Elbrus: επεξεργαστές από τη Ρωσία

Μπορεί να είναι λιγάκι πίσω στην τεχνολογία, αλλά είναι πραγματικότητα

Elbrus RUSSIAN CPU

Οι Ρώσοι δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και αναπτύσσουν τη δική τους μικροτεχνολογία επεξεργαστών. Συγκεκριμένα μαθαίνουμε οτι η εταιρεία MCST – Moscow Center of SPARC Technologies, άρχισε ηδη να δέχεται παραγγελίες για τα συστήματα της που βασίζονται σε επεξεργαστές δικής της κατασκευής.

Η MCST φτιάχνει επεξεργαστές με προδιαγραφές και επιδόσεις παρόμοιες με εκείνες των επεξεργαστών Core i3 και Core i5 της Intel, βεβαίως σε εντελώς διαφορετική πλατφόρμα. Έτσι υπάρχουν επεξεργαστές “mainstream” όπως ο Elbrus-4C, που αποτελεί βάση για το ολοκληρωμένο συστημα Elbrus ARM-401, το οποίο, με τη σειρά του, τρέχει μια ειδική διανομή Linux.

Παράλληλα, η MCST παράγει και συστήματα business, όπως το server rack Elbrus-4.4, το οποίο δέχεται 4 sockets για αντίστοιχους επεξεργαστές Elbrus-4C και υποστηρίζει μέχρι 384GB RAM.

Το θέμα είναι ότι, με απόλυτα κριτήρια, η τεχνολογία της MCST είναι τουλάχιστον μια πενταετία πίσω από την τρέχουσα τεχνολογία microchips που χρησιμοποιούμε ήδη. Ενδεικτικό είναι ότι οι επεξεργαστές Elbrus είναι φτιαγμένοι στην κλίμακα των 65 νανομέτρων, σε σχέση με τα 14nm των μοντέρνων επεξεργαστών της Intel, κάτι που συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις, κάτι κρίσιμο, ειδικά για επαγγελματικές εφαρμογές.

Τουλάχιστον όμως οι Ρώσσοι το παλεύουν, στην πορεία μπορεί να καλύψουν το χάσμα γενεών που τους χωρίζει από τη δυτική τεχνολογία.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.
 • ducklord

  Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, γιατί είχα διαβάσει για αυτά επί εποχής Amiga, μα αν δεν απατώμαι η τεχνολογία ARM είναι καταδικασμένη, έλεγαν τότε, στο να έχει πάντα χαμηλότερες επιδόσεις όσον αφορά σε “ωμή δύναμη”, αλλά να υπερτερεί σε ψιλο-multitasking καταστάσεις. Ήταν, έεελεγαν, καλύτερη “στο να επεξεργάζεται μικρότερα αλλά περισσότερα κομματάκια δεδομένων” απο ό,τι η x86 αρχιτεκτονική.

  Δεν ξέρω αν ισχύει, δεν σχεδιάζω επεξεργαστές, αλλά μια σύγκριση ανάμεσα στα σημεία που υπερτερούν και υστερούν μέχρι και σήμερα τα κινητά και τα tablets, που βασίζονται κατα κορον σε αυτή την αρχιτεκτονική, σε σχέση με “τα τυπικά PCs”, δείχνει να επικυρώνει αυτή την άποψη.

  Και αφού οι επεξεργαστές του θέματος βασίζονται στην ίδια αρχιτεκτονική, μάλλον δεν μιλάμε για κάτι που θα μπορέσει, έστω και στο μέλλον, να αντικαταστήσει τις ανταγωνιστικές προτάσεις των Intel και AMD, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το πως θα έχουν εξελιχθεί και αυτές μέσα στο ίδιο διάστημα. Μπορεί, όμως, να αποτελέσει πολύ καλή εναλλακτική.

  Απο την άλλη, στο παιχνίδι των ARM έχει χωθεί και η Apple, που από ότι λέγεται έχει ρίξει αρκετά λεφτά σε αυτή την αρχιτεκτονική, με στόχο, μακροπρόθεσμα, να την χρησιμοποιήσει και στους υπολογιστές της – που χρησιμοποιούνται εκτενέστατα ΚΑΙ επαγγελματικά, αν όχι… κυρίως επαγγελματικά. Οπότε, αν αυτή, και κανα-δυο άλλοι “παίκτες” (π.χ. Nvidia) καταφέρουν να αναγκαζόσουν με πατέντες την συγκεκριμένη αρχιτεκτονική για να φτάσει στα ίδια επίπεδα με την x86…

  Τέλος πάντων, τι κάθομαι και γράφω, το τελικό συμπέρασμα είναι πως “ποτέ δεν ξέρεις” και πως “για την ώρα μάλλον δεν είναι καλή εναλλακτική, αλλά στο μέλλον παίζει να δούμε να επεκτείνονται”. Για να φτάσουμε κάπου, κάπως, κάποτε, σε σημείο που να μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τους x86, πάντως, δεν το κόβω, λόγο “προϊστορίας” και ήδη διαθέσιμου λογισμικού για την αρχιτεκτονική που καθιέρωσε η Intel.