Ο τελευταίος πυρήνας του Linux εξαφανίζει δεδομένα από RAID 0

Αν χρησιμοποιείς την τελευταία έκδοση του πυρήνα του Linux στην διανομή σου, 4.0, ή την ακόμα “πιο ασταθή”, νεότερη εκδοχή 4.1, και έχεις δίσκους σε RAID 0 με σύστημα αρχειοθέτησης EXT4… Καλή τύχη!

linux_bash_001

Όπως αποδεικνύεται, ένα bug έχει ξεφύγει στην τελευταία έκδοση του πυρήνα του Linux, 4.0, ικανό να προκαλέσει αλλοίωση και απώλεια δεδομένων σε συστήματα που χρησιμοποιούν RAID 0 και σύστημα αρχειοθέτησης EXT4.

Hard DiskΤο RAID 0 είναι “αυτό όπου δυο ή περισσότεροι δίσκοι παρουσιάζονται ως ένας”, με τις επιδόσεις του ενός “να προστίθενται στο σύνολο”. Ένας δίσκος; Τα δεδομένα γράφονται σε αυτόν, και άρα έχεις επιδόσεις ενός δίσκου. RAID 0 με δυο δίσκους; Τα δεδομένα μοιράζονται και γράφονται ταυτόχρονα και στους δύο, παράλληλα, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις σχεδόν να διπλασιάζονται. Τέσσερις δίσκοι; Οκτώ; Κατάλαβες “πως πάει”…

Στο RAID 0, όμως, δεν υπάρχει κάποια πρόσθετη ασφάλεια όσον αφορά στα δεδομένα – όπως, π.χ., στην περίπτωση του RAID 5, που για κάθε δυο δίσκους ζητά και έναν τρίτο. Αυτό “καβατζώνει” το 1/3 της χωρητικότητας του κάθε δίσκου “ως backup”, για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, οπότε έχεις και μία κάποια πρόσθετη ασφάλεια.

Αν και, ομολογουμένως, δεν είναι και πολλοί οι απλοί χρήστες που χρησιμοποιούν ένα τέτοιο setup – RAID 0 με EXT 4 σε Linux, αν είσαι ένας απο αυτούς… ξεκίνα τα backup ΤΩΡΑ! Και αν δεν έχεις αναβαθμίσει τον πυρήνα σου σε αυτή την έκδοση, καλύτερα απέφυγε το μέχρι να διορθωθεί το… “κουσουράκι”.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.