Το Oculus Rift αντιγράφει το Hololens της Microsoft

Μέχρι σήμερα το Oculus Rift δήλωνε ειδίκευση στην εικονική πραγματικότητα, δηλαδή στο να το φοράς και να σε ταξιδεύει σε άλλους, ψηφιακούς κόσμους. Τώρα, απέκτησε τη δυνατότητα να τους συνδυάζει με τον πραγματικό. Σαν το Hololens.

hololens_008

Οι όροι και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες συσκευές είναι παρόμοιοι: εικονική πραγματικότητα και επαυξημένη πραγματικότητα. Κράνη και στα δύο. Μία οθόνη σε κάθε μάτι και στα δύο. Πλήθος αισθητήρων και / ή καμερών και στα δυο.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι και διαφορετικά: η εικονική πραγματικότητα σε αποκόπτει από τον πραγματικό κόσμο και σε ταξιδεύει σε διαφορετικούς, όπως προβάλλονται στις οθόνες των σχετικών συσκευών, η επαυξημένη πραγματικότητα προσθέτει τεχνητά, ψηφιακά στοιχεία “επάνω” από τον πραγματικό κόσμο, δημιουργώντας ένα υβρίδιο πραγματικού-ψηφιακού.

microsoft-hololens

Τώρα, ο πρώτος… αγγελιοφόρος του νέου κόσμου της εικονικής πραγματικότητας, το Oculus Rift, απέκτησε και δυνατότητα λειτουργίας ως συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας, χάρη στην εξαγορά της Surreal Vision από τους δημιουργούς του.

Η Surreal Vision, ως “ανεξάρτητη εταιρεία”, ειδικευόταν ακριβώς σε αυτές τις τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας, και η απόκτηση της απο την Oculus θα της επιτρέψει να προσθέσει στην δική της… κρανούμπα τη δυνατότητα “ανάγνωσης” του πραγματικού κόσμου και “προβολής ψηφιακών στοιχείων” σε αυτόν, όχι με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι μας έδειξε η Microsoft κατά την αποκάλυψη του δικού της, όμοιου αλλά διαφορετικού Hololens.

Έτσι, τουλάχιστον, δεν θα χρειάζεται να… αγοράσεις ΔΥΟ κρανούμπες, με καθεμιά να δηλώνει ειδίκευση μόνο σε μία από τις δύο προσεγγίσεις. Και μόλις το Oculus Rift απέκτησε ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους “ή το ένα, ή το άλλο” ανταγωνιστές του.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
  • galacticusX

    Πολύ ενδιαφέρον, αλλά όχι ιδιαίτερα πρακτικό, με τα τωρινά δεδομένα της τεχνολογίας του Oculus. Εννοώ ότι δεν είναι πρακτικό να τριγυρνάς στο σπίτι με το κράνος στο κεφάλι και αντί να βλέπεις τον κόσμο με τα μάτια σου, να τον βλέπεις βιντεοσκοπημένο live μέσα από την κάμερα του Oculus. Είναι λιγάκι αστείο. Στο μέλλον, που το κράνος θα συρρικνωθεί σε ένα ζεύγος γυαλιών με ελαφρύ σκελετό και η κάμερα θα έχει ανάλυση ultra HD, τότε πιστεύω ότι αυτή η τεχνολογία θα είναι εντυπωσιακά (μερικοί θα πουν “ανησυχητικά”) κοντά στο πραγματικό!