Τα Windows, όπως τα ήξερες, πέθαναν. Τα Windows 10 είναι το τελικό “The End”;!

Η στάση της Microsoft απέναντι στην τελευταία έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος της, Windows 10, δείχνει πως θα είναι η τελευταία “κανονική” έκδοση τους στην ιστορία της τεχνολογίας.

windows_10_009

Όλο και περισσότερες φήμες δείχνουν να επιβεβαιώνουν αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και τόσο καιρό: τα Windows 10 μάλλον θα είναι η τελευταία “αυτόνομη” έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Όπως λέμε “δεν θα υπάρξει επόμενη”. Τέρμα. The End.

Προφανώς αυτό δεν σημαίνει πως… τα Windows είναι παρελθόν, το αντίθετο, πως τα Windows 10 είναι το μέλλον – ένα μέλλον πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα απο “τον κόσμο των Windows” γενικότερα, μα που οι φίλοι “λινουξάδες” της παρέας, και ειδικότερα διανομών όπως η Gentoo, θεωρούν καθημερινότητα.

Βλέπεις, η νέα τάξη πραγμάτων ορίζει πως το λογισμικό – λογισμικό, δεν έχει πια φράγκα, αντίθετα με τις υπηρεσίες, τα “services”. Κανείς δεν δίνει, πια, €100, €200 και €500 για ένα λειτουργικό σύστημα, την εποχή που Linux και, κυρίως, Mac OS και Android διατίθενται με μηδενικό κόστος. Κανένας, όμως, δεν έχει και πρόβλημα να πληρώνει €5, €10, άντε, και €50 ανά κάποιο διάστημα, για να έχει πρόσβαση σε πραγματικά χρήσιμες “υπηρεσίες”.

Ody's thoughts

”Υπηρεσίες” που, βέβαια, στο κοντινό παρελθόν μπορεί να τις έβρισκες ως “πακέτο software”, μα… ας μην το κάνουμε θέμα.

windows_10_003

Έτσι, όλα δείχνουν πως τα Windows 10 θα είναι η τελευταία “έκδοση” των Windows και, ταυτόχρονα, η αφετηρία της ολοκληρωτικής μετατροπής τους σε “υπηρεσία”. Δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις ποτέ κάποια “επόμενη έκδοση” τους.

Κατεβάζοντας τις “αναβαθμίσεις”, τα patches και updates που θα διαθέτει η Microsoft για αυτά, ουσιαστικά θα τα “ανανεώνεις” κομματάκι-κομματάκι. Ανανέωση στην ανανέωση, θα αλλάζουν, θα αναβαθμίζονται, θα… μεταλλάσσονται, και έτσι μετά απο… δυο – τρια χρόνια αναβαθμίσεων, τα Windows “που θα έχεις τότε” θα είναι αρκετά διαφορετικά απο τα Windows “που είχες σήμερα”. Η μετάβαση απο τα μεν στα δε, όμως, θα γίνεται με μικρά βηματάκια, προοδευτικά.

Ως “υπηρεσία”.

Windows Store

Έτσι, πρακτικά, εξαφανίζεται η ανάγκη για “αυτόνομες εκδόσεις”, στην οποία είχαμε μάθει μέχρι σήμερα. Και όπως κατάλαβαν οι φίλοι λινουξάδες, στους οποίους αναφερθήκαμε νωρίτερα ακριβώς για αυτόν τον λόγο, πρόκειται για την προσέγγιση των λεγόμενων “rolling releases”, όπου όλο το λογισμικό, μαζί και το λειτουργικό σύστημα, παραμένουν “ρέοντα”, “ευέλικτα”, “μεταλλασσόμενα”, ανάλογα με τις ανάγκες και προσταγές της κάθε εποχής.

Ναι, λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα τα Windows 10 θα είναι η τελευταία έκδοση των Windows στην ιστορία του ever και η αρχή μιας νέας εποχής.

windows_10_002

Ody's thoughts

…και, ταυτόχρονα και ως ένα σημείο, και… το τέλος της πειρατείας για το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα, αφού αν χρειάζεται να κατεβάζεις νέα updates κάθε λίγο και λιγάκι, που όχι απλά “θα patch-άρουν κομμάτια του λειτουργικού συστήματος” αλλά μπορεί να φτάνουν σε σημείο να αλλάζουν την ίδια την δομή του, μάλλον θα είναι κομματάκι δύσκολο για τον κάθε θαμώνα του Πιράτ Μπέη να μπορεί να διατηρήσει αντίστοιχους ρυθμούς με cracked updates και αντιμετώπιση της όποιας “προστασίας”.

Και, εξάλλου, αφού όλα δείχνουν πως θα υπάρχει και “basic free plan” (για αυτό και το “τσάμπα update για τους νόμιμους κατόχους του προηγμένων εκδόσεων”), δεν υπάρχει καν λόγος για πειρατεία! Ποιός είναι τόσο… ηλίθιος να κατεβάζει πειρατικές εκδόσεις “δωρεάν” λογισμικού;!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.