Τα έξυπνα κρουαζιερόπλοια και η ελληνική πραγματικότητα

To Quantum of the Seas, ένα μεγαθήριο κρουαζιερόπλοιο καταπλέει στον Πειραιά
Μόλις έλαβα στο inbox μου ένα ενθουσιώδες, σχεδόν οργασμικό Δ.Τ., σχετικά με το κολοσσιαίο “έξυπνο” κρουαζιερόπλοιο Quantum of the Seas, το οποίο, όπως αναφέρεται, έφθασε στον Πειραιά φέρνοντας μαζί του μία σειρά από πρωτοφανείς καινοτομίες και παροχές εν πλω. Το Δ.Τ. το παραθέτω αυτούσιο στη 2η σελίδα του post.

Εκείνο όμως που θέλω να καταθέσω εδώ είναι η προσωπική αίσθηση που μου αφήνει ένα τέτοιο κολοσσιαίο κρουαζιερόπλοιο και μάλιστα “έξυπνο“, με την έννοια ότι διαθέτει πολυάριθμα αξιοθέατα, χώρους διασκέδασης, αναψυχής και δραστηριοτήτων, βασισμένα σε εντυπωσιακές τεχνολογίες. Ρομποτικούς μπάρμαν, προσομοιωτή ελεύθερης πτώσης, γυάλινες κάψουλες σε ψηλά σημεία με πανοραμική θέα και άλλα τέτοια θαυμαστά.

Σίγουρα, δε μιλώ εκ μέρους κανενός και μπορεί να έχω κι άδικο, αλλά τουλάχιστον όπως το βλέπω εγώ, τέτοια κρουαζιερόπλοια που προωθούν ένα μοντέλο μαζικού τουρισμού, δεν ταιριάζουν με τη φυσιογνωμία της Ελλάδας και του τουριστικού μοντέλου, που τουλάχιστον θα ήθελα να έβλεπα εγώ για την πατρίδα μου. Προσωπικά δε θέλω να βλέπω τερατώδη σκάφη στα ελληνικά λιμάνια με χιλιάδες επιβάτες και φορτωμένα με high-tech συστήματα διασκέδασης και εστιατόρια με φαγητό από τον jamie Oliver και άλλους διάσημους σεφ.

Το μοντέλο της κρουαζιέρας και του “all-inclusive“, όπως και των τεράστιων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, μου δημιουργεί πολύ αρνητικά συναισθήματα. Για μένα η τεχνολογία έχει νόημα στην Ελλάδα και τον τουρισμό της σε εγκαταστάσεις μικρότερης κλίμακας, με μεγαλύτερο σεβασμό για τη φυσιογνωμία του Ελληνικού τοπίου και την ανάδειξη των φυσικών της προτερημάτων. Προτεραιότητα θα έπρεπε να δωθεί σε έναν τουρισμό με περισσότερα ποιοτικά και όχι ποσοτικά χαρακτηριστικά. Χώρια που οι κρουαζιέρες, δεν υσμφέρουν ουσιαστικά και από οικονομική άποψη, καθώς ο τουρίστας δε θα δώσει το συνάλλαγμά του στον ξενοδόχο, στον μαγαζάτορα, τη μικρή επιχείρηση, που πρέπει πραγματικά να είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

quantum-03

Το βρίσκω άτοπο να θέλεις να κάνεις διακοπές σε ένα κρουαζιερόπλοιο και όχι σε έναν τόπο πλούσιο σε φυσικές καλλονές, ιστορία και ένα σωρό ευκαιρίες ανακάλυψης νέων τοπίων, διαδρομών, ανθρώπων και εμπειριών που προκύπτουν από τον ίδιο τον τόπο, όχι από τα high-tech gadgets. Αυτά τα βρίσκεις στην καθημερινότητά σου, δεν είναι ανάγκη να κάνεις simulated sky diving σε πλοίο! Δεν έπεται, ότι επειδή μοπρούμε να φτιάξουμε τεράστια κρουαζιερόπλοια που σου δημιουργούν WOW! factor, σώνει και καλά είναι η ενδεδειγμένη λύση για μια χώρα με το μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας.

Έτσι λοιπόν, μπράβο στον κύριο Μώραλη, την κα Κουντουρά και όλους τους άλλους μεγαλόσχημους, που βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν φωτογραφίες και να κάνουν δημόσιες σχέσεις, αλλά για μένα, αυτό δεν είναι το μέλλον που θέλω ούτε για τον τουρισμό της χώρας μου, ούτε για την ίδια τη χώρα μου. Δεν είμαι ο ιθαγενής που εντυπωσιάζεται από high-tech μπιχλιμπίδια. Το δικό μου όραμα τεχνολογίας είναι ένας πιο διαισθητικός και διακριτικός τρόπος παροχής υπηρεσιών, χωρίς να ακυρώνεται ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του τόπου. Δε μ’ αρέσει το θέαμα των υπερωκεανείων στις μικρά ελληνικά πελάγη και γραφικά ελληνικά νησιά.

Δυστυχώς, νομίζω ότι κάπου έχουμε χάσει τη μπάλα σε αυτόν τον τόπο. Όταν ακούς δηλώσεις όπως:

Quote:

Σας υποδεχόμαστε σε ένα λιμάνι 2.500 ετών ιστορίας, σε μια καινούργια προβλήτα που φέρει το όνομα του αθηναίου ηγέτη Θεμιστοκλή, νικητή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, αλλάζοντας έτσι τον ρου της ιστορίας για ολόκληρο το δυτικό κόσμο

αντιλαμβάνεσαι τη νοοτροπία από την οποία διακατέχεται ένα τμήμα της κοινωνίας, αλλά και το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Τι σχέση έχει ο Θεμιστοκλής με αυτό το τερατούργημα; Τι ασύνδετες ανοησίες είναι αυτές; Τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης. Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει, τουλάχιστον σε μένα, μια τέτοια δήλωση. Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, φιλοσοφίας και νοοτροπίας. Είναι θέμα αντίληψης της επιχειρηματικότητας, του τρόπου με τον οποίο υιοθετούμε συγκεκριμένα σχήματα τεχνολογικών και οικονομικών μοντέλων και τελικά, ποια κατεύθυνση θέλουμε να πάρει ο τουρισμός για τη χώρα μας.

Page 1 of 212
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.