Tesla Powerwall: η μπαταρία που θα φέρει την ενεργειακή ανεξαρτησία στα σπίτια μας

Ο Elon Musk μας δείχνει το δρόμο της απεξάρτησής μας από το δίκτυο ηλεκτροδότησης
Σε μια παρουσίαση, η οποία σίγουρα δε θα έκανε ευχάριστη εντύπωση στους ανθρώπους της Δ.Ε.Η., ο φιλόδοξος επιχειρηματίας Elon Musk αποκάλυψε τις, τελευταίας τεχνολογίας, μπαταρίες που επινόησαν οι τεχνικοί του, με σκοπό την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με πηγή τον Ήλιο, για χρήση στο σπίτι, αλλά και επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Ο Musk δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις και λέει ξεκάθαρα ότι στόχος της νεοσυσταθείσας εταιρείας του, Tesla Energy, είναι να πείσει όσους περισσότερους ιδιώτες μπορεί, ώστε να προχωρήσουν σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και μπαταριών Tesla και να αποδεσμευτούν, μερικώς ή και ολοκληρωτικά από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Tesla Powerwall

Οι μπαταρίες που παρουσιάστηκαν είναι δύο ειδών: μια μικρότερης χωρητικότητας στις 7 ή 10 Κιλοβατώρες (με κόστος αντίστοιχα, 3 και 3,5 χιλιάδες δολάρια) και μια μπαταρία βαρέως τύπου στις 100 Κιλοβατώρες. Ο πρώτος τύπος μπαταρίας, που προορίζεται για κατοικίες, ονομάζεται Tesla Powerwall, ενώ ο μεγάλος τύπος, Tesla Powerpack. Μέχρι και 9 μπαταρίες τύπου Powerwall μπορούν να συνδυαστούν σε ένα σύστημα συστοιχίας, ενώ οι μεγάλες μπαταρίες Powerpack μπορούν να συνδυαστούν σε συστοιχίες δεκάδων μονάδων, με έναν πρώτο στόχο τη δημιουργία αυτόνομου υποσταθμού 250 Gigawatt.

[noteΚατά μέσο όρο 13.994 kWh καταναλώνει κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, εκ των οποίων οι 10.244 kWh αφορούν θερμική ενέργεια και οι 3.750 kWh ηλεκτρική ενέργεια.[/note]

Φυσικά, ο Elon Musk είναι ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος άνθρωπος και αν προσέξει κανείς την ομιλία του, αλλά και τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις του ακροατηρίου, θα παρατηρήσει αρκετές υπερβολές. Η αλήθεια είναι ότι φυσικά η μετατροπή ορυκτών καυσίμων για τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να πάψει σε κάποιο σημείο, αλλά κάπου το πράγμα έχει μπερδευτεί με τις εκπομπές καυσαερίων και CO2, αφού ακόμη και σήμερα υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα αν η περίφημη “κλιματική αλλαγή” έχει κάποια σχέση με το CO2. Η αλήθεια είναι ότι ασχέτως αυτού του παράγοντα, η εκμετάλλευση της αστείρευτης ηλιακής ενέργειας είναι κάτι επιτακτικό και απαραίτητο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο ζωής και πολιτισμού, χωρίς το διαρκή φόβο εξάντλησης των ορυκτών καυσίμων.

Tesla Powerwall

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο σημείο είναι τι θα γίνει, άμα όλοι μπορέσουμε ξαφνικά να αποκτήσουμε τις κομψές, εντοιχιζόμενες μπαταρίες του Elon Musk, πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι να συντηρούμε αυτά τα συστήματα, τι θα γίνεται σε περιπτώσεις βλάβης ή αδυναμίας του συστήματος να καλύψει ξαφνικές αιχμές στην κατανάλωση ρεύματος, πόσα “κρυφά” έξοδα εγκατάστασης, συντήρησης κλπ. θα υπάρχουν, τι μέγεθος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών απαιτείται ρεαλιστικά για την ηλεκτροδότηση μιας κατοικίας και άλλα τέτοια μικροζητήματα.

Αλλά, όπως και να έχει το πράγμα, στο μέλλον θα στραφούμε σαφώς σε τέτοιες λύσεις – αν δεν είναι οι κομψές μπαταρίες του Elon Musk, σίγουρα θα βρεθούν κι άλλοι μιμητές, αφού η απαραίτητη τεχνολογία υπάρχει και αναπτύσσεται σε πολλές, τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες.

Galacticus's thoughts

Δυστυχώς το παρόν νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δίχως σύνδεσή του στο ηλεκτρικό δίκτυο και μάλιστα το κόστος, αλλά και το όλο και μικρότερο ανταποδοτικό όφελος, τείνουν να καταστήσουν τις εγκαταστάσεις ζημιογόνες. Ήδη οι απλοί καταναλωτές οικιακού τιμολογίου πληρώνουμε διπλά την κιλοβατώρα εξαιτίας επιπρόσθετων χρεώσεων με επιπρόσθετα κερατιάτικα τέλη για δίκτυο μεταφοράς, διανομής, “λοιπές χρεώσεις”, υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας, χώρια το περίφημο “ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων”, πληρώνοντας την ανικανότητα και ανευθυνότητα της ΔΕΗ να εκσυγχρονιστεί και να αξιοποιήσει τις πλούσιες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας με τις οποίες είναι ευλογημένος ο τόπος μας. Πώς να βγούμε “off the grid” ρε παιδιά, για να μην έχουμε κανένα κερατά πάνω από τα κεφάλια μας;

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.