Η Cortana έρχεται σε iOS και Android. Μεταλλαγμένη.

Ναι, η Microsoft ανακοίνωσε πως η έξυπνη ψηφιακή βοηθός της, Cortana, θα εμφανιστεί και σε όχι-δικές-της-συσκευές, με iOS και Android. Όχι, δεν θα είναι “ακριβώς η ίδια” όπως στις-δικές-της-συσκευές.

cortana-03

Το ότι δεν θα τρέχει σε μία δική της, ελεγχόμενη από την ίδια την Microsoft πλατφόρμα, σημαίνει πως η νέα εκδοχή της Cortana, που θα δούμε σε συσκευές με Android και iOS, λειτουργεί κομματάκι διαφορετικά από ότι στις “δικές της” συσκευές και στα PCs με Windows 10 (ή όπως, τέλος πάντων, θα λειτουργεί σε αυτά όταν, επιτέλους, κυκλοφορήσουν).

Η iOS/Android Cortana, για να αρχίσουμε από τα αρνητικά, δεν θα μπορεί να τρέχει εφαρμογές και να τροποποιεί ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος. Λογικό, αφού ως “απλή εφαρμογή”, θα είναι και… “απλά περιορισμένη” σε σχέση με τις “ελευθερίες” που έχει στις συσκευές με Windows, όπου είναι περισσότερο “δεμένη” με το λειτουργικό σύστημα.

Θα μπορεί, όμως, αν διατηρείς φωτογραφίες, έγγραφα, αρχεία γενικότερα στην υπηρεσία της Microsoft, OneDrive, να σου δίνει πρόσβαση σε αυτά, να ολοκληρώνει έξυπνες αναζητήσεις στα περιεχόμενα τους και, ως ένα σημείο, να απαντά σε σχετικές ερωτήσεις σου.

Αντίθετα με την “κανονική”, η Microsoft χαρακτηρίζει εξαρχής αυτή την έκδοση ως “companion app” της “κανονικής” Cortana των Windows 10, τα οποία και θα σε προτρέπουν να την εγκαταστήσεις στο κινητό σου, ό,τι λειτουργικό σύστημα και αν έχει, ώστε να μπορείς κι εσύ να… την χαρείς όπου και αν βρίσκεσαι.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.