέλεις και μια κάρτα γραφικών της προκοπής, γύρω στα 200-250 ευρώ και έναν αξιοπρεπή επεξεργαστή κλάσσης Core i5; Αφόδευσον εντός Πολυχρόνιε!

 • e4rthw0rm

  Έψαξα λίγο τα VR γκατζετάκια και είδα και το playstation morpheus. Ιδέα δεν είχα για το μαραφέτι. Λέει κι αυτό οτι πάει για αρχές του 2016. Λες να αρχίσω να ψαρώνω κι εγώ με τις εικονικές μαλ…, εχμ, συσκευές;

 • ducklord

  Το θέμα είναι τι επιλογές κάνεις. Πριν από δυο – τρία (τέσσερα;! το έχω χάσει) χρόνια αγόρασα το “καινούργιο” μου PC, που έχει ως “πυρήνα” έναν Core i7 πρώτης γενιάς. Την ίδια περίοδο, γνωστοί μου πήραν οικονομικότερα PC, γλιτώνοντας περίπου 100 με 200 ευρώπουλα.

  Φέτος οι περισσότεροι ψάχνονται για αναβάθμιση, ενώ εγώ, που αναρωτιώμουν “αν όντως χρειάζομαι αναβάθμιση και υπάρχει κάτι καλύτερο να αγοράσω”, βλέπω πως οι “σύγχρονοι” Core i7 είναι “μόλις” 20% – 30% γρηγορότεροι από αυτόν που έχω έχω, κι αυτό σε συγκεκριμένες εργασίες. Και ζητούν, για την απόκτιση τους, πάνω απο… €400!!! Ο δε “δικός μου” εξακολουθεί να “παίζει” γύρω στα €250 – €350, ουσιαστικά μη έχοντας χάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της αρχικής αξίας του.

  Αντίθετα, η κάρτα γραφικών που είχα πάρει τότε θεωρείται, πια, Για Τα Μπάζα (TM), αν και εξακολουθεί να ανταποκρίνεται σχετικά ικανοποιητικά στους περισσότερους σύγχρονους τίτλους – είναι μια ταπεινή Radeon 6950.

  Αποτέλεσμα, λόγω της… σοφής (μα, τι κουνγκ-φου μάστερ είμαι πια) επιλογής του Core i7, για ένα “premium” €100 – €150 απο ό,τι θα μου κόστιζε τότε ένας οικονομικότερος Core i5 ή “ό,τι μπούρδα είχε βγάλει η AMD”, το PC μου “με κράτησε” 1-2 χρονάκια παραπάνω, και με μια αλλαγή GPU μάλλον “θα με βγάλει” και για 1 – 2 χρονάκια ακόμα, χωρίς σημαντικά προβλήματα.

  Που θα πει πως το συνολικό κόστος για να μεταβώ στην εποχή της Virtual Reality, για να έρχομαι στην συζήτησή μας, θα είναι αυτό της κρανούμπας και μιας νέας κάρτας γραφικών, όχι ενός ολόκληρου “νέου κουτιού”. Όχι κι’ άσχημα.