Πολλές μεν, πιο… κατανοητές δε οι εκδόσεις των Windows 10

Η Microsoft αποκάλυψε τις εκδόσεις των Windows 10, και ενώ είναι στο σύνολο τους… επτά, είναι το ίδιο απλό να καταλάβεις “ποιά σου χρειάζεται” όσο ήταν και την εποχή των… Windows XP!

Windows_10_001.jpg

Ειδικά με την κυκλοφορία των Windows Vista, η Microsoft το είχε παρακάνει με την διάθεση διαφορετικών εκδόσεων, με διαφορετικά χαρακτηστικά και δυνατότητες, που θεωρητικά απευθύνονταν σε διαφορετικές ομάδες χρηστών.

Πρακτικά, όλες τους… κατάφερναν το αντίθετο, να δείχνουν περιορισμένες με τρόπους που κατέληγαν ενοχλητικοί για τους κατόχους τους, όπως, για παράδειγμα, τις “απλές-αλλά-για-pro-χρήστες” εκδόσεις να μην παρέχουν όλες τις δυνατές επιλογές συνεργασίας σε ένα μικρό τοπικό δίκτυο (π.χ. ενός μικρού γραφείου), ή τις “επαγγελματικές” εκδόσεις να παρουσιάζονται ως… ασύμβατες με το Media Center των Windows!

Η κατάσταση βελτιώθηκε με τα Windows 7, και ακόμα περισσότερο με τα Windows 8, ενώ τώρα, με τα Windows 10, δείχνει πιο απλή από ποτέ. Και ας έχουμε να μετράμε… επτά διαφορετικές εκδόσεις, στο σύνολο τους!

Έχουμε και λέμε…

Αν έχεις υπολογιστή…

…και είσαι “αυτόνομος χρήστης”, δύο εκδόσεις σε ενδιαφέρουν όλες και όλες:

  • Windows 10 Home
  • Windows 10 Pro

Αν πάρεις την “απλή” έκδοση, των Home, χάνεις τη δυνατότητα σύνδεσης σε domains ή κατεβάσματος updates απο το Windows Update for Business.

Ξέρεις τι είναι αυτά, δεν ξέρεις; Πιθανότατα, για την δραματική πλειοψηφία των χρηστών, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι “όχι”, οπότε, στην πράξη… όντως δεν χάνουν και τίποτα!

Αν, από την άλλη, η απάντηση ήταν “ναι”, τότε είσαι και απο αυτούς που εξαρχής γνώριζαν πως, ναι, “δεν θα τους κάνει η απλή έκδοση”, και περίμεναν να δουν αν θα υπάρχουν εκδόσεις “Pro”, “Ultra”, “For Workgroups” κ.λπ. Υπάρχουν. Είναι “η Pro”. Σκέτο.

Windows_10_002.jpg

Αν έχεις κινητό / tablet…

…τότε εδώ έρχονται και κολλάνε οι επόμενες δύο εκδόσεις, που αφορούν αυτές τις mobile πλατφόρμες. Και μιας και είπαμε “mobile”, ευκαιρία πριν τις δούμε να αναφέρουμε πως τα Windows για αυτές αλλάζουν όνομα, “επιστρέφουν στα παλιά”, και τώρα πια θα ονομάζονται “Windows 10 Mobile”.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν, και για αυτές:

  • Windows 10 Mobile
  • Windows 10 Mobile Enterprise

…είναι οι δύο πιθανές εκδόσεις, που και σε αυτήν την περίπτωση μάλλον κατάλαβες με μία ματιά ποια σου χρειάζεται.

“Εργάζεσαι σε εταιρεία και χρειάζεσαι πρόσβαση στο εταιρικό της δίκτυο με ασφάλεια αλλά και δυνατότητες πρόσβασης απο κοινού με άλλους συνεργάτες σου σε εταιρικά σας projects”;

Αν “όχι”, πήρες την πρώτη.

Αν “ναι”, πήρες την δεύτερη.

Τόσο απλά!

Windows_10_003.jpg

Είσαι μαστροχαλαστής / εκπαιδευτικό ίδρυμα / εταιρεία;

…τότε θα πάρεις μια απο τις ακόλουθες εκδόσεις:

  • Windows 10 IoT Core
  • Windows 10 Education
  • Windows 10 Enterprise

…από τις οποίες σε προκαλούμε, όχι σοβαρά, να μαντέψεις ποια σου χρειάζεται ανάλογα με τον ρόλο που έχεις!

Εντάξει, ας βοηθήσουμε.

Η πρώτη αφορά το “Internet of Things” και είναι μια πιο “ελαφριά” – αλλά και “κομμένη” – έκδοση των Windows, ειδικά για χρήση σε “μικρο-συσκευές” και “do it yourself projects”. Για παράδειγμα, δηλώνει συμβατή και με το ιδιαίτερα δημοφιλές “κομπιουτεράκι για πειραχτήρια” Raspberry Pi.

Μη μασάς, εξάλλου, αν εντάσσεσαι σε αυτήν την κατηγορία, πρώτον, θα το ήξερες, δεύτερον, δεν θα σου κοστίσει και τίποτα το να τα αποκτήσεις, αφού η Microsoft είχε ανακοινώσει πως ειδικά αυτή η έκδοση θα διατίθεται δωρεάν. Κάπως έπρεπε να… πάει κόντρα στο Linux, που αποτελούσε μέχρι σήμερα τη μοναδική επιλογή “για τέτοιες φάσεις”.

Η δεύτερη έκδοση προφανώς απευθύνεται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, που αν σου λέγαμε πως γνωρίζουμε τα σημεία όπου διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες, απλά… θα σου λέγαμε ψέματα!

Μάλλον, πάντως, δεν αφορά εσένα, εμένα, τον απλό, μέσο επαγγελματία χρήστη, αλλά μια πολύ συγκεκριμένη μερίδα αποδεκτών.

Τέλος, τα Windows 10 Enterprise είναι… πιο Pro και απο τα Pro, ενώ επίσης δεν γνωρίζουμε πολλά για τα σημεία όπου θα διαφερουν από εκείνα. Ακούμε, πάντως, πληροφορίες για “καλύτερη συνεργασία με το Office 365” όσον αφορά την “εταιρική” πλευρά του, άρρηκτη συνεργασία με τις cloud υπηρεσίες Azure της Microsoft κ.λπ.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.